Fødevarebranchen lukrerer på økologisk succes

Forsiden Viden og Forskning Foedevarebranchen lukrerer på den oekologiske succes. Oekologiske foedevarer er populaere som aldrig før

     4

Den konventionelle fødevarebranche lukrerer på den økologiske succes. Økologiske fødevarer er populære som aldrig før, og salget af økologisk grønt, kød og fisk er steget meget i de seneste år. Det er dejligt, at vi som forbrugere støtter op omkring de økologiske principper for dyrkning og opdræt. Økologiske råvarer frembringes nemlig uden brug af toxiske stoffer, hormonforstyrrende pesticider og anden kemi. Økologiske råvarer er da også bevisligt sundere både for miljø og mennesker.

Desværre forsøger en række konventionelle fødevareproducenter at lukrere på den økologiske succes ved at markedsføre deres konventionelle produkter som ”grønne”, ”næsten økologiske”, ”bæredygtige”, ”fremstillet uden brug af kemikalier” og meget mere. For mig at se en yderst farlig udvikling, man som forbruger kan blive mere vildledt end vejledt af. For det økologiske regelsæt er omfattende, og det er udviklet for at sikre os forbrugere rene fødevarer uden tilsat kemi. Derfor er fødevareproducenternes adfærd ikke bare uetisk, den burde faktisk omgående forbydes.

Et af de værste eksempler er markedsføringen af ”grønne – næsten økologiske laks” fra Færøerne. Mange fiskehandlere og netforretninger er begyndt at markedsføre disse konventionelt opdrættede laks, men de anvender samme sprogbrug i markedsføringen, som anvendes i markedsføringen af de økologiske laks.

Økologiske laks er blevet et veritabelt salgshit, fordi forbrugerne ved, at de kan have tillid til det røde Ø mærke. Økologisk lakseopdræt er nemlig underlagt særdeles strenge regler: laksene får særligt foder, bestående af blandt andet fiskemel, fiskeolie og ingen GMO soja. Økologisk lakseopdræt sker under særlige miljøvenlige og miljøoprettende forhold – igen i stærk kontrast til konventionelle fiskeopdræt. Alt sammen forhold, som er til gavn for vores sundhed og vores miljø.

Derfor er det uacceptabelt og en bombe under den økologiske fiskeproduktion, at færøske lakseproducenter, der IKKE er godkendt efter det økologiske regelsæt, kan komme afsted med at sælge deres laks som ”grønne – næsten økologiske” i de danske fiskebutikker og netforretninger. Deres laks er ikke fodret med økologisk foder, og de er ikke produceret under økologisk kontrollerede forhold.

Det er let som forbruger at blive snydt, det kræver derfor stor opmærksomhed at sikre, at det vitterlig er økologisk opdrættede laks, du køber. Økologi kan ikke gradbøjes. Derfor; lad være med at købe de ”næsten økologiske”, ”GMO frie”, ”grønne” produkter. Et eksempel på snyd med det økologiske begreb er denne laks, der sælges som økologisk uden at være det.

 

 

Det er ikke let at være forbruger i Danmark, mit bedste råd til dig må derfor være at købe de økologiske fisk med det røde Ø mærke. De er renere, sundere og rigere på omega 3, og de er fremstillet under kontrollerede forhold. Det er snydeøkofiskene ikke. Lad os bakke op om et erhverv, der har vi forbrugeres sundhed for øje, i stedet for at støtte producenter og udbydere, der udnytter, snyder og lukrerer på Ø mærket og vores sundhed. Økologisk laks og ørreder kan idag købes i Brugsen, Kvickly, Føtex, Bilka, Netto og i helsekostforretninger, på nettet og hos visse fiskehandlere. Køb KUN Ø mærkede laks og ørreder.

Du kan læse mere om økologiske fisk HER
Du kan læse mit allerbedste sundhedsråd HER
MSC mærkede fisk er IKKE økologiske fisk HER
Du kan læse mere om snydefisk HER

Var du tilfreds med denne artikel? Klik meget gerne “Synes godt om” nedenfor. Husk også at tilmelde dig mit månedlige nyhedsbrev med masser af opskrifter og inspiration til en sund livsstil. Det er helt gratis.