Mørke om natten er vigtigt

Forsiden Ikke kategoriseret Mørke om natten er vigtigt

     4
Moerke om natten er vigtigt

Vores vigtige melatoninproduktion er under pres fra blåt lys, LED-lys, mobiltelefoner og computere.

Det er øjnenes registrering af henholdsvis lys og mørke, der påvirker pinealkirtlens funktion og produktionen af henholdsvis serotonin og melatonin. Melatonin dannes og udskilles først og fremmest, når det er mørkt. Udsættes øjnenes iris for bare det mindste lys i løbet af natten, så sænkes melatoninproduktionen. Lys stimulerer derimod dannelsen af serotonin, budbringeren af det gode humør. Det kan være praktisk, for vi har brug for at være vågne og friske i dagtimerne. Når det derimod er tid til at sove, så sættes der gang i dannelsen og udskillelsen af melatonin til hjerne og kredsløb, men altså kun, hvis du sover i fuldstændigt mørke. På denne måde signaleres der til kroppens systemer, at det er sovetid. Betydningen af lys og mørke for produktionen og udskillelsen af melatonin og serotonin er helt afgørende for vores livskvalitet.

Men vores melatoninproduktion er i bekymrende grad under pres. Vi udsættes nemlig i stigende grad for lyspåvirkninger, der kan påvirke produktionen. En af de største nutidige trusler mod en effektiv melatoninproduktion og en god nattesøvn er blåt lys, særligt fra computerskærme, tv, telefoner, LED lys med mere. Sidder vi ved computeren sent om aftenen, ser vi tv, lige før vi skal sove, eller sover vi med mobiltelefonen på natbordet, så kan det afholde os fra at falde i søvn og sove godt. Hjernens elektriske aktivitet øges, nervesystemet får ikke mulighed for at slappe
af, og resultatet kan være dårlig søvn og nedsat melatoninproduktion.

I gamle dage var solen den primære lyskilde i vi menneskers liv, og aftenerne blev tilbragt i skæret fra levende lys eller i tusmørke. I dag har vi elektrisk lys, og opholder os måske i mange af døgnets timer, netop i kunstigt lys. Blå lysbølger kan påvirke os negativt, særligt i de sene aften- og nattetimer. De kan ved kontinuerlig påvirkning skade vores søvn- og døgnrytmer, hvilket forbindes med øget risiko for udvikling af en række sygdomme.

Forskere fra Harvard Medical School pointerer samstemmende, at specifikke bølgelængder af blåt lys undertrykker dannelsen af melatonin i hjernen. Det er eksempelvis lys fra computere, telefoner, tv, andet elektronisk udstyr samt kunstig belysning og LED lys, om aftenen og natten, der er årsag til nedsat eller forsinket melatoninproduktion. Vi udsættes i stigende grad for blåt lys fra disse kilder. To forskergrupper i Storbritannien og USA udførte undersøgelser i 2001, der ligeledes viste, at blå lysbølger undertrykker melatoninproduktionen, og ifølge Dr. Charles Czeisler fra Harvard Medical School er de energibesparende lysdioder, kendt som LED pærer, særdeles problematiske. Han har dokumenteret, at naturligt dagslys om dagen og mørke om natten holder en persons indre ur og rytme i overensstemmelse med biologien. Det er derfor en rigtig god sundhedsinvestering at undlade at anvende computere, telefoner, LED lys og tv etc. i en time eller to før sengetid. Det giver din hjerne den fornødne ro og signalerer, at det er tid til at få din nødvendige og livgivende søvn..

Referencer:
Kazuo Tsubota et al; »Global rise of potential health hazards caused by blue light-induced circadian disruption in modern aging environment«; NPJ Aging Mech Dis. 2017; 3: 9.
Charles A. Czeisler, Ph.D., M.D. »Effect of Light on Human Circadian Physiology«; Sleep Med Clin. 2009 Jun; 4(2): 165–177.Lameese D. Akacem, 1 Kenneth P. Wright, Jr., 2 and Monique K. LeBourgeois; »Sensitivity of the circadian system to evening bright light in preschool age children«; Physiol Rep. 2018 Mar; 6(5): e13617. Published online 2018 Mar 4.
Bushell WC; »From molecular biology to anti-aging cognitive-behavioral practices: the pioneering research of Walter Pierpaoli on the pineal and bone marrow foreshadows the contemporary revolution in stem cell and 110 111 regenerative biology«; Ann N Y Acad Sci. 2005 Dec;1057:28-49.
Claustrat B, Brun J, Chazot G.; »The basic physiology and pathophysiology of melatonin«; Sleep Med Rev. 2005 Feb;9(1):11-24.
Bryce A. Mander, Joseph R. Winer and Matthew P. Walker; ”Sleep and Human Aging”; Neuron. 2017 Apr 5; 94(1): 19–36. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5810920/
Birgitte Rahbek Kornum ”Forstå din søvn”, Forlaget Gyldendal 2019

Her kan du læse artiklen Melatonin, stoffet, der holder dig ung og sund
Her kan du læse mere om Søvn, børn og trivsel
Og her om Hvorfor sover vi mindre, når vi bliver ældre?  

Var du tilfreds med denne artikel Mørke om natten er vigtigt ? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.