Værd at vide om frikadeller

8 okt, 2017 | Inspiration og Oplevelser, Sund inspiration

Værd at vide om frikadeller. Elskede er de. Så meget står fast. Den danske frikadelle har nærmest ikonisk status som nationalspise og madkulturel livret på vores middagstallerken. Om den stegte kødbolle så også gør sig fortjent til al den kærlighed, det er en ganske anden sag, der nok mest afhænger af, hvilken kanoniseret familieopskrift, der anvendes, hvilke minder, der knytter sig til smagen, og så også hvad der serveres til. Jeg tillader mig derfor her at udfordre den ikoniske danske frikadelle, så får vi se, om I har lyst til at tage udfordringen op og prøve Madforlivets bud på en nutidig, sund og grøn frikadelle.

For hånden på hjertet; den traditionelle danske frikadelle er ingen sundhedsåbenbaring. Den er opfundet i en fjern fortid af innovative husmødre med skrabede husholdningsbudgetter. Idag har vi større viden om, hvad der er sundt og godt for os, og derfor er tiden inde til at forbedre frikadellen, så den både bliver sundere, mere velsmagende og mere miljøvenlig.
En klassisk dansk frikadelle indeholder:
Hakket svinekød
Æg
løg
Rasp eller mel
Lidt mælk eller vand
Salt og peber
Og den er som regel helt urklassisk stegt på panden i margarine.

Lad os tage et kig på ingredienslisten. Svinekødet er kongen, hovedingrediensen. Traditionelt og konventionelt produceret dansk svinekød, der ligger billigt til salg i køledisken. Og der er valuta for pengene, for du kan være så snydeheldig både at få rester af antibiotika, glyphosat, genmodificeret soja, MRSA bakterier og mange andre herligheder med i købet, når du putter konventionelt dansk svinekød i indkøbskurven. De øvrige ingredienser binder frikadellen sammen og hemmeligheden bag en god frikadelle er som regel ret store mængder salt.

Elsket er den. Men sund bliver den aldrig, for den klassiske, danske frikadelle indeholder stort set de samme ingredienser som de fleste fast food-livretter: Masser af tvivlsomme fedtstoffer, hvidt mel, mere salt end Sundhedsstyrelsen anbefaler og konventionelt kød produceret på problematiske vilkår. De få sunde ingredienser; løg, æg og eventuelt havregryn som alternativ til rasp eller mel, drukner i helbredsskadelige fedtstoffer og penicillinrester, GMO og MRSA problematikker for nu slet ikke at komme ind på dyreetikken.

Derfor tillader jeg mig her at introducere dig for den grønne frikadelle!
Her ser ingredienslisten sådan her ud:
Revne grønsager
Puy linser
Krydderurter og evt. chili
Løg
æg
havregryn
Uraffineret flagesalt og friskkværnet peber
De brunes i jomfrukokosolie eller smør og bages færdige i ovn.
Grønsager fremmer en god tarmflora, et sundt immunforsvar, og så er det så genialt, at fibrene binder brugt kolesterol og udtjente hormoner til sig og transporterer dem ud af kroppen, så de ikke laver ballade. Altså et stort plus på sundhedskontoen, fremfor den traditionelle frikadelles minus. Vælger du at tilberede de grønne frikadeller af økologiske råvarer, så er der ekstra plus i form af nul pesticidrester, nul GMO men derimod et langt højere næringsstofindhold og en bedre smag. Altså en ren win win situation.
Har du lyst til at leve sundere og til at give dig selv og din familie gode betingelser for optimal indre balance og sundhed, så start med at prøve dette bud på sunde, grønne frikadeller. Lav endelig rigeligt, så har du til frokostmadpakken næste dag, for de smager fantastisk godt, og de kan også fryses ned, så der er let mad på travle dage. Du finder opskriften HER
På denne lille video, kan du se, hvor let det er at tilberede de grønne frikadeller:

 

Du danske frikadelle, jeg udfordrer dig! Støt op om udfordringen, prøv Madforlivets delikate og velsmagende grønne frikadeller og DEL meget gerne dette budskab, der opfordrer og inspirerer til en fornyelse af frikadellen, så den bliver sundere, grønnere, mere miljøvenlig og samtidig bare smager fantastisk godt. Du kan se videoen herunder og finde hele opskriften på grønne frikadeller her https://www.madforlivet.com/opskrifter/sund-aftensmad/groenne-frikadeller/

Opslået af Anette Harbech Olesen (Madforlivet.com) på 2. oktober 2017

Opslået af Anette Harbech Olesen (Madforlivet.com) på 29. september 2017

 

P.S. Skulle der være enkelte af familiens mandlige medlemmer, der tillader sig at brokke sig lidt over fraværet af kød, så bare hils fra mig og sig, at rigtige mænd spiser grønt og går forrest i kampen mod myten om, at maskulinitet er forbundet med indtag af kød. Det kan også lige tilføjes, at der endnu ikke på verdensplan er konstateret et eneste dødsfald ved indtag af flere grønsager og mindre kød. Desuden, så stammer de fleste smagspræferencer – eller det modsatte – fra barndommen. Nu er vi voksne, og nyere videnskabelige undersøgelser konkluderer, at alle voksne kan lære at sætte pris på mad, som de ikke tidligere brød sig om, blot ved at smage på den. Som voksen skal der op til tyve serveringer til. Børn er langt hurtigere, for de kan også lære at spise alting, hvis bare de prøver nok gange, men her kan to til ti serveringer ofte være tilstrækkeligt. Det hjælper, hvis forældrene går forrest som gode eksempler, hvilket iøvrigt er forudsætningen for enhver positiv forandring :-).

Du kan finde opskriften på grønne frikadeller HER
Du kan finde opskriften på Rødbedesalat med Puy linser HER
Du kan læse mere om, hvorfor grønsager er så sunde HER

Du kan læse mere om, hvorfor økologiske råvarer er sundere HERVar du tilfreds med denne artikel Værd at vide om frikadeller? Så klik meget gerne “Synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit månedlige nyhedsbrev med masser af opskrifter og inspiration til en sund livsstil. Det er helt gratis.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

C vitamin er livsvigtigt

C vitamin er livsvigtigt

C vitamin er livsvigtigt. I gamle dage døde sømænd af skørbug på grund af mangel på C vitamin. Det kan derfor betale sig hver dag at spise eller drikke C vitaminrige råvarer. Læs med her…

Salatbåde med hønsesalat

Salatbåde med hønsesalat

Skøn og enkel snack, der kan serveres som forret eller til en drink eller mocktail. Ingredienser til 4 stk. 4 hjertesalatblade 8 spsk. hønsesalat, enten købt fra Aarstiderne eller hjemmelavet, se fx link herunder Her finder du opskriften på hønsesalat Krydderurter og...

Indkøbslister – 7 veje til et langt liv

Indkøbslister – 7 veje til et langt liv

Her finder du to af mine personlige indkøbslister til min nye bog 7 veje til et langt liv. Du kan printe dem ud eller klikke på produkterne for links. Indkøbsliste 1 Indkøbsliste 2 Her finder du ekstra inspiration til verdens sundeste middelhavsmad: finde opskriften...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Sommer på terrassen".

Du er blevet tilmeldt!