Jordbær – verdens bedste jordbær

24 jun, 2020 | Inspiration og Oplevelser

Forleden var jeg med en veninde på besøg hos den økologiske landmand Helge Kjær Sørensen på Holtgaard ved Odder. Det var en skøn oplevelse, som jeg altid vil huske. Struttende sunde afgrøder, bugtende marker og smukke, gamle træer. Det er dansk landbrug, når det er allerbedst, og gården og dens omgivelser er et af de smukkeste syn, jeg længe har set.

Den smukke og velholdte Holtgaard lå denne dag badet i solskin med bugnende jordbærmarker, havre- og hvedemarker, kartoffel- og ærtemarker samt vidtstrakte kløvermarker omkring sig. På Holtgaard dyrkes der økologisk, og på de 75 hektar jord dyrkes der verdens bedste økologiske jordbær, de fineste ærter, delikate kartofler samt hvidkløver og korn med mere.

Helge har været økolog og blandt meget andet også økologisk jordbæravler i mere end tyve år. Han sætter en ære i at udøve landmandskab med den allerhøjeste faglige kunnen, opererer målrettet med sædskifte og stiller også jord til rådighed til spændende forsøg. Et af forsøgene omfatter blandt andet sattelit- og droneovervågede afgrøder med en kombination af rug og olieræddike. Forsøget skal gerne kunne afdække i hvilken grad olieræddiken med dens pælerødder vil kunne opfange kvælstof og samle jordens biomasse, så der kan dyrkes økologisk rug med et minimum af CO2 udledning og et maximum af næring.

Lige nu gælder det jordbærrene, der er berømte vidt og bredt, fordi de er helt fantastisk gode. Helge og hans kone Anne høster cirka 30 ton økologiske jordbær på en sæson, det er omkring et ton om dagen, der skal håndteres, så her arbejdes hårdt i sommervarmen. Jordbærrene plukkes tidligt om morgenen, så de jordbær du køber i Holtgaards gårdbutik – eller i de forretninger i aarhusområdet, som de leverer til – er helt friske og saftspændte. Der er også mulighed for selvpluk, men der skal bookes tid forinden, og der er rift om pladserne.

Holtgaard leverer også hver dag økologiske afgrøder til blandt andet Aarstiderne samt en række lokale forretninger i Aarhusområdet. Holtgaards gårdbutik sælger også, udover jordbær, kartofler, ærter og løg, stenkværnet hvedemel og en fantastisk god honning.

Jeg kan kun på det varmeste anbefale, at du også finder en økologisk gårdbutik og jordbæravler i dit område, og tager familien med derud. Det er en god og stor oplevelse at se, hvor maden kommer fra, og opleve at kvalitet og friskhed vitterlig har stor betydning, også når vi taler mad og afgrøder. Se links herunder og bor du andre steder i landet, så søg på Google efter økologiske jordbær og selvpluk eller køb. Jordbær er super sunde, fyldt med vitaminer og mineraler, så spis bare løs af de røde sæsonbetonede bær, og husk at vælge de økologiske.

Her kan du læse mere om Holtgaard
Her kan du læse mere om sjællandske Ventegodtgaard
Her kan du læse mere om, hvorfor du skal vælge økologiske jordbær 
Her kan du finde opskriften på Jordbærsmoothie
Her kan du finde opskriften på Mormors Jordbærgrød
Her kan du finde opskriften på salat med grillede jordbær

Var du tilfreds med denne artikel Jordbær – verdens bedste jordbær? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

Behandling af stress med osteopati

Behandling af stress med osteopati

Flere og flere danskere oplever fysiske symptomer på stress. Det er, når vi bliver såvel fysisk som mentalt udfordrede over en længere periode, og vurderer, at der ikke er udsigt til forandring, at vi oplever fysiske signaler på stress. De kan komme til udtryk på...

Æggeerstatninger eller veganer æg

Æggeerstatninger eller veganer æg

Jeg vil gerne fortælle, at der findes en lang række enkle og billige muligheder for selv at lave æggeerstatninger. Du behøver ikke købe dyre Veganer æg - som den veganske erstatning for æg, kaldes for "Alge æg" eller "Veganer æg".  Ønsker du at skifte et par af dagens...

Er kød sundt?

Er kød sundt?

Er kød sundt? Jeg er på ingen måde fanatisk, men vi har i mange år spist rigtig meget kød i Danmark og gør det stadig. Faktisk hører vi stadig til blandt de folkefærd i verden, der spiser mest kød. Derfor er det relevant at spørge, er kød sundt? Der er to veje at gå....

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Antiinflammatorisk madplan" (Værdi 99kr).

Du er blevet tilmeldt!