Hvorfor sover vi mindre, når vi bliver ældre?

21 apr, 2022 | Viden og Forskning

Hvorfor sover vi mindre, når vi bliver ældre? I takt med at vi bliver ældre, falder vores evne til at sove dybt og længe. Ældres søvn er, oftere end yngres, afbrudt i løbet af natten, og perioderne med dyb søvn mindskes. Vi sover med andre ord mindre og mindre med alderen.

Det kan gå ud over vores hukommelse, reaktionshastighed, humør, og øge hastigheden med hvilken vi ældes.

Søvnunderskud og de deraf følgende bivirkninger betegnes i dag som normale konsekvenser af aldring, men er det mon ændringer i den indre biokemi, der foranlediger disse aldersrelaterede søvnforringelser, eller har vi bare et lavere søvnbehov, når vi bliver ældre?

Der kan således stilles følgende spørgsmål:

  • Har vi som ældre reelt et mindre søvnbehov, end vi har som yngre?
  • Eller sker der fysiologiske ændringer, der bevirker, at vi med alderen har vanskeligere ved at opnå den livgivende søvn?

Undersøgelser understøtter lavere søvnbehov hos ældre

Mindst tre undersøgelser kan understøtte hypotesen om, at ældre voksne ikke kræver så meget søvn som yngre og derfor ikke har et signifikant uopfyldt søvnbehov:

1. For det første sover ældre voksne mindre end yngre voksne, selv når de får muligheden for en lang periode med uafbrudt søvn. Dette er blevet tolket som, at de fleste ældre har et mindre søvnbehov. Kilde: Klerman og Dijk, 2008.
2. Selv efter en periode med manglende søvn eller dårlig søvn, ses der hos sunde ældre voksne et mindre fald i andelen af dyb søvn sammenlignet med hos yngre voksne, udsat for det samme. Kilde: Dijk et al., 2010; Münch et al., 2004.
3. Ældre ser ud til at lide mindre under søvnberøvelse end yngre voksne. Det kan ligeledes tolkes som tegn på, at vi udvikler et reduceret søvnbehov med alderen.

Kilder: Dijk et al., 2010; Klerman and Dijk, 2008; Adam et al., 2006.

Meget tyder derfor på, at søvnbehovet falder, i takt med at vi ældes, og at kroppen efterhånden vænner sig til de færre timers søvn, ligesom bivirkningerne ved færre timers søvn ser ud til at mindskes en smule med alderen.

Til gengæld er der også et par undersøgelser, der indikerer, at ældre voksne faktisk har brug for mere søvn, end de ofte er i stand til at opnå:

1. I takt med at vi ældes, ses der hos mange et tab af A1-adenosinreceptorer i hjernen. Dette tab påvirker søvnreguleringen negativt og konsekvensen heraf kan være, at vi mister evnen til at sove dybt og uafbrudt. Kilde: Meyer et al., 2007.
2. Ældre voksne påvirkes ikke så voldsomt af mindre søvn som yngre. Enkelte undersøgelser indikerer, at ældre voksne allerede kan have reducerede kognitive funktioner forud for søvnforsøgene, hvorfor deres bivirkninger ved søvntab er lavere end blandt de yngre voksne, der udsættes for søvnløshed.
Kilder: Adam et al., 2006, Harrison et al., 2000; Philip et al., 2004; Webb, 1985; Webb og Levy, 1982; Chee og Choo, 2004.
3. Der sker ligeledes med alderen forandringer i hjernen, der påvirker vores søvnrytmer og vores evne til at sove dybt og længe. Mange ældre oplever derfor et uopfyldt søvnbehov, fordi deres søvnkvalitet og evnen til opleve REM-søvn svækkes.
Kilder: Beenhakker og Huguenard, 2009; Landolt og Borbély, 2001.

Men hvorfor sover ældre mindre?

