
Omega 3 – sådan får du de bedste kilder hver dag
Jeg har, som mange af jer ved, i mange år interesseret mig for gode kilder til det sunde fedt, ikke mindst gode kilder til omega 3, som mange af os mangler. Omega 3 fedtsyrer er livsvigtige, og vi kan i modsætning til de fleste andre typer fedtstoffer ikke selv danne dem. Derfor skal vi sørge for at få lidt omega 3 fedtsyrer hver eneste dag fra de allerbedste kilder. Hvorfor og hvordan kan du læse om herunder.
Derfor er Omega 3 fedtsyrer livsvigtige
Omega 3 fedtsyrer indgår som væsentlige komponenter i et utal af kropslige processer, og de er helt essentielle for en velfungerende organisme. Vi danskere får generelt for meget omega 6 fra raffinerede planteolier, margariner eller fast-food og færdigretter og for lidt omega 3 fra hørfrø, hampefrø, fisk, alger og plankton. Det skaber kropslig ubalance mellem omega 6 og omega 3, og det kan have en betragtelig negativ indvirkning på vores helbred og inflammationsniveauer. Balance og tilstrækkeligt med omega 3 fedtsyrer kan til gengæld have en antiinflammatorisk effekt.
Omega 3 findes i flg. fødevarer
Vi kan spise os til omega 3, som primært findes i hørfrø og hampefrø samt i fede fisk, fiskeolie, alger og plankton. Men omega 3 fedtsyrerne er besværlige og sarte. De tåler ikke lys, ilt og varme, så harskner og ødelægges de, og dermed kan de miste deres sundhedsfremmende egenskaber. Derfor er det slet ikke ligegyldigt, fra hvilke kilder vi får dem, eller hvordan vi behandler dem.
Hørfrø og hampefrø er gode kilder til essentielle omega 3 fedtsyrer, men der skal store mængder til for at få tilstrækkeligt med omega 3 fedtsyrer fra disse kilder hver dag, og det er ikke altid hesigtsmæssigt. Som supplement til salater, dressinger og morgenmad er deet derimod genialt. Men der kan med fordel suppleres med små fisk som sardiner eller ansjoser i salaten, lidt nænsomt tilberedt økologisk laks eller ørred til aftensmaden samt et dagligt tilskud af fiskeolie eller omega 3 olie af allerhøjeste kvalitet. At vælge de bedste omega 3 olier fra fisk, alger eller plankton kræver sin kritiske og kræsne forbruger, for alt for mange fiskeolier lever ikke op til FN’s fødevareværdier for stabilitet og harskningsgrader. Det kan være vanskeligt gennemskueligt og er en reel udfordring, også fordi vi i Danmark ikke har en særlig lovgivning på området, det giver frit slag for producenterne.
Et suverænt Omega 3 produkt
For godt et års tid siden blev jeg præsenteret for et helt nyt produkt, Nordfolk omega 3, der er en omega 3 olie på kapsler, udvundet af Calanus finmarchicus, dyreplankton fra Arktis. Nordfolk omega 3 er ikke en fiskeolie, men derimod en omega 3 olie, udvundet af plankton, og derved adskiller den sig markant fra andre omega 3 olier, også fordi den er nænsomt indsamlet og naturligt fremstillet. Det betyder, at den hverken er raffineret ved høje temperaturer eller opkoncentreret. Den optages desuden let, virker antiinflammatorisk og omdannes særdeles effektivt af kroppens celler.
Calanus finmarchicus
Calanus dyreplankton er små organismer, der befinder sig allernederst i fødekæden. Det giver olien den store fordel, at den er fri for tungmetaller, dioxiner og andre af de uønskede toxiske stoffer, som ofte findes i fede fisk. Toxicitet er netop sammen med harskningsgraden en af de helt store udfordringer for mange af de almindelige omega 3 fiskeolier. Et højt indhold af astaxanthin i Calanus beskytter de sarte omega 3 fedtsyrer i Nordfolk omega 3 fra harskning.
Derfor kan det anbefales at supplere sine sunde og gode måltider med rene og stabile omega 3 kosttilskud. Personligt har jeg valgt Nordfolk omega 3, der er udvundet af de små, rene plankton, også kaldet Calanus. Du kan læse mere om Nordfolk Omega 3 HER
Tre trin til dit daglige Omega 3:
1. Spis 1 spsk. kværnede hørfrø, hørfrøolie eller hampefrøolie hver dag – evt. i morgensmoothien, yoghurt eller mysli, suppler gerne med lidt nødder om eftermiddagen
2. Spis lidt fisk som sardiner, ansjoser, gammeldags modnede sild eller økologisk laks eller ørred hver dag. Alternativt tager du 1 spsk. Nordic Natural cod liver oil
3. Suppler hver dag med 2 stk Nordfolk Omega 3, udvundet af Calanus plankton + dine vitaminpiller
OBS: En olies harskningsgrad måles i såvel primære harskningtal peroxidniveauerne som sekundære harskningstal kaldet anisidinværdierne. Peroxidniveauerne gange to plus anisidinniveauerne giver TOTOX tallet. I Danmark har vi ingen specifik lovgivning om oliers harskningsgrad målt i TOTOX. I FN’s Fødevareprogram står der: “En maximal TOTOX værdi på 10 meq/kg vurderes som den øvre grænse for en olie til menneskeligt konsum.” Iflg branchens egen organisation GOED er den frivillige øvre grænse for en fiskeolies harskningsgrad i Danmark sat til 26 meq/kg. Mange overstiger endda dette høje niveau, da det er frivilligt, om man vil overholde denne grænse, der er fastsat af branchen selv.
Reference: Cook, C.M. Larsen, T., Derrig, L.D., Kelly, K.M. & Tande, K. S. Wax-ester rich oil from the marine crustacean Calanus finmarchicus is a bioavailable source of EPA and DHA for human consumption. Lipids 2016 Oct:51(10):1137-44
Du kan læse mere her om Sundt Fedt
Du kan læse mere her om Omega 3’s antiinflammatoriske effekt
Her kan du læse mere om Nordfolk Omega 3
Her kan du finde opskriften på Cæsar salat med smag af ansjoser
Her kan du finde opskriften på Kernemysli
Var du tilfreds med denne artikel om Omega 3 – sådan får du de bedste kilder hver dag? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.