Clean Eating – hvad er Clean Eating?

17 sep, 2017 | Inspiration og Oplevelser, Sund inspiration

Clean Eating – hvad er Clean Eating? Clean Eating er en relativt ny sundhedstrend, der er godt i gang med at erobre det europæiske kontinent. Trenden er født i USA og er siden båret afsted på de sociale medier. Nu hitter et liv med rene, sunde og uforarbejdede råvarer også i Danmark.

Vi bliver flere og flere, der går op i at anvende gode, rene råvarer, der er så lidt forarbejdede som muligt, og der er således helt klart brug for et opgør med vores nutidige madkultur og med en fødevareindustri, der producerer masser af næringsdrænede og usunde fødevarer, fyldt med kemi. Clean Eating er et sådant opgør, men der rejser sig efter min mening mange spørgsmål i forbindelse med begrebet Clean Eating? Hvad betyder egentlig Clean, hvornår kan en fødevare betegnes som Clean, og er det en garanti for en øget sundhedsværdi, at en fødevare betegnes som Clean?
Kort fortalt bygger Clean Eating på fem principper:

  1. Din mad må ikke være forarbejdet
  2. Din mad skal være fri for tilsætningsstoffer
  3. Vælg uraffineret frem for raffineret
  4. Spis kun fersk kød
  5. Drik kun vand og juice

Principperne er egentlig klare nok og i udgangspunktet fornuftige, men mad er meget konkret. Disse principper kan fortolkes så bredt, at kun en meget radikal udlægning nok med sikkerhed kan kaldes Clean, og derfor finder jeg trenden lidt vanskelig at føre ud i livet i praksis, alt for meget kan fortolkes og potentielt føre til usund fanatisme.

For mig at se, er det derfor til hver en tid bedre at vælge en økologisk livsstil. Økologi kan ikke gradbøjes, heller ikke selvom fødevareindustrien forsøger sig med betegnelser som “fri for GMO”, “Fri for antibiotika” med mere. Disse betegnelser gør ikke fødevarer til økologiske, og de er hverken nænsomt fremstillede eller mere næringsrige, fordi de bærer disse betegnelser.

Jeg kan derfor varmt anbefale, at du altid anvender årstidens økologiske råvarer i dit køkken. At du tilbereder din mad nænsomt, at du overvejende spiser grønt og at du nyder maden, og gerne indtager den i godt selskab. Det ved vi er sundt, og der er dokumentation for at økologiske råvarer, der bærer det røde Ø-mærke netop er rene, usprøjtede og mere næringsrige end de konventionelle og sprøjtede. Det godkendte røde Ø-mærke er din garanti for det. Derfor kan trenden omkring Clean Eating være med til at øge efterspørgslen på og udbuddet af friske økologiske råvarer, som er dokumenteret sunde, og det er godt.

Der er ernæringsmæssig videnskabelig dokumentation for, at økologiske og dermed usprøjtede råvarer uden kunstige tilsætningsstoffer er sundere og mere næringsrige. Nogle vil sågar sige, at de smager bedre. Derfor skal principperne i ”Clean Eating” bare fortolkes og efterleves med sund fornuft, så de ikke udarter sig til usund fanatisme eller demotiverende tvivl.

Du kan læse mere om mit bedste sundhedsråd; prioriter økologiske råvarer HER
Du kan læse om, at økologiske råvarer er sundere og mere næringsrige HER
Du kan læse mere om, at økologiske råvarer er blevet billigere HER

Var du tilfreds med denne artikel? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

Indkøbslister – 7 veje til et langt liv

Indkøbslister – 7 veje til et langt liv

Her finder du to af mine personlige indkøbslister til min nye bog 7 veje til et langt liv. Du kan printe dem ud eller klikke på produkterne for links. Indkøbsliste 1 Indkøbsliste 2 Her finder du ekstra inspiration til verdens sundeste middelhavsmad: finde opskriften...

Behandling af stress med osteopati

Behandling af stress med osteopati

Flere og flere danskere oplever fysiske symptomer på stress. Det er, når vi bliver såvel fysisk som mentalt udfordrede over en længere periode, og vurderer, at der ikke er udsigt til forandring, at vi oplever fysiske signaler på stress. De kan komme til udtryk på...

Vigtig viden før og under graviditet

Vigtig viden før og under graviditet

Graviditeten og tiden op til graviditeten er væsentlige tidspunkter for dit barns sundhed og for at sikre det det allerbedste udgangspunkt for et godt liv. Under graviditeten næres og bygges det lille nye liv af ”byggesten” fra mors krop. Muskler, organer, kredsløb,...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Antiinflammatorisk madplan" (Værdi 99kr).

Du er blevet tilmeldt!