Sådan forebygger du høretab

16 apr, 2017 | Viden og Forskning

Sådan forebygger du høretab. Nedsat hørelse eller høretab er en invaliderende sygdom, som i USA i dag betegnes som den hyppigste lidelse blandt ældre. Ikke alle former for høretab kan afhjælpes, men en del af de høretab, der opstår i løbet af livet, kan forebygges. I denne artikel kan du læse om, hvordan du forebygger høretab.

Man skelner imellem konduktive, perceptive eller kombinerede former for tab af hørelse, afhængig af hvor i øret skaden opstår.

Høretab i den ydre og mellemste del af øret betegnes som konduktive høretab og kan blandt andet forårsages af infektioner, traumer, medfødte misdannelser, børnesygdomme, traumer på trommehinden eller tumorer.

Skader på det indre øre med høretab til følge betegnes som perceteptive høretab. Disse former for høretab udvikler sig normalt over tid. Aldersrelateret nedsat hørelse opstår ofte på grund af gradvist tab af højfrekvent hørelse på begge sider. Denne form for høretab kan også være forbundet med udvikling af tinnitus. Overdreven støj, oxidativt stress, mineralubalancer , lave omega 3 niveauer, infektioner, visse former for medicin, som for eksempel kemoterapi samt overskydende glutamat kan være medvirkende årsager til nedsat hørelse blandt ældre. (glutamat findes eksempelvis i proteinrige fødevarer som kød og mælkeprodukter. Høje niveauer kan påvirke hjernen og det indre øre negativt).

Nedsat hørelse anses af mange som en naturlig del af det at blive ældre, men heldigvis kan visse former for perceptive høretab forebygges.

Du kan forebygge høretab ved at :

• Undgå kraftig støjpåvirkning
• Undlade høretelefoner med høj lyd
• Anvende hørepropper eller høreværn, hvor der er kraftig udefrakommende støj
• Sove eller hvile dig i mindst syv sammenhængende timer i fuldstændigt mørke
• Ved få tilstrækkeligt omega 3 fra enten økologiske, fede fisk eller fiskeolietilskud af høj kvalitet
• Ved at supplere en blodsukkerstabiliserende, økologisk og grøn kost med en højkvalitets multivitaminmineralpille, gerne i selskab med CoQ10, alpha-lipunsyre, ekstra D3 vitamin om vinteren, C vitamin, E vitamin (se herunder), A vitamin (bedst fra Nordic natural cod liver oil) samt organisk magnesium og zink til natten.
• Undgå uorganisk calcium som eksempelvis store doser calciumcarbonat og hold dine Homocysteinniveauer under 8, eventuelt via ekstra tilskud af B12 og B6 vitamin     samt folinsyre.

Du kan læse mere om, hvordan omega 3 fedtsyrer kan forebygge høretab her
Du kan læse mere om vitaminer og mineraler her  Du kan læse mere om E vitaminer her
Du kan se denne udsendelse, hvor jeg fortæller om gode fedtstoffer kontra dårlige her Du kan læse mere om gode kilder til omega 3 her

Kilder: Prasher 1998, Fish and fatty acid consumption and the risk of hearing loss in women” Am J Clin Nutr. 2014 Nov;100(5):1371-7, Tokgoz 2012, Ahn 2010; Salami 2010; Guastini 2011, Peng 2010, Savastano 2007

Var du tilfreds med denne artikel Sådan forebygger du høretab, så må du mægtig gerne klikke “synes godt om” herunder og dele den med dine venner. Du er også velkommen til at abonnere på mit gratis nyhedsbrev, der udkommer hver måned med nyt om mad og sundhed.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

Kvinders biologi – der er stadig meget vi ikke ved…

Kvinders biologi – der er stadig meget vi ikke ved…

Indenfor læge- og forskningsverdenen har erkendelsen af, at der er forskel på kvinder og mænds fysiologi og reaktionsmønstre, været længe undervejs. I dag er vi heldigvis nærmere en forståelse for, at mænds og kvinders biologi er forskellig, men det afgørende...

D vitamin regulerer også kolesterol og blodtryk

D vitamin regulerer også kolesterol og blodtryk

Vi ved, at tilstrækkeligt høje D3 vitaminniveauer er livsvigtige for os mennesker. Det hormonlignende vitamin er først og fremmest vigtigt for immunforsvaret, hormonbalancen og knoglestyrken, og D3 vitamin har i det hele taget rigtig mange beskyttende funktioner i...

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

For cirka ti år siden skrev jeg en e-bog om faste. Det var i forbindelse med offentliggørelsen af et dengang nyt og ret interessant forskningsresultat, der viste, at mus, der blev udsat for 72 timers let faste (flydende mad), blandt andet begyndte at producere nye...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Antiinflammatorisk madplan" (Værdi 99kr).

Du er blevet tilmeldt!