Derfor er økologisk fuldkornsbrød sundere

Derfor er økologisk fuldkornsbrød er sundere. Vi spiser meget brød i Danmark, men desværre har kvaliteten af det brød, der udbydes i danske forretninger været støt dalende igennem de seneste år. Kvaliteten af det brød, som du vælger at spise hver dag, kan have stor indvirkning på din tarmsundhed og på din sundhed generelt, så det betaler sig at være selektiv og kræsen i sit brødindtag.

Flere og flere mennesker reagerer i dag negativt på indtag af for store mængder konventionelt brød. Det er i særlig grad konventionel hvede, der kan skabe udfordringer for vores maver, hjerner og humør. De fleste konventionelle hvedeprodukter indeholder nemlig store mængder gluten og rester af stoffet glyphosat fra Round-up, og begge dele kan virke særdeles forstyrrende på den indre biokemi. Desuden er næringsindholdet i almindeligt dansk hvedemel som regel i bund og glutenindholdet i top. Kombinationen kan sende selv den stærkeste fordøjelse på prøve. Blandt andet derfor er økologisk fuldkornsbrød sundere.

Undersøgelser har vist, at de fleste mennesker langt bedre tolererer økologiske, surdejshævede fuldkornsbrød, de er sundere. Økologiske, stenkværnede hvedetyper er næringsrige og indeholder ikke rester af det skadelige glyphosat. Surdejshævning har den fordel i forhold til gærhævning, at proteinindholdet og dermed glutenindholdet i brødet nærmest fordøjes, og dermed ikke udgør de samme fordøjelsesmæssige udfordringer som meget gærhævet brød gør. Ved at anvende disse former for mel og surdejshæve brødet, så ses der slet ikke samme negative sundhedsmæssige konsekvenser, som der i dag opleves ved indtag af store mængder brød, bagt af konventionelt, raffineret hvidt hvedemel.

Sundhedsfordelene ved at anvende økologisk, stenkværnet mel og hele korn til bagning er mange. I stenkværnet mel og hele korn, hvad enten det er rug, hvede, spelt, emmer, havre eller byg, findes der stoffer og fibre, som hjælper med at udskille brugte hormoner, brugt kolesterol og andre affaldsstoffer, som kroppen har behov for at komme af med. Der findes også andre gavnlige næringsstoffer i fuldkorn, som nærer krop og tarm. Fordøjelsen foretrækker til hver en tid surdejshævet brød bagt af økologisk, stenkværnet fuldkornsmel og hele kerner frem for det hvide, raffinerede.

Rigtigt rugbrød er sundt og kan nære tarmen og forebygge sygdom, men rigtigt rugbrød er en sjældenhed i dag. Netop når vi skal købe rugbrød, er det nødvendigt at være en yderst kritisk og vågen forbruger. Et almindeligt køberugbrød er ikke altid – som man skulle tro – bagt primært af groft rugmel. Derimod er hvidt, raffineret hvedemel en væsentlig ingrediens i mange rugbrød. Brødet tilsættes herefter maltsukker, som også farver det mørkt, og det er ikke en synderlig sund cocktail. Heldigvis er der stadig bagere, der bager gode brød af økologisk, stenkværnet fuldkornsmel og hele kerner. Men det kræver et stykke arbejde som forbruger enten at finde de steder, hvor de gode brød kan købes eller at bage det selv. Det er til gengæld hele indsatsen værd.

Derfor; vælg altid økologisk fuldkornsbrød, surdejshævet og bagt af stenkværnet mel, hvor alle skaldele er bevaret. Ikke alene giver det masser af gode fibre, der hjælper tarmen, men det er også fra de hele korn, kim og skaldele, at vi får alle de nærende stoffer, vitaminer og mineraler. Det mætter, nærer, dufter og smager forrygende.

Du kan finde opskriften på et godt surdejsbrød HER
Du kan finde opskriften på et godt rugbrød HER
Du kan læse mere om surdej HER
Du kan finde opskriften på en god surdej HER

Var du tilfreds med denne artikel? Så er du velkommen til at klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.

Debat