Stop udbredelsen af resistente bakterier!

Forsiden Viden og Forskning Stop udbredelsen af resistente bakterier!

     3

Stop udbredelsen af resistente bakterier! Danske politikere kræver handling og stop for udbredelsen af resistente bakterier på landets sygehuse og andre steder. Det gælder særligt den såkaldte VRE-bakterie, der har spredt sig med stor hast. Odense Universitetshospital er hårdest ramt, idet 126 patienter alene i 2019, er blevet smittet med VRE-bakterien. Sammenligner man tallet med 2018, var der 28 smittede samme sted.

VRE står for vancomycin-resistente enterokokker, bakterien er smittefarlig og kan forårsage alvorlige tarminfektioner, særligt hos svage patienter. VRE er resistent overfor almindelig antibiotika og derfor vanskelig og dyr at behandle.

Problematikken omkring resistente bakterier er stigende, ikke kun på landets hospitaler, men også andre steder i samfundet. Et er, at behandlingen af resistente bakterier påfører landets hospitaler større og større udgifter, en ny undersøgelse viser også, at omfanget af smitte med resistente bakterier på skadestuerne i landets regioner er i voldsom stigning. Fem procent af patienterne på disse skadestuer var iflg. undersøgelsen, foretaget af Sygehus Sønderjylland, bærere af resistente bakterier. Det er mere end alarmerende, det kræver omgående handling.

MRSA er en anden gruppe resistente bakterier, og de udgør ligeledes en kæmpe udfordring – ikke bare for os danskere men for et sygehusvæsen, der i forvejen er presset til det yderste. Og det handler om det konventionelle landbrug, for den stigende udvikling i forekomsten af multiresistente bakterier kan for en stor del tilbageføres til de konventionelle landbrug, der står for mere end 2/3 af det samlede antibiotikaforbrug i Danmark. MRSA står for Methicillin Resistente Staphylococcus Aureus og er en type stafylokokker. Det særlige ved MRSA er, at den er resistent overfor de fleste former for penicillin. En type MRSA bakterier findes ofte i store mængder i konventionelle svinestalde, og de fleste svin er bærere af  den såkaldte “husdyr-MRSA” – enten på huden eller i trynen. “Husdyr – MRSA” er et populært udtryk for methicillin resistente staphylococcus aureus – cc398. Opholder du dig i en konventionel svinestald, kan du dermed ikke undgå at komme i berøring med MRSA, da såvel dyr, som halm og luft i stalden er inficeret. Svinene får rutinemæssigt antibiotika forebyggende – det vil sige, at det ikke kun er syge svin, der får antibiotika, men alle konventionelle svin. Det kan formodes, at blandt andet denne praksis kan have ført til en høj forekomst af MRSA-bakterier, som kan smitte mennesker – og gør det med en foruroligende fart. Spiser vi tilmed kød fra disse konventionelt opdrættede svin, risikerer vi at indtage antibiotikarester, og det påvirker vores immunforsvar yderligere i negativ retning. Svine MRSA bakterien er ufarlig for grise, men farlig for mennesker.

WHO – verdenssundhedsorganisationen – frygter, at vi om bare 15-20 år vil vi kunne dø af almindelige infektioner, hvis ikke vi handler nu.

Derfor kræver landets politikere også handling nu, om det fører til en ændret praksis for det konventionelle landbrug, mindre antibiotika i svinestaldene og mere økologi, det får vi se, men det er i høj grad både ønskeligt og på tide, at der bliver handlet i forhold til denne tikkende bombe under vores sundhed.

Referencer: https://bmjopen.bmj.com/content/9/6/e029000 &
https://www.dr.dk/nyheder/regionale/fyn/politikere-kraever-handleplan-stoppe-sygehusbakterier

Du kan læse mere om Multiresistente bakterier HER 
Du kan læse, hvad du kan gøre for at undgå smitte HER
Du kan læse mere om økologi som våben mod MRSA HER

Var du tilfreds med denne artikel om Multiresistente bakterier? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.