Sådan får du smuk hud

Forsiden Viden og Forskning Sådan får du smuk hud

     4
Saadan faar du smuk hud

Huden er kroppens største organ, og breder du et menneskes hud ud på jorden, så vil det dække et areal på cirka to kvadratmeter. I lighed med kroppens andre organer har huden brug for daglig omsorg og pleje, forskellen er blot, at en stor del af huden er synlig for dig selv og omverdenen. Måske er det derfor, der sælges skønhedscremer for milliarder.

Den vigtigste pleje du kan tilbyde din hud kommer dog indefra. Det handler i særlig grad om kvaliteten, variationen og mængden af mikrober i tarmen – nemlig den såkaldte tarmbiota. Udover tarmbiotaen har også din tarms hudkonstitution – tarmslimhinden – afgørende betydning. En utæt eller permeabel tarm kan potentielt øge risikoen for udvikling af en række autoimmune sygdomme, der kan påvirke såvel din livskvalitet som din hud. Tarmsundheden har således stor betydning for din huds sundhed, modstandskraft og udseende. Derfor har dine daglige valg af mad og drikke stor indflydelse – også på din hud. Tilstrækkeligt med rent vand hver dag er et must, det hydrerer og styrker hudens modstandskraft.

Måske hører du til blandt de mange, der har oplevet, at huden kan reagere på forskellige former for mad. Eksem kan stamme fra allergi eller sensitivitet overfor en række fødevarer. Glutenholdig mad, komælksprodukter og soja hører til blandt de hyppigste syndere. Selv en lidelse som psoriasis kan ofte lindres ved en glutenfri levevis, ligesom rosacea kan mildnes via en antiinflammatorisk livsstil. Acne rammer 2/3 af alle unge i vesten og kan mildnes og afhjælpes ved at afholde sig fra komælksprodukter, sukker, alkohol samt hvidt brød, pasta, og fastfood. Ved samtidig tilførsel af masser af fiberrige grønsager i kombination med organisk food-state zink, en multivitamin af høj food state kvalitet samt eventuelt A vitamin i form af Nordic Natural cod liver oil, så kan tilstanden i mange tilfælde afhjælpes.

Zink er et mineral, som har afgørende indflydelse på rigtig mange funktioner i kroppen, idet det er en livsnødvendig del af funktionen for over 300 enzymer i kroppen, herunder dannelsen og omsætningen af kulhydrater, proteiner, fedtstoffer og A-vitamin. Zink er helt essentiel for reparation af vores cellemembraner og dermed for opretholdelsen af vores fysiske barrierer, altså hud, mavetarmslimhinde, luftvejsslimhinder og hud. Hvis vi for eksempel skærer os i fingeren eller får et sår, er zink nødvendigt for, at såret kan hele igen. Mangel på zink kan derfor lede til dårlig sårheling, som så igen gør det nemmere for bakterier og virus at trænge gennem vores ”barrierer” i form af hud og slimhinder. Ligeledes ved vi, at zink hjælper en acne-præget hud, både til at regenerere hurtigere og i aktiveringen af A-vitamin, som også er god for huden. Læs mere om zink via linket herunder.
Mange voksne kvinder oplever, at en daglig portion Bone broth eller et dagligt tilskud af collagen kan hjælpe dem med at bibeholde en smuk og fast hud. Et randomiseret, placebokontrolleret studie fra 2019 underbygger dette. Deltagerne fik 10 gram collagen dagligt i kombination med acerola juice eller en placebo drik. Studiet underbygger, at tilskud af collagen er i stand til at øge og genoprette hudens hydrering, elasticitet og tæthed efter tre måneders brug. Undersøgelsen underbygger også resultaterne fra tidligere forskningsresultater. De deltagere i studiet, der indtog collagen, oplevede også selv, at deres hud så bedre ud og var glattere og smukkere efter 2-3 måneders brug.

Collagen i mad optages og anvendes bedst i kombination med C vitamin, allerbedst C vitamin fra frugter og bær, som havtorn, hyben, granatæbler, aroniabær og andre bær og frugter.

Jeg laver som regele en grøn smoothie eller Tarmbakteriernes festmåltid til morgenmad, og heri blander jeg en dosis Plantforce C vitamin pulver samt 5-10 g marine collagen fra Plent. Det er efter min mening det bedste collagenpulver på markedet p.t. Plantforce C vitaminpulver er fremstillet af naturens C vitaminrige råvarer, og er derfor rigtigt og naturligt C vitamin med en utrolig god effekt. Mine vitaminpiller spiser jeg midt på dagen, for jeg drikker en god kop kaffe om morgenen, og kaffen kan forstyrre optaget af vitaminerne.

Læs mere her Collagen – det nye sort
og finde smoothie opskriften her Collagen Smoothie
og her kan du læse mere om zink Zink – et magisk mineral
Her kan du læse mere om Hormonforstyrrende stoffer

Var du tilfreds med denne artikel Sådan får du smuk hud? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.