Glutenfri Boller – opskrift på lækre glutenfri boller

10 jun, 2021 | Sunde Opskrifter, Sundt Brød og Bagværk

At bage glutenfri boller kan være en udfordring, men denne opskrift giver lækre, glutenfri boller, der er luftige, fiberrige og velsmagende. Det kræver en lidt særlig teknik, men med disse lækre og sunde råvarer kan du i princippet bage glutenfrit brød, der har en virkelig god smag, luftighed og krumme.

Ingredienser til 8 glutenfri boller

5 dl tempereret vand
1 spsk. loppefrøskaller (Skallin eller Husk loppefrøskaller)
10 g gær
1 spsk honning
50 g havre- eller kastanjemel
150 g groft rismel
50 g hele havregryn (glutenfri eller øko)
50 g majsmel (gerne det lidt “grove” polenta)
100 g blandede, hele hørfrø, sesamfrø og græskarkerner
25 g majsstivelse