Sådan lever du grønt og bæredygtigt

17 dec, 2018 | Inspiration og Oplevelser, Sund inspiration

Sådan lever du grønt og bæredygtigt, og herunder kan du finde gode råd til en grønnere levevis. Debatten om sundhed og bæredygtighed er ikke sort/hvid, selvom den ofte fremstilles sådan.

At leve sundt og bæredygtigt handler efter min mening ikke kun om at blive enten vegetar, pescetar eller veganer, men derimod om, at blive mere bevidste forbrugere, sætte os ind i, hvor råvarerne kommer fra, hvordan rester kan genanvendes og ikke mindst om at prioritere årstidens økologiske råvarer og indføre et par kødfrie dage om ugen. Dermed bliver det også nemmere at spise sund mad på budget – hver dag.

Selvfølgelig skal vi spise mindre kød, det er et must, men vi behøver ikke alle sammen at leve helt uden kød eller animalske produkter. Vi er alle vidt forskellige, og hverken jord eller mennesker bliver nødvendigvis sundere af, at vi fuldstændigt afholder os fra animalske fødevarer. Når det er sagt, så har vores kødproduktion nået sådanne dimensioner og har så store negative miljømæssige konsekvenser, at vi er nødt til at sadle om og producere mindre og mere skånsomt.

Den udvikling har du som forbruger direkte indflydelse på, for der produceres ganske enkelt kun det, du køber. Du kan via dine indkøb være med til at vende udviklingen og gøre en forskel. Køber du mindre svine- og oksekød, så er landbruget ganske enkelt nødt til at sadle om, lytte til forbrugerne og producere mindre mængder og mere økologisk. Der er heller ingen tvivl om, at mindre kød også vil gøre os godt rent sundhedsmæssigt. Derfor får du her tre gode råd til en grønnere levevis:

  1. Spis masser af årstidens grønsager til hvert af dagens tre hovedmåltider. Prioriter lokale og økologiske afgrøder og lad dem fylde cirka halvdelen af tallerkenen morgen, frokost og aften.
  2. Spis mindre kød. Indfør en, to eller tre kødfrie dage i løbet af ugen og erstat svine- og oksekød med økologisk fjerkræ eller fisk, når der skal ”kød” på bordet. I stedet for kødpålæg på rugbrødsmadderne kan du anvende hummus, grønsagspostej eller kartofler.
  3. Tilbered restemiddage et par gange om ugen og vær i det hele taget opmærksom på, at få brugt dine rester, så du på den måde mindsker madspild.

Hold øje med Madforlivet’s nyhedsbrev og website, her vil du i løbet af hele 2019 kunne hente yderligere inspiration og redskaber til en grønnere hverdag og dermed et sundere miljø for dig og dine.

Du kan læse mere om vegetarer altid er sundere HER
Du kan finde opskriften på grøn morgenmad HER
Du kan finde opskriften på verdens bedste hummus HER
Du kan finde opskriften på nøddepostej med grønt HER
Hent inspiration til 600 g grønsager om dagen HER

Var du tilfreds med denne artikel Sådan lever du grønt og bæredygtigt, så er du velkommen til at udbrede budskabet ved at dele den med dine venner og også meget gerne like den herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis månedlige nyhedsbrev HER det er helt gratis.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

C vitamin er livsvigtigt

C vitamin er livsvigtigt

C vitamin er livsvigtigt. I gamle dage døde sømænd af skørbug på grund af mangel på C vitamin. Det kan derfor betale sig hver dag at spise eller drikke C vitaminrige råvarer. Læs med her…

Salatbåde med hønsesalat

Salatbåde med hønsesalat

Skøn og enkel snack, der kan serveres som forret eller til en drink eller mocktail. Ingredienser til 4 stk. 4 hjertesalatblade 8 spsk. hønsesalat, enten købt fra Aarstiderne eller hjemmelavet, se fx link herunder Her finder du opskriften på hønsesalat Krydderurter og...

Indkøbslister – 7 veje til et langt liv

Indkøbslister – 7 veje til et langt liv

Her finder du to af mine personlige indkøbslister til min nye bog 7 veje til et langt liv. Du kan printe dem ud eller klikke på produkterne for links. Indkøbsliste 1 Indkøbsliste 2 Her finder du ekstra inspiration til verdens sundeste middelhavsmad: finde opskriften...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Sommer på terrassen".

Du er blevet tilmeldt!