Middelhavskost er sundt

Forsiden Viden og Forskning Middelhavskost er sundt. Vi har i mange år talt om den sunde Middelhavsmad. Nu er Middelhavskosten netop blevet kaaret til den mest effektive slankekur, og forskningen underbygger den sundhedsmaessige vaerdi i at spise Middelhavsmad

     9
Middelhavskost er sundt

Middelhavskost er sundt. Vi har i mange år talt om den sunde Middelhavsmad. Nu er Middelhavskosten netop blevet kåret til den mest effektive slankekur her i Danmark. Desuden har blandt andet en Metaanalyse vist, at Middelhavskost øger vi menneskers generelle sundhed, ligesom andre forskere har påvist, at Middelhavskost er sundt, også for mennesker med hjertesygdomme, der kan forvente at leve op til syv år længere, hvis de spiser mere Middelhavsmad.

Hemmeligheden ligger i at spise masser af grønsager, bær, frugter, krydderurter, fisk, mandler, nødder og supplere alt dette med mindst to spiseskefulde ekstra jomfruolivenolie hver dag. Gerne en økologisk en af slagsen og på mørk flaske. Det gør vidundere for din krop. Gå derimod i en stor bue udenom for meget kød og kødpålæg, mælkeprodukter og dårlige fedtstoffer som forarbejdede olier og margariner af enhver slags. 

Der er ingen facitlister, men der kan forsigtigt opstilles syv gode råd til mere sund Middelhavsmad her:

  1. spis tre daglige måltider, hvori der indgår masser af grønsager, gode proteiner og sunde fedtstoffer i hvert eneste måltid. Vær kvalitetsbevidst i dine valg af råvarer, prioriter økologiske afgrøder, så får du flere mikronæringsstoffer og undgår uønskede pesticidrester med mere.
  2. Sørg for, at mindst halvdelen af din tallerken er skønne grønsager, eksempelvis broccoli, kål, løg, gulerødder og peberfrugter, gerne af økologisk oprindelse.
  3. Spis økologisk laks eller ørred, alternativt ansjoser, sardiner eller gammeldags modnede sild hver dag eller tag et tilskud af en højkvalitets fiskeolie som eksempelvis Nordfolk, Nordic Natural cod liver oil eller MorEpa.
  4. Vær generelt kvalitetsbevidst i dine indtag af fedtstoffer, suppler eksempelvis morgenmaden med kværnede hørfrø, hørfrøolie eller mandler, frokosten med pesto eller fisk og aftensmaden med to spiseskefulde god økologisk ekstra jomfruolivenolie.
  5. Proteinindtaget kan stamme fra animalske kilder som fisk, fjerkræ, vildt eller lidt mælkeprodukter som eksempelvis ost, eller fra vegetabilske kilder som linser, bønner eller kikærter.Nøgleordet er også her: kvalitetsbevidsthed.
  6. Udvis mådehold i dit indtag af mad og alkohol og pas på med sukker. Et glas vin om dagen kan være sundt for nogen, men ikke alle. Har du et ønske om vægttab, er det en god ide at holde dig fra alkohol, da det kan hæmme fedtforbrændigen.
  7. Sov godt og helt mørkt, de fleste af os skal helst have mindst syv timers søvn. Mangel på søvn kan påvirke dine valg af mad i løbet af dagen. Når du er træt og uoplagt øges risikoen for at du vælger fed, sød og hurtig mad.

Brug for ny inspiration til sund Middelhavskost til aftensmad? Få ny E-bog gratis

Jeg har samlet mine 9 bedste opskrifter til en sund aftensmad i denne E-bog. Hvis du har lyst, kan du downloade den gratis og få nem inspiration til aftensmaden.


Gratis Sund aftensmad

Er du endnu ikke medlem, kan du oprette dig her og få "Sund aftensmad" med det samme.
Log ind her, hvis du allerede er medlem (du bliver sendt tilbage til denne side.)

 

Måske har du lyst til at prøve at spise mere sund Middelhavsmad?

I givet fald kan du hente inspiration på min hjemmeside. Du kan bl.a:
finde opskriften på Grønsagslasagne HER
finde opskriften på Broccoli pure’ HER
finde opskriften på pasta med valnøddesauce HER
finde opskriften på grønsagssuppe med kryddercreme HER
finde opskriften på tomatsuppe HER
finde opskriften på Italienske kødboller HER
finde opskriften på 
finde opskriften på en ægte Middelhavsklassiker Salade Nicoise HER

Du kan også læse mere om:
Sådan finder jeg den bedste olivenolie HER
Betydningen af en god nattesøvn HER
Sundt fedt HER
Referencer: https://www.bmj.com/content/337/bmj.a1344.long, https://dadun.unav.edu/bitstream/10171/28216/2/MartinezNewEngland.pdf
https://www.amjmed.com/article/S0002-9343(13)01111-X/

Var du tilfreds med denne artikel Middelhavskost er sundt? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Du er også velkommen til at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtage nyt om mad og sundhed samt spændende, sunde opskrifter hver måned.