Nøjagtig hvorfor mange ældre sover mindre eller føler, at de sover dårligere, er stadig lidt af en gåde. Noget tyder på, at vores evne til at opfange lys igennem iris, svækkes med alderen. Det har betydning for dannelsen af melatonin, der regulerer vores døgnrytme.

Skal vi op om natten, og tænder vi lys, så reducerer det i høj grad den vigtige produktion af melatonin, ligesom indtag af medicin, alkohol, for meget kaffe og bekymringer alle er faktorer, der spiller ind på kvaliteten af nattesøvnen.

Meget tyder dog også på, at vi simpelthen udvikler et lidt mindre søvnbehov med alderen; vi sover mindre og vågner tidligere. Vi bliver også bedre og bedre til at håndtere de bivirkninger, der ofte følger i kølvandet på en dårlig søvnkvalitet.

Der er dog flere ting, vi kan gøre, for at optimere kvaliteten af vores nattesøvn:

1. vi kan eliminere søvntyvene
2. vi kan gå i seng og stå op på cirka samme tidspunkt hver dag
3. vi kan stimulere produktionen af melatonin, der regulerer både vores døgnrytme, vores aldringsproces samt vores hormonelle balancer
4. vi kan sikre os dagslys om dagen og fuldstændigt mørke om natten
5. Vi kan tale med lægen om et tilskud af melatonin til natten. (Melatonin er receptpligtigt i Danmark – husk, at det skal være REN melatonin ikke Circadin, der er depot, deet duer jf. Pierpaoli ikke) Det er lovligt at købe ren melatonin til eget forbrug i andre EU lande, hvor det er godkendt som kosttilskud. Du må købe til dig selv og til 3 mdr’s forbrug.

Vi ved allesammen, at vi er de bedste udgaver af os selv, når vi har sovet godt om natten. Der vil jeg varmt anbefale dig at læse de artikler med gode og velunderbyggede råd til bedring af nattesøvnen, som jeg linker til herunder.

Mere inspiration

Du kan læse meget mere i min bog ‘Søvnhormonet’ melatonin HER

Her gennemgår jeg tryptofans positive egenskaber.

Her får du mine bedste tips til at falde i søvn.

Og her får du et overblik over, hvordan søvnmangel og søvnbesvær påvirker os.

Kilder:
Bryce A. Mander, Joseph R. Winer and Matthew P. Walker; ”Sleep and Human Aging”; Neuron. 2017 Apr 5; 94(1): 19–36. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5810920/
Birgitte Rahbek Kornum ”Forstå din søvn”, Forlaget Gyldendal 2019

Var du tilfreds med denne artikel; Hvorfor sover vi mindre, når vi bliver ældre? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

Ny forskning om søvn og hjertekarsygdom

Ny forskning om søvn og hjertekarsygdom

Vi ved i dag, at søvnen er vigtigt for vores livskvalitet, koncentrationsevne og humør. Tidligere anså man søvnen som en form for ligegyldig, inaktiv tilstand, i dag ved vi, at der foregår en masse i blandt andet hjernen, mens vi sover. Her dannes en række afgørende...

Dit drikkevand er forurenet

Dit drikkevand er forurenet

Dit drikkevand er forurenet, og vi danskere udsættes for påvirkninger fra pesticidrester og PFAS stoffer, når vi drikker vandhanevandet. Det gælder i særlig grad det kræftfremkaldende stof PFOA. PFOA er et af de mest skadelige og sygdomsfremkaldende kemikalier i...

Vanilje – derfor skal du købe ægte vanilje

Vanilje – derfor skal du købe ægte vanilje

Snart er det højsæson for vanilje, og der findes vel næppe noget, der kan fremmane en stemning og forventning om velsmag, som vanilje. Der er vægtige grunde til at vælge den ægte vare, når du skal købe dette skønne krydderi, også selvom det er den næstdyreste...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Boost dit immunforsvar ".

Du er blevet tilmeldt!