Tarmflora og vægttab

23 dec, 2018 | Viden og Forskning

Tarmflora og vægttab. Helt ny forskning, foretaget af forskere fra Københavns universitet samt DTU Fødevareinstituttet viser, at sammensætningen af dine tarmbakterier også har betydning for, om du kan tabe dig effektivt på en almindelig sund kostplan, eller om vægten står stille, og der skal andre og mere skræddersyede kostplaner til for at nålen på vægten flytter sig i nedadgående retning.

Vi har længe vidst, at bakterier i tarmen kan aktivere eller deaktivere immunresponsen og dermed have indflydelse på udvikling af sygdom eller sundhed. Det, der foregår i tarmen påvirker alle sygdomsudviklinger, og bakteriesammensætningen kan kode for en lang række sygdomme, herunder eksempelvis type II diabetes, gigt, tandsygdomme og depression. Det er således solidt videnskabeligt dokumenteret, at en uafbalanceret tarmflora kan have betydning for udvikling af mange forskellige sygdomme, herunder nu også overvægt.

I det nye forsøg tog forskere fra KU og DTU to grupper mennesker, der alle havde afleveret en afføringsprøve, så forskerne kunne opdele dem i en gruppe med dominans af tarmbakterien Prevotella og en anden gruppe med dominans af tarmbakterierne Bacteroides. Begge grupper af forsøgspersoner blev anbefalet en diæt, der jf. de offentlige kostanbefalinger skulle bestå af masser af fuldkorn, grøntsager og fibre. De deltagere, der havde høj forekomst af Prevotella bakterier i tarmen tabte sig i gennemsnit 3,5 kilo i løbet af et halvt år. Den anden gruppe med høj forekomst af Bacteroides i tarmen tabte sig slet ikke.

Forskernes konklusion på studiet er, at kun cirka halvdelen af alle danskere reelt vil tabe sig på en diæt baseret på de officielle kostråd. Set i lyset heraf må vores tilgang til sundhed og behandling af sygdom efter min mening nødvendigvis ændres i retning af mere individuelt baserede behandlingstilbud.

Vi danner primært vores tarmbakterier ud fra vores mors tarmbiota, hvoraf vi får en del overdraget under fødslen, såfremt altså, at vi fødes vaginalt. Tarmbiotaen udvikler sig så igennem livet og afhænger af, hvad vi spiser, og hvordan vi lever. Forskerne kan ikke forklare, hvorfor nogle mennesker har få tarmbakterier eller en uhensigtsmæssig sammensætning af tarmbakterier, men fejlprogrammeringer i vores egen DNA, antibiotikakure i barne- og voksensalderen samt den kemi, vi møder i hverdagen i form af konserverings- og desinfektionsmidler og antibiotikarester i mad og miljø, er alle potentielle forklaringer og er derfor i forskernes søgelys.

To tredjedele af en gennemsnit danskers energiindtag stammer i dag fra hvede, rug, kartofler, kød og mælkeprodukter . Det er en uheldig ernæringsmæssig fordeling, og manglen på fiberrige og sunde grønsager og gode fedtstoffer overgås kun af det voldsomt høje indtag af glutenholdige fødevarer som hvede og rug. En sådan kostplan vil for de fleste kunne medføre udfordringer i relation til fordøjelsen og en optimal tarmbiota. Det kan derfor betale sig at vælge at spise fødevarer, der fremmer en god fordøjelse og en sund tarm i stedet for ovenstående, der primært belaster tarmen.

Vores øgede anvendelse af antibiotika har også en enorm betydning for tarmens flora. Antibiotikaen er effektiv og slår alt ned, også de gavnlige tarmbakterier, og derfor skal en antibiotikakur altid følges op af mindst 2 måneders probitiotika kur.

I relation til effektivt vægttab tyder meget dog på, at sukker og insulin samt kroppens håndtering af sukker, kan være nøglen for alle, der har overvækst af bakterierne Bacteroides i tarmen. Overvækst af bakterien Bacetroides vulgatus har vist, at kunne medføre insulinresistens. Ved insulinresistens er det overordentligt vanskeligt at tabe sig. En økologisk grøn, sund og fiberrig mad er stadig det sundeste at spise, godt suppleret af gode fedtstoffer og proteiner. Som supplement hertil kan mennesker, der har et ønske om vægttab, men har vanskeligt ved at tabe sig, med fordel arbejde med at optimere tarmbiotaen med masser af fermenterede grønsager, Acido, kefir og tilskud af mælkesyrebakterier. Derudover kan det være en fordel at spise blodsukkerstabiliserende og via mad, motion og optimering af tarmbiotaen dermed øge insulinsensitiviteten. Jeg er netop ved at researche mere på dette, så mere herom senere.

Kilder: M F Hjorth et al, Pre-treatment microbial Prevotella-to-Bacteroides ratio, determines body fat loss success during a 6-month randomized controlled diet intervention, International Journal of Obesity (2017) samt http://www.dtu.dk/english/news/2016/07/specific-gut-bacteria-cause-reduced-insulin-sensitivity?id=a25263e8-43ee-4b2d-9c7d-a435bbb558f9

Du kan læse mere om blodsukker- og insulinafbalancerende tiltag HER
Du kan læse mere om tarmbakterier og type II diabetes HER
Du kan læse mere om betydningen af en sund tarmflora HER

Var du tilfreds med denne artikel, så er du velkommen til at klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

Mange danskere mangler vitaminer og mineraler

Mange danskere mangler vitaminer og mineraler

Halvdelen af jordens befolkning mangler vitaminer og mineraler, herunder også mange danskere. Mere end halvdelen af os får for få af de vitaminer og mineraler, der er afgørende for at leve et liv i sundhed. Det viser en undersøgelse, foretaget af forskere ved Harvard...

Solcreme med faktor og D-vitamin

Solcreme med faktor og D-vitamin

Den absolut bedste kilde til det livsvigtige D3-vitamin er solens stråler. Blot et kvarter til en halv time i solen – i Danmark mellem juni og august - giver dig cirka 20.000 i.u. D3-vitamin. Det er 50 gange mere, end Fødevarestyrelsen anbefaler os hver dag. Heldigvis...

Tarmmikrobiom og osteoporose kan hænge sammen

Tarmmikrobiom og osteoporose kan hænge sammen

Tarmmikrobiomet – betegnelsen for vores samling af mange milliarder mikrober i tarmen - spiller en afgørende rolle for vi menneskers generelle sundhed og velvære. Nylige undersøgelser har vist, at kvaliteten og variationen af tarmmikrobiomet også kan påvirke...

Gratis e-bogs pakke! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag gratis mine e-bøger "Tyvstart dagen GRØNT", "Fastebogen" samt "Madplan 2.0".

Du er blevet tilmeldt!

Oversigt over databeskyttelse

Denne hjemmeside bruger cookies, så vi kan give dig den bedst mulige brugeroplevelse. Cookie-oplysninger gemmes i din browser og udfører funktioner som at genkende dig, når du vender tilbage til vores hjemmeside, og hjælper vores team med at forstå, hvilke dele af hjemmesiden du finder mest interessante og nyttige.