Omega 3 har antiinflammatorisk effekt

Forsiden Ikke kategoriseret Omega 3 har antiinflammatorisk effekt

     6
Omega 3 er antiinflammatorisk

Helt ny forskning fra King’s College i London viser, at når der gives omega-3 flerumættede fedtsyrer til patienter med depression og høj inflammation, så kan der ses bedring i symptombilledet. Tidligere forskning har vist, at mennesker med depression alle havde en høj inflammationsgrad, og denne forskning er offentliggjort i Molecular Psychiatry. Du kan finde referencen herunder.

En enkelt omega-3 flerumættet fedtsyre er essentiel, men alle omega 3 fedtsyrer er livsnødvendige. Den bedst kendte er alpha linolensyre ALA fra hørfrø og hampefrø , der også betegnes som superflerumættet. Det er den eneste fedtsyre, vi ikke selv kan danne. Ud fra denne fedtsyre kan vi bl.a. danne eicosapentaensyre EPA og docosahexaensyre DHA, der ligeledes er omega 3 fedtsyrer, som vi også kan få direkte fra fede fisk.

Der skal voldsomt store mængder hørfrø eller hampefrø til for at danne tilstrækkeligt med aktivt omega 3 i kroppen. Så store mængder, at det på flere måder vil være uhensigtsmæssigt kun at få omega 3 fra hørfrø eller hampefrø eller olier heraf. Derfor er det en virkelig god ide at kombinere hørfrø og hampefrø i maden og myslien med andre kilder til omega 3. Det oplagte er at spise fede fisk som laks og makrel med mere, men det kan være problematisk i forhold til folkesundheden på grund af deres høje indhold af methylkviksølv og dioxiner.

Derfor kan det anbefales at spise små, fede fisk som sardiner og ansjoser, lidt god sild engang imellem, men ellers få sin omega 3 fra gode, rene og stabile kosttilskud. Personligt har jeg valgt Nordfolk omega 3, der er udvundet af små plankton, også kaldet Calanus. Det er den reneste, mindst forarbejdede og mest stabile omega 3 tilskud, jeg kender til.

Det blev i forsøgene verificeret, at særligt Calanus omega 3 olie fra Nordfolk var i stand til at reducere både graden af inflammation i kroppens væv samt depression. Forskningen gav indsigt i, hvordan omega 3 kan virke antiinflammatorisk og dermed afhjælpe de potentielle gener, som særligt en høj grad af inflammation i kroppens væv kan have for den generelle sundhed.

Her kan du læse mere om Nordfolk omega 3 
Her kan du læse mere om Omega 3 fedtsyrer – sådan får du nok

Referencer: Borsini, A., Nicolaou, A., Camacho-Muñoz, D. et al.; “Omega-3 polyunsaturated fatty acids protect against inflammation through production of LOX and CYP450 lipid mediators: relevance for major depression and for human hippocampal neurogenesis”; Mol Psychiatry (2021).
Østbye et al; “The long chain monounsaturated cetoleic acid improves the efficiency of the omega-3 fatty acid metabolic pathway in Atlantic salmon and human HepG2 cells”;
July 2019; The British journal of nutrition 122(7):1-29