Hormoner og osteopati

17 maj, 2018 | Inspiration og Oplevelser, Sund inspiration

Dette indlæg er skrevet af Anne Sophie N. Christensen

Anne Sophie N. Christensen er Osteopat DO ved Klinik For Manuel Behandling i Aarhus. Hun har 7 års praktisk erfaring med behandling af blandt andet personer med symptomer på stress.
På www.danskeosteopater.dk finder du frem til en osteopat tæt på dig.

Hormoner og osteopati. Din krop er, via et fint regulerende netværk, konstant beskæftiget med at opretholde den bedst mulige balance, der tilgodeser dine behov hvert øjeblik, døgnet rundt. Dine hormoner indgår i dette fine netværk, og de passer på dig og arbejder også tæt sammen.

Dine hormoner påvirkes af dit humør, dine tanker og følelser, din livsstil, kost, samt det miljø du opholder dig i. Vi kender indflydelsen fra hormonerne, blandt andet når vi er forelskede, når vi er stressede, op til menstruationer eller i forbindelse med overgangsalderen. Tilstande som kan være affødt af hormonelle ubalancer omfatter blandt andet kronisk træthedsyndrom, søvn forstyrrelser, diabetes, spiseforstyrrelser, endometriose, infertilitet og osteoporose (knogleskørhed).

Hormoner og osteopati

Hormonsystemet – det endokrine system

Det endokrine system koordinerer, regulerer og justerer cellernes funktion og stofskifte. Hormonerne er kemiske stoffer, der via blodet overfører beskeder fra de endokrine kirtler, til deres målceller. Mennesket producerer mere end 80 forskellige hormoner, og hormonerne tager sig af signallering og kropslig regulering.

De endokrine kirtler:
Hypothalamus et overordnet center i mellemhjernen for både det autonome nervesystem og det endokrine system.
Pineal kirtlen regulerer døgnrytmen gennem sekretion af hormonet melatonin.
Hypofysen kontrolleres af hypothalamus. Hypofysen dirigerer alle nedenstående kirtler. Den producere blandt andet oxytocin, FSH follikel stimulerende og ADH antidiuretisk hormon Skjoldbruskirtlen producerer thyroxin, der øger dannelsen af de enzymer, der deltager i energistofskiftet.
Thymus (brislen) er en del af kroppens immunforsvar og danner de hvide blodlegemer og T-lomfycytterne
Binyrene producerer aldosteron, adrenalin og kortisol
Bugspytkirtlen producerer insulin og glucagon, der regulerer blodsukkeret
Ovarierne (æggestokkene) producerer østrogen og progesteron
Testiklerne producerer testosteron.

Hormonelle ubalancer og osteopatisk behandling

Hvordan kan osteopati støtte op om din hormonelle balance? Nogle osteopater er uddannet i at kunne teste de enkelte hormonproducerende kirtlers funktionsevne for hyper, eller hypo funktion ved at observere kirtlens mobilitet (bevægelighed) rytme og mobilitet. Derudover analyserer osteopaten den omkringliggende struktur, så som andre organer, bindevæv, knogler, nerve- og arterie forsyning. Ud over at behandle kroppens hormonelle ubalancer har osteopaten desuden fokus på faktorer som stress, kost, kropsspændinger med mere. Osteopaten vejleder dig, så du aktivt kan tage del i din helbredelse.

Hormoner og osteopati

Som eksempel kan nævnes, at fejlindstillede linser eller briller, eller et overspændt kæbe led kan skabe en tilbagevendende påvirkning af forbindelsen imellem kranieknoglen sphenoid (sommerfugle knoglen) der forbinder sig med nakkebenet (occiput). Dette vil over tid, kunne påvirke funktionen af hypofysekirtlen, da sphenoid knoglen i sin fordybning rummer hypofyse kirtlen.

Hormoner og osteopati

Et andet eksempel kan være en dysfunktionel skjoldbruskirtel funktion. Det vurderes, at op imod 200 millioner mennesker på verdensplan har en dysfunktionel skjoldbruskirtel funktion. Skjoldbruskirtlen hæver forbrændingen i samspil med kroppens behov. Under stress eller høj aktivitet regulerer og mobiliserer skjoldbruskirtlen kroppens energireserver for bedst muligt at imødekomme en tilstrækkelig adaptions respons og kroppens behov. Kirtlen øger de vitale funktioner af vores organer så som muskler, hjerte og fordøjelsessystem. Ved at forbedre fordøjelsens kapacitet og transport, fremme leverens funktioner og ved at støtte op om udskillelsen af affaldsstoffer og normalisere insulinniveauerne kan kroppen hjælpes til selvhjælp og genvinde balancen. Mange osteopater vil kunne vurdere om din skjoldbruskirtel er over, eller understimuleret og vil kunne rådgive og henvise dig, i forhold yderligere behandling.

Ostepati er i Danmark en autoriseret og godkendt som særskilt behandlingsform, og der ydes tilskud til behandling af Sygeforsikringen Danmark.
Du kan læse mere om osteopati og finde din nærmeste osteopat HER
DU kan læse mere om Anne Sofie og Klinik for manuel behandling HER
Du kan læse mere om osteopati og stress HER
Du kan læse mere om osteopati og dårlig fordøjelse HER
Du kan læse mere om osteopati og vagusnerven HER

Var du tilfreds med denne artikel? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

C vitamin er livsvigtigt

C vitamin er livsvigtigt

C vitamin er livsvigtigt. I gamle dage døde sømænd af skørbug på grund af mangel på C vitamin. Det kan derfor betale sig hver dag at spise eller drikke C vitaminrige råvarer. Læs med her…

Salatbåde med hønsesalat

Salatbåde med hønsesalat

Skøn og enkel snack, der kan serveres som forret eller til en drink eller mocktail. Ingredienser til 4 stk. 4 hjertesalatblade 8 spsk. hønsesalat, enten købt fra Aarstiderne eller hjemmelavet, se fx link herunder Her finder du opskriften på hønsesalat Krydderurter og...

Indkøbslister – 7 veje til et langt liv

Indkøbslister – 7 veje til et langt liv

Her finder du to af mine personlige indkøbslister til min nye bog 7 veje til et langt liv. Du kan printe dem ud eller klikke på produkterne for links. Indkøbsliste 1 Indkøbsliste 2 Her finder du ekstra inspiration til verdens sundeste middelhavsmad: finde opskriften...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Sommer på terrassen".

Du er blevet tilmeldt!