Middelhavskost er sundt

1 jan, 2022 | Viden og Forskning

Middelhavskost er sundt. Vi har i mange år talt om den sunde Middelhavsmad. Nu er Middelhavskosten netop blevet kåret til den mest effektive slankekur her i Danmark. Desuden har blandt andet en Metaanalyse vist, at Middelhavskost øger vi menneskers generelle sundhed, ligesom andre forskere har påvist, at Middelhavskost er sundt, også for mennesker med hjertesygdomme, der kan forvente at leve op til syv år længere, hvis de spiser mere Middelhavsmad.

Hemmeligheden ligger i at spise masser af grønsager, bær, frugter, krydderurter, fisk, mandler, nødder og supplere alt dette med mindst to spiseskefulde ekstra jomfruolivenolie hver dag. Gerne en økologisk en af slagsen og på mørk flaske. Det gør vidundere for din krop. Gå derimod i en stor bue udenom for meget kød og kødpålæg, mælkeprodukter og dårlige fedtstoffer som forarbejdede olier og margariner af enhver slags. 

Der er ingen facitlister, men der kan forsigtigt opstilles syv gode råd til mere sund Middelhavsmad her:

  1. spis tre daglige måltider, hvori der indgår masser af grønsager, gode proteiner og sunde fedtstoffer i hvert eneste måltid. Vær kvalitetsbevidst i dine valg af råvarer, prioriter økologiske afgrøder, så får du flere mikronæringsstoffer og undgår uønskede pesticidrester med mere.
  2. Sørg for, at mindst halvdelen af din tallerken er skønne grønsager, eksempelvis broccoli, kål, løg, gulerødder og peberfrugter, gerne af økologisk oprindelse.
  3. Spis økologisk laks eller ørred, alternativt ansjoser, sardiner eller gammeldags modnede sild hver dag eller tag et tilskud af en højkvalitets fiskeolie som eksempelvis Nordfolk, Nordic Natural cod liver oil eller MorEpa.
  4. Vær generelt kvalitetsbevidst i dine indtag af fedtstoffer, suppler eksempelvis morgenmaden med kværnede hørfrø, hørfrøolie eller mandler, frokosten med pesto eller fisk og aftensmaden med to spiseskefulde god økologisk ekstra jomfruolivenolie.
  5. Proteinindtaget kan stamme fra animalske kilder som fisk, fjerkræ, vildt eller lidt mælkeprodukter som eksempelvis ost, eller fra vegetabilske kilder som linser, bønner eller kikærter.Nøgleordet er også her: kvalitetsbevidsthed.
  6. Udvis mådehold i dit indtag af mad og alkohol og pas på med sukker. Et glas vin om dagen kan være sundt for nogen, men ikke alle. Har du et ønske om vægttab, er det en god ide at holde dig fra alkohol, da det kan hæmme fedtforbrændigen.
  7. Sov godt og helt mørkt, de fleste af os skal helst have mindst syv timers søvn. Mangel på søvn kan påvirke dine valg af mad i løbet af dagen. Når du er træt og uoplagt øges risikoen for at du vælger fed, sød og hurtig mad.

Brug for ny inspiration til sund Middelhavskost til aftensmad? Få ny E-bog gratis

Jeg har samlet mine 9 bedste opskrifter til en sund aftensmad i denne E-bog. Hvis du har lyst, kan du downloade den gratis og få nem inspiration til aftensmaden.

[members_not_logged_in]
[gravityform id=”76″ title=”true” description=”true” ajax=”true” tabindex=”2345″]
[/members_not_logged_in]

[members_logged_in]

Download bogen gratis her

[download id=”16453″ template=”collection”]
[/members_logged_in]

 

Måske har du lyst til at prøve at spise mere sund Middelhavsmad?

I givet fald kan du hente inspiration på min hjemmeside. Du kan bl.a:
finde opskriften på Grønsagslasagne HER
finde opskriften på Broccoli pure’ HER
finde opskriften på pasta med valnøddesauce HER
finde opskriften på grønsagssuppe med kryddercreme HER
finde opskriften på tomatsuppe HER
finde opskriften på Italienske kødboller HER
finde opskriften på 
finde opskriften på en ægte Middelhavsklassiker Salade Nicoise HER

Du kan også læse mere om:
Sådan finder jeg den bedste olivenolie HER
Betydningen af en god nattesøvn HER
Sundt fedt HER
Referencer: https://www.bmj.com/content/337/bmj.a1344.long, https://dadun.unav.edu/bitstream/10171/28216/2/MartinezNewEngland.pdf
https://www.amjmed.com/article/S0002-9343(13)01111-X/

Var du tilfreds med denne artikel Middelhavskost er sundt? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Du er også velkommen til at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtage nyt om mad og sundhed samt spændende, sunde opskrifter hver måned.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

Vitaminer og mineraler – vigtig viden

Vitaminer og mineraler – vigtig viden

Nu er det igen tid til at skrive: STOP nu den hetz mod vitaminer og mineraler! Det er ikke værdigt, at vi danskere skal udsættes for disse hyppige, ofte misvisende og unuancerede skræmmekampagner mod vitaminer og mineraler. Tværtimod var der en ide i, at vores læger...

Godt nyt om chokolade

Godt nyt om chokolade

Chokolade kan være noget så lækkert og delikat og er mange danskeres foretrukne søde forkælelse i selskab med en god kop kaffe. Vi danskere spiser i gennemsnit cirka 5 kg chokolade om året, men er chokolade egentlig sundt? Det afhænger af hvilken type og kvalitet...

Konventionelle kartofler hører til de mest sprøjtede afgrøder

Konventionelle kartofler hører til de mest sprøjtede afgrøder

Kræftens Bekæmpelse har i en årrække opfordret danskerne til, at købe konventionelle lammefjordskartofler. De har (haft) en økonomisk aftale med kartoffelindustrien ved Lammefjorden i Odsherred om salg af deres lammefjordskartofler, pakket i lyserøde poser, for at...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Antiinflammatorisk madplan" (Værdi 99kr).

Du er blevet tilmeldt!