Veganere og vegetarer har ofte B12 vitamin mangel

Forsiden Viden og Forskning Veganere og vegetarer har ofte B12 vitamin mangel, og hovedparten af de veganere og vegetarer, som jeg har moedt igennem tiden, har manglet dette livsvigtige vitamin, ofte til deres egen store overraskelse.

     6
Veganere og vegetarer har ofte mangel på B12 vitamin

Veganere og vegetarer har ofte B12 vitamin mangel, og hovedparten af de veganere og vegetarer, som jeg har mødt igennem tiden, har manglet dette livsvigtige vitamin, ofte til deres egen store overraskelse.

B12 vitamin findes hovedsageligt i kød, fisk og fjerkræ, men for at gøre det muligt for kroppen at optage dette vigtige B vitamin fra animalske fødevarer, skal der være tilstrækkeligt med mavesyre tilstede samt stoffet intrinsic factor.

Veganere og vegetarer, der ikke spiser kød eller fjerkræ, kan således have vanskeligt ved at optage B12 vitamin fra maden og kan derfor ofte have behov for dagligt at få tilført B12 vitamin via kosttilskud. Der findes også få vegetariske eller veganske fødevarer, der enten indeholder en lille smule B12, eller som kan stimulere til dannelsen af B12 i tarmen. Det kan dog være en udfordring at sikre et tilstrækkeligt højt indtag ad den vej, og desværre er opmærksomheden på B12 problematikken i forhold til at leve på en plantebaseret kost, et efter min mening underkendt problem.

Ældre med lave mavesyreniveauer, mennesker der dagligt indtager syreneutraliserende medicin, drikker meget kaffe eller spiser loppefrøskaller (Husk eller Skallin), kommer også ofte i mangel af B12 vitamin.

B12 vitaminet er et vigtigt vitamin, der blandt andet er væsentligt for dannelsen af røde blodlegemer, men B12 vitamin har også betydning for energidannelsen, for methyleringsprocesser, for nervesystemet, for immunforsvarets effektivitet samt i en lang række andre væsentlige kropslige processer. Mangel på B12 vitamin kan udover perniciøs anæmi også medføre:

  • forstyrrelser i nervesystemet
  • dårlig hukommelse, diffushed, demens og Alzheimers
  • depression
  • træthed
  • nedsat appetit
  • prikken og murren i vævene
  • følelsesmæssige svingninger
  • forstoppelse
  • samt give sig udtryk i en revnet og rødglinsende tunge, eksem og trist hår,

Det enkleste ville absolut være, baseret på såvel erfaring som forskning, at anbefale alle veganere og vegetarer at tage et kosttilskud hver dag, der indeholder biologisk højtoptageligt B12 vitamin, kombineret med en multivitaminmineralpille af høj kvalitet, der samtidig indeholder samtlige øvrige B vitaminer samt D3 vitamin. På den måde kan man sikre, at kroppen hver dag får tilført tilstrækkeligt af de livsvigtige vitaminer.

Det er også muligt som veganer eller vegetar at inkludere plantebaserede fødevarer, der indeholder lidt B12 vitamin, i de daglige måltider. Det kunne eksempelvis være ernæringsgær (deaktiveret gær, der kan købes i helsekostforretninger samt på nettet), alger eller visse grønsager og svampe. Undersøgelser har dog vist, at disse fødevarer ikke signifikant øger en persons B12 vitamin niveauer.

Den mest effektive blodprøve til måling af B12 vitaminniveauer er Homocystein, der samtidig måler niveauerne af B6 og folinsyre, der er to andre væsentlige mikronæringsstoffer. Homocysteintallet må ikke være højere end 8, så kan det eksempelvis være tegn på, at du ikke optager dit B12 vitamin effektivt. Du kan i givet fald skifte til en anden type kosttilskud eller B12 vitamin form, eksempelvis den letoptagelige methylcobalamin, der fås enten i pulverform fra Kirkman eller som liposomal B12 i flydende, letoptagelig form, eksempelvis fra Life Extension. Cytoplan har et produkt, som de kalder for Methyl Factors, det indeholder B12, B6 og folinsyre i letoptagelig food state form, og Terra Nova har ligeledes et letoptageligt B12 produkt.

Det er væsentligt i øvrigt at være opmærksom på, at Homocysteintallet ikke bliver for højt, da det kan være tegn på tidlig aldring, ligesom høje homocysteinniveauer er et varsel om øget risiko for udvikling af hjertekarsygdomme, demens og Alzheimer. De første symptomer på mangel på B12 er ofte træthed, depression, svimmelhed, prikken i fingre og tæer og hukommelsestab. Mange ældre med B12 mangel diagnosticeres med begyndende demens, men det kan altså også skyldes lave mavesyreniveauer, høje Homocystein niveauer og mangel på B12 vitamin, tilstande som der let kan rettes op på.

Det er derfor en god ide at opsøge sin læge og få målt sine niveauer, såfremt du har mistanke om eventuel B12 mangel. En blodprøve til måling af Homocystein tallet viser ofte et mere nøjagtigt billede end en blodprøvemåling af transcobalamin niveauerne.

Du kan læse mere om Homocystein HER
Du kan læse mere om Homocystein som markør for Alzheimer’s og demens HER
Du kan læse mere om gode, vegetariske proteinkilder HER
Du kan læse artiklen “Er vegetarer altid sundere?” HER
Du kan læse mere om det højtoptagelige liposomal B12 HER
Du kan læse mere om B12 vitamin HER

Var du tilfreds med denne artikel om veganere og vegetarer har ofte B12 vitamin mangel? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.