Derfor er økologisk fuldkornsbrød sundere
Derfor er økologisk fuldkornsbrød sundere. Et helt nyt studie har netop slået fast, at de deltagere, der spiste fuldkorn, spiste generelt mindre, i forhold til de deltagere, der indtog hvidt brød og pasta. Studiet, der er udarbejdet af forskere fra DTU Fødevareinstituttet i samarbejde med Institut for Idræt og Ernæring ved Københavns Universitet og en lang række andre danske forskere, slår dermed fast, at indtag af fuldkorn mætter bedre og hurtigere end hvidt, raffineret brød og pasta, og de deltagere, der spiste fuldkorn oplevede også et vægttab. .
I studiet deltog 50 personer, der alle var i risiko for at udvikle hjertekarsygdomme eller type 2 diabetes. De blev inddelt i to grupper, og de, der spiste fuldkorn oplevede udover hurtigere mæthed og vægttab også mindre inflammation, sammenlignet med den gruppe, der indtog hvidt brød og pasta, Høje inflammationsniveauer er involveret i udviklingen af stort set alle såkaldte velfærdssygdomme, herunder type 2 diabetes, der er en sygdom i eksplosiv vækst.
Fuldkorn har således adskillige gavnlige effekter for indre sundhed og balance, men umiddelbart forekommer det, at rug er den kornsort, der har de største sundhedsgavnlige effekter.
Rigtigt rugbrød er sundt og kan nære tarmen og forebygge sygdom, men rigtigt rugbrød er en sjældenhed i dag. Netop når vi skal købe rugbrød, er det nødvendigt at være en yderst kritisk og vågen forbruger. Et almindeligt køberugbrød er ikke altid – som man skulle tro – bagt primært af groft rugmel. Derimod er hvidt, raffineret hvedemel en væsentlig ingrediens i mange rugbrød. Brødet tilsættes herefter maltsukker, som også farver det mørkt, og det er ikke en synderlig sund cocktail. Heldigvis er der stadig bagere, der bager gode brød af økologisk, stenkværnet fuldkornsmel og hele kerner. Men det kræver et stykke arbejde som forbruger enten at finde de steder, hvor de gode brød kan købes eller at bage det selv. Det er til gengæld hele indsatsen værd.
Vi spiser meget brød i Danmark, men desværre har kvaliteten af det brød, der udbydes i danske forretninger været støt dalende igennem de seneste år. Kvaliteten af det brød, som du vælger at spise hver dag, kan som det demonstreres i det omtalte studie, have stor indvirkning på dine inflammationsniveauer, din tarmsundhed, din vægt og din sundhed generelt, så det betaler sig at være selektiv og kræsen i sit brødindtag.
Flere og flere mennesker reagerer i dag negativt på indtag af for store mængder konventionelt brød. Det er i særlig grad konventionel hvede, der kan skabe udfordringer for vores maver, hjerner og humør. De fleste konventionelle hvedeprodukter indeholder nemlig store mængder gluten og rester af stoffet glyphosat fra Roundup, og begge dele kan virke særdeles forstyrrende på den indre biokemi. Desuden er næringsindholdet i almindeligt dansk hvedemel som regel i bund og glutenindholdet i top. Kombinationen kan sende selv den stærkeste fordøjelse på prøve.
Undersøgelser har vist, at de fleste mennesker langt bedre tolererer økologiske, surdejshævede fuldkornsbrød. De er også sundere. Økologiske, stenkværnede korntyper er mere næringsrige, mætter bedre, skaber balance og indeholder ikke rester af det skadelige glyphosat.
Surdejshævning har den fordel i forhold til gærhævning, at proteinindholdet og dermed glutenindholdet i brødet nærmest fordøjes, og dermed ikke udgør de samme fordøjelsesmæssige udfordringer som meget gærhævet brød gør. Ved at anvende disse former for mel og surdejshæve brødet, så ses der slet ikke samme negative sundhedsmæssige konsekvenser, som der i dag opleves ved indtag af store mængder brød, bagt af konventionelt, raffineret hvidt hvedemel.
Sundhedsfordelene ved at anvende økologisk, stenkværnet mel og hele korn til bagning er mange. I stenkværnet mel og hele korn, hvad enten det er rug, hvede, spelt, emmer, havre eller byg, findes der stoffer og fibre, som hjælper med at udskille brugte hormoner, brugt kolesterol og andre affaldsstoffer, som kroppen har behov for at komme af med. Der findes også andre gavnlige næringsstoffer i fuldkorn, som nærer krop og tarm. Fordøjelsen foretrækker til hver en tid surdejshævet brød bagt af økologisk, stenkværnet fuldkornsmel og hele kerner frem for det hvide, raffinerede.
Derfor; vælg altid økologisk fuldkornsbrød, surdejshævet og bagt af stenkværnet mel, hvor alle skaldele er bevaret. Ikke alene giver det masser af gode fibre, der hjælper tarmen, men det er også fra de hele korn, kim og skaldele, at vi får alle de nærende stoffer, vitaminer og mineraler. Det mætter og nærer, er sundere og så dufter og smager det forrygende.
Du kan finde opskriften på et godt surdejsbrød HER
Du kan finde opskriften på et godt rugbrød HER
Du kan finde opskriften på brændenældeboller HER
Du kan læse mere om surdej HER
Du kan finde opskriften på en god surdej HER
Reference: Du kan læse hele studiebeskrivelsen HER
Var du tilfreds med denne artikel Derfor er økologisk surdejsbrød sundere? Så er du velkommen til at klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.