Spis dig til solbeskyttelse

14 jul, 2023 | Viden og Forskning

Visse fødevarer indeholder solbeskyttende stoffer, læs med her hvilke.

Der er stigende evidens for, at såvel tilstrækkeligt høje niveuaer af D vitamin samt blandt andet lycopen fra tomater kan beskytte huden mod skoldning og solstråleskader. Det er interessant og smart, for det betyder, at du også kan beskytte huden indefra. Flere af de råvarer, du vælger at spise, har nemlig vist sig at virke beskyttende på din hud mod de skadelige virkninger fra solens ultraviolette (UV) stråling. Du kan således spise dig til solbeskyttelse. 

I denne sammenhæng er carotenoider, fx. beta caroten fra gulerødder og røde peberfrugter, lycopen fra tomater og vandmelon og lutein fra broccoli og spinat særligt virksomme. Og de er samtidig super sunde.
Langt de fleste publicerede undersøgelser har fokuseret på netop disse tre næringsstofgrupper og har vist, at indtag i form af råvarer eller kosttilskud er forbundet med beskyttelse mod solskoldning og hudskader, så spis endelig løs af disse sunde sager. 

I studierne fik forsøgspersonerne kosttilskud bestående af 8 mg beta caroten, 8 mg lycopen og 8 mg lutein, og det gav en effektiv solbeskyttelse blandt deltagerne, der blev målt efter ti ugers indtag.

Reference: S. Grether-Beck, A. Marini, T. Jaenicke, W. Stahl, J. Krutmann; “Molecular evidence that oral supplementation with lycopene or lutein protects human skin against ultraviolet radiation: results from a double-blinded, placebo-controlled, crossover study”; British Journal of Dermatology;  23 September 2016
Du kan hente inspiration til sunde solbeskyttende opskrifter herunder
Sommerlig tomatsalat 
Delikat tomattærte
Hjemmelavet tomatsauce
Pizza napolitana med rucola 

Var du tilfreds med denne artikel om Spis dig til solbeskyttelse? Så må du gerne klikke “kan godt lide” under opskriften. Tilmeld dig også mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

C vitamin er livsvigtigt

C vitamin er livsvigtigt

C vitamin er livsvigtigt. I gamle dage døde sømænd af skørbug på grund af mangel på C vitamin. Det kan derfor betale sig hver dag at spise eller drikke C vitaminrige råvarer. Læs med her…

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

For cirka ti år siden skrev jeg en e-bog om faste. Det var i forbindelse med offentliggørelsen af et dengang nyt og ret interessant forskningsresultat, der viste, at mus, der blev udsat for 72 timers let faste (flydende mad), blandt andet begyndte at producere nye...

Græskarkerneolie – den bedste af slagsen

Græskarkerneolie – den bedste af slagsen

Græskarkerner er næringsrige og gavnlige for både hud, hår, urinveje, prostata samt for hjerte og kredsløb. Græskarkerner indeholder en lang række mineraler og sporstoffer som jern, magnesium, mangan, kalium, calcium, kobber, fosfor, selen og zink samt de livsvigtige...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Sommer på terrassen".

Du er blevet tilmeldt!