Økologi er blevet billigere

Forsiden Sund inspiration Oekologi er blevet billigere, og det er godt nyt til alle os, der har oenske om at koebe og spise oekologiske raavarer.

     4

Økologi er blevet billigere, og det er godt nyt til alle os, der har ønske om at købe og spise økologiske råvarer. Det er der heldigvis flere og flere danskere, der har. Et er, at salget af økologiske råvarer stiger rigtig meget, men nu er økologi blevet billigere at købe, og det kan være en rigtig god og fornuftig disposition at prioritere økologi, for økologiske råvarer er ikke bare mere næringsrige, de smager også bedre end konventionelle fødevarer, og så er de dejligt fri for kemi, pesticid- og medicinrester, GMO, E-numre og andre af fødevareindustriens mange mærkværdigheder.

Det er Forbrugermagasinet Tænk, der fornyligt har lavet en prisundersøgelse på økologiske fødevarer i en række supermarkeder. På deres hjemmeside kan du se, hvilke supermarkeder, der havde det billigste udbud af økologi. Men det mest interessante er den generelle prisudvikling på økologi. Den viser, at hvis du for et år siden købte konventionel frugt og grønt for 100,- kr., så skal du idag betale 104,- for samme mængde. Vælger du istedet økologisk frugt og grønt, så ville den mængde, som du kunne købe for 100,- for et år siden idag kunne erhverves for lige under 97,-. Økologiske fødevarer er blevet billigere.

Hvorfor er det så, at vi i så høj grad har taget økologiske fødevarer til os? Måske kan en af forklaringerne findes i pesticidrapporten, der i 2012 viste pesticidrester i 66% af al konventionel dyrket frugt. Der findes altså store mængder kemi – både i importeret frugt og grønt, men også i dansk frugt. Det betyder, at hvis du køber ti konventionelle stykker frugt i supermarkedet, så kan du være sikker på, at få pesticidrester i næsten syv ud af ti stykker frugt. Vælger du økologisk frugt, så har du sikkerhed for at undgå at komme hjem med frugt med rester af alskens potentielt sundhedsskadelig kemi. Rester af kemiske stoffer, som vi ikke aner, hvordan påvirker vores organismer og sundhed. Stoffer, der er under mistanke for at kunne fremkalde blandt andet kræft, overvægt og hormonforstyrrelser.

En anden vægtig årsag til at vælge økologisk er, at økologiske afgrøder indeholder flere næringsstoffer end konventionelle afgrøder. Ved at vælge økologisk undgår du således uønsket kemi, du indtager også automatisk flere vitaminer og mineraler.

Det er på mange måder godt nyt at økologi er blevet billigere, og det er samtidig en glimrende mulighed for os allesammen til at sende et utvetydigt signal til landets beslutningstagende politikere. Ved at købe og prioritere økologiske fødevarer, så sender du dermed også et klart signal om, at du hverken ønsker pesticider, antibiotika, glyphosat, genmodificerede organismer, E-numre eller andre af det konventionelle landbrugs kemiske manipulationer i din mad. Vores valg af økologi hver dag i supermarkedet er således også udtryk for, at vi ganske enkelt ikke vil finde os i ufrivilligt at deltage i det største menneskelige eksperiment nogensinde, For det er et eksperiment af uanede dimensioner hver dag at spise mad, der indeholder alverdens kemiske stoffer, som vi ikke kender de langsigtede, sundhedsmæssige konsekvenser af.

Læs mere om, hvorfor du skal vælge økologiske råvarer HER
Læs om, hvordan den konventionelle fødevarebranche lukrerer på økologien HER
Du kan læse mit bedste sundhedsråd om netop økologi HER
Du kan hente inspiration til opskrift på grønsagsfrikadeller HER
Du kan finde opskriften på en lækker rosenkålsalat HER
Du kan finde opskriften på en lækker grønsagsrig og velsmagende morgenmad HER
Du kan finde opskriften på fiberpandekager med spinat HER
Du kan finde opskriften på et surdejshævet fuldkornsbrød HER

Var du glad for denne artikel Økologi er blevet billigere, så må du rigtig gerne klikke “Synes godt om” herunder. Du er også velkommen til at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtage nyt om mad og sundhed samt nye spændende opskrifter hver måned.