Danske særregler for kosttilskud under pres

1 aug, 2017 | Inspiration og Oplevelser, Sund inspiration

Danske særregler for kosttilskud under pres. De særdeles restriktive danske særregler for kosttilskud er under pres. Det er en helt ny dom fra EU domstolen ECJ, der slår fast, at enkelte EU lande ikke må fastsætte individuelle, restriktive regler for vitamin- og mineraltilskud, medmindre der er solid forskning bag. Vitaminer og mineraler, der overholder EFSA værdier og former, skal således jf. ECJ, være tilladt at sælge i alle EU lande.

Det er forhåbentlig godt nyt til alle danskere, for vi har herhjemme måttet leve med verdens mest restriktive lovgivning på dette område i de seneste 11 år. Da EU’s kosttilskudsdirektiv skulle implementeres i Danmark i 2006, læste jeg både det oprindelige EU direktiv og derefter den danske version. Jeg må tilstå, at jeg troede ikke mine egne øjne, for de var yderst forskellige. Det danske direktiv var langt mere restriktivt og tillod dengang kun syntetiske og uorganiske former for vitaminer og mineraler i særdeles lave doser. Ordet inkompetence er et yderst nærliggende ord at anvende, når fortolkningen og implementeringen af det danske kosttilskudsdirektiv skal beskrives.

Baggrunden for, at vi i Danmark skulle forholdes muligheden for at købe kosttilskud i optimale doser og af høj kvalitet, form og optagelighed, får stå hen i det uvisse. Faktum er, at vi danskere er blevet forholdt muligheder som andre EU borgere har haft fri adgang til.

Nu kan vi blot håbe, at de danske sundhedsmyndigheder vælger at følge trop og ændre det danske direktiv på området, så vi danskere frit kan købe kosttilskud i de doser og former, som er godkendt og tilladt i andre EU lande. Dommen er afsagt på baggrund af et fransk søgsmål, men omfatter i princippet alle EU lande.

Forhåbentlig vil industrien også bakke op, for en sådan ændring vil kunne være til gavn for rigtig mange mennesker og øge vi danskeres muligheder for at hjælpe os selv til selvhjælp. Dermed vil en hurtig justering af de nuværende restriktive regler til fuld implementering af EU reglerne kun være til gavn for folkesundheden.

Du kan læse mere om, hvorfor vitaminer og mineraler er livsvigtige HER
Du kan læse mere om kvaliteter og former af kosttilskud HER
Du kan læse mere om dommen HER 
Du kan læse mere om hetzen imod vitaminer HER

Var du tilfreds med denne artikel om Danske særregler for kosttilskud under pres? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

Indkøbslister – 7 veje til et langt liv

Indkøbslister – 7 veje til et langt liv

Her finder du to af mine personlige indkøbslister til min nye bog 7 veje til et langt liv. Du kan printe dem ud eller klikke på produkterne for links. Indkøbsliste 1 Indkøbsliste 2 Her finder du ekstra inspiration til verdens sundeste middelhavsmad: finde opskriften...

Behandling af stress med osteopati

Behandling af stress med osteopati

Flere og flere danskere oplever fysiske symptomer på stress. Det er, når vi bliver såvel fysisk som mentalt udfordrede over en længere periode, og vurderer, at der ikke er udsigt til forandring, at vi oplever fysiske signaler på stress. De kan komme til udtryk på...

Vigtig viden før og under graviditet

Vigtig viden før og under graviditet

Graviditeten og tiden op til graviditeten er væsentlige tidspunkter for dit barns sundhed og for at sikre det det allerbedste udgangspunkt for et godt liv. Under graviditeten næres og bygges det lille nye liv af ”byggesten” fra mors krop. Muskler, organer, kredsløb,...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Antiinflammatorisk madplan" (Værdi 99kr).

Du er blevet tilmeldt!