Vælg din mad med omhu

6 okt, 2015 | Viden og Forskning

Et stort studie, netop offentliggjort af Harvard School of Public Health, sætter fokus på, at den typiske mad her i den vestlige del af verden, ikke umiddelbart fremmer vores sundhed og indre balancer. Derfor er mit råd; vælg din mad med omhu.

Studiet, der omfattede 926 mænd med prostata kræft, viste med stor tydelighed, at deres kostvaner i fem år efter diagnosticeringen, var helt afgørende for deres overlevelseschancer. De mænd, der spiste en typisk Western diæt med masser af forarbejdede fødevarer, rødt kød, hvidt brød, sukker og mælkeprodukter, havde en langt højere dødelighed end den gruppe af mænd, der spiste en sundere, grønnere og mere veltillavet mad, baseret på gode råvarer. Faktisk var dødeligheden blandt den første gruppe mænd 2,5 gange højere end blandt mændene i den sidste gruppe.

Maden har betydning for vores indre miljø og sundhed, og derfor er der sund fornuft i at være en yderst kritisk forbruger. Det er ikke altid let at gennemskue en fødevares lødighed, når vi handler ind. Det kan derfor anbefales at tage udgangspunkt i så uforarbejdede, økologiske råvarer som muligt. Jo mindre forarbejdning, des mere næring tilfører fødevaren.

Hovedparten af mange danskeres daglige madindtag består hovedsageligt af brød, bagt af raffineret mel, mælkeprodukter og kød og kødpålæg. Vi har verdensrekord i indtag af rødt kød og kødpålæg, og vi har en delt verdensrekord i mælkeindtag. En sådan mad, hvor hovedvægten er lagt på næringsdrænet brød og animalske proteiner og fedtstoffer, kan ikke tilføre os den fornødne næring.

Hovedparten af kroppens væv, celler og signalstoffer udskiftes løbende over en periode på syv år. Det, der danner grundlag for nyt væv med mere, er den mad du spiser, og den måde du lever på. Ønsker du at give din krop optimale arbejdsbetingelser, og tro mig, den arbejder hårdt for at holde dit indre sundt og i balance, så kan det betale sig at vælge de allerbedste, økologiske fødevarer. Spis grønsager til alle dagens måltider, tilfør fedtstoffer af allerhøjeste kvalitet og vær opmærksom på ikke at få for meget inflammationsfremmende kød, kødpålæg og mælkeprodukter indenbords i løbet af en dag. Erstat dit indtag med eksempelvis avocado ”yoghurt”, hummus og skånsomt tilberedt, økologiske fisk. Din krop vil være noget så taknemmelig.

Kilde: Cancer Prev. Res., 2015 June 8

Du kan læse mere om antiinflammatorisk mad HER
Du kan læse mere om, hvorfor det er sundere at spise mere grønt HER
Du kan læse mere om sunde proteiner HER
og finde opskriften på verdens bedste hummus HER

Var du tilfreds med denne artikel? Klik meget gerne “Synes godt om” nedenfor. Husk også at tilmelde dig mit månedlige nyhedsbrev med masser af opskrifter og inspiration til en sund livsstil. Det er helt gratis.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

For cirka ti år siden skrev jeg en e-bog om faste. Det var i forbindelse med offentliggørelsen af et dengang nyt og ret interessant forskningsresultat, der viste, at mus, der blev udsat for 72 timers let faste (flydende mad), blandt andet begyndte at producere nye...

Nyt studie: Sådan øger kvinder deres muskelmasse effektivt

Nyt studie: Sådan øger kvinder deres muskelmasse effektivt

Kvinder oplever med alderen ofte et hurtigere fald i muskelmasse- og styrke end tilfældet er med mænd. Dette fald hos kvinder relateres blandt andet til dalende østrogenniveauer, og det kan også hyppigt føre til dalende kondition og nedsat livskvalitet. Heldigvis...

NAD+ – stoffet, der kan holde dig sund og vital

NAD+ – stoffet, der kan holde dig sund og vital

I dette indlæg skal vi kigge nærmere på stoffet NAD+ og dets funktion, herunder særligt hvordan det potentielt kan forhale aldringsprocessen, afhjælpe inflammation og høje kolesterolniveauer og forbygge aldersrelaterede sygdomme. Vi lever længere og længere, og vores...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Antiinflammatorisk madplan" (Værdi 99kr).

Du er blevet tilmeldt!