Er vegetarer altid sundere?

8 aug, 2018 | Viden og Forskning

Er vegetarer altid sundere? Givetvis kender du en eller flere, der lever vegetarisk. Muligvis kender du også en, der lever vegansk, og altså har valgt at undgå alle former for animalske fødevarer og produkter. En vegetar er betegnelsen for en person, der lever primært plantebaseret og undgår kød, fisk, fjerkræ, vildt etc. En veganer omfatter en person, der blandt andet undgår at spise kød, fisk, fjerkræ, vildt, mælkeprodukter, æg og alle andre produkter, der inkluderer eller involverer dyr som eksempelvis læder, uld, honning samt skønhedsprodukter, testet på dyr etc.
I 2017 var der cirka 100,000 vegetarer i Danmark. Af dem var cirka 25% veganere. Tallene er stigende, men usikre, for mange, der betegner sig selv som vegetarer, spiser nemlig alligevel jævnligt kød. De hører derfor retteligen til i den store gruppe af fleksitarer, der er betegnelsen for mennesker, der lever primært plantebaseret, men lejlighedsvist spiser kød, fjerkræ og fisk. Der findes også pesco-vegetarer, der omfatter vegetarer, der spiser fisk engang imellem.
Er vegetarer altid sundere? Der er mange veldokumenterede sundhedsfordele ved at spise mere plantebaseret og grønt. Der er også mange miljømæssige fordele ved at spise mindre kød og flere grønsager, og forarbejdet kød er ikke sundt at spise i for store mængder. Flere grønsager, og allerbedst de økologiske, reducerer derimod risikoen for udvikling af en lang række sygdomme. Alt i alt må vi derfor nødvendigvis bevæge os i retning af en grønnere levevis, hvis vi har såvel vores helbred som miljø kært. Når det er sagt, så er spørgsmålet, om det reelt er sundere at leve vegetarisk eller vegansk, og her er forskningen langtfra entydig. Det ser ikke umiddelbart ud til, at vegetarere og veganere lever længere, sammenlignet med kødspisere. Dog tyder meget på, at mennesker, der lever mere plantebaseret, generelt er mere sundhedsbevidste, end mennesker, der spiser store mængder kød og kødpålæg.
Grønsager er super sunde, og det vil, uanset om du spiser dem sammen med bønner eller en bøf, være sundhedsfremmende for os alle at leve mere grønt og plantebaseret. Indtag af flere grønsager sænker ifølge en række studier også risikoen for udvikling af type 2 diabetes, for højt blodtryk, hjertekarsygdomme og overvægt.
Nogle vegetarer kan også omfattes af betegnelsen ”brødvegetarer”. Det beskriver vegetarer, der tyer til nemme løsninger, og i højere grad vælger et hurtigt stykke brød med hummus eller pasta med ketchup fremfor de mere tidskrævende grønsagsretter. Jeg har mødt en del vegetarer, der lever sådan, og en sådan form for vegetarisme er ikke sund. Jeg har også mødt rigtig mange vegetarer og veganere, der manglede B12 vitamin samt essentielle aminosyrer, eksempelvis aminosyren lysin, der netop kræver særlig opmærksomhed for vegetarere og veganere at få ind i kosten. Lysin findes nemlig ikke i så mange plantebaserede fødevarer.
Flere forskere er da også ved at se nærmere på, om ikke pesco-vegetarer eller fleksitarer er de sundeste retninger, såfremt man ønsker at gå vegetarvejen, fordi man netop her lejlighedsvist får tilført B12 og alle de essentielle aminosyrer. Noget tyder på, at pesco-vegetarer eller fleksitarer ikke har de samme udfordringer mht aminosyremangler eller mangel på B12 som vegetarer og veganere har. Mit råd er derfor: Vær varsom med at introducere en vegetarisk eller vegansk levevis uden samtidig at sætte dig ind i, hvorfra du så bedst får de livsvigtige aminosyrer og ikke mindst B12 vitamin.
Alt for få vegetarer har sat sig ind i, hvordan de skal komponere deres mad for at få tilstrækkeligt med aminosyrer og at de skal tage et kosttilskud med B12 vitamin.

Vær også opmærksom på de rigtig mange vegetariske og veganske sojaprodukter, der er kommet på markedet. Soja, og særligt genmodificeret soja, skal efter min mening passe på med ikke at få for meget af. Økologisk, fermenteret soja som miso, tempeh og tamari er til gengæld sundt at få små mængder af som tilbehør til sin mad.

Så til spørgsmålet; er vegetarer altid sundere, så kan der ikke gives et entydigt svar. Vi er alle forskellige, og derfor er det bedst at tilpasse sin levevis til den, man nu engang er, og til det, man nu engang trives med at spise. Den sunde fornuft, mådehold, de gode råvarer og en fornuftig grøn- ikke asketisk – tilgang til mad- og råvareindtag er dog i bund og grund det bedste for de fleste af os.

Du kan læse artiklen veganere og vegetarer har ofte B12 mangel HER

Du kan læse mere om Homocystein HER
Du kan læse mere om Homocystein som markør for Alzheimer’s og demens HER
Du kan læse mere om gode, vegetariske proteinkilder HER
Du kan læse mere om det højtoptagelige liposomal B12 HER
Du kan læse mere om B12 vitamin HER

Var du tilfreds med denne artikel om vegetarer altid er sundere? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

Solcreme med faktor og D-vitamin

Solcreme med faktor og D-vitamin

Den absolut bedste kilde til det livsvigtige D3-vitamin er solens stråler. Blot et kvarter til en halv time i solen – i Danmark mellem juni og august - giver dig cirka 20.000 i.u. D3-vitamin. Det er 50 gange mere, end Fødevarestyrelsen anbefaler os hver dag. Heldigvis...

Kampen om vores sundhed

Kampen om vores sundhed

Du er givetvis stødt på udtrykket ultraforarbejdet mad? Manden bag udtrykket er brasilianeren Carlos A. Monteiro, og han vurderer, baseret på en række forskningsresultater, at fødevareindustriens manipulationer med vores mad til de såkaldte ultraforarbejdede...

Kaffe kan være befordrende for tarmens mikrober

Kaffe kan være befordrende for tarmens mikrober

Det at drikke kaffe forbinder vi for det meste med en hyggestund, en nydelse, hvis altså vi lige tåler og kan lide kaffe. Men kaffe kan også være befordrende for tarmens mikrober, og dermed gavnligt for dit vigtige tarmmikrobiom. Det viser forskning, publiceret i...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag gratis min e-bog "Tyvstart dagen GRØNT".

Du er blevet tilmeldt!

Oversigt over databeskyttelse

Denne hjemmeside bruger cookies, så vi kan give dig den bedst mulige brugeroplevelse. Cookie-oplysninger gemmes i din browser og udfører funktioner som at genkende dig, når du vender tilbage til vores hjemmeside, og hjælper vores team med at forstå, hvilke dele af hjemmesiden du finder mest interessante og nyttige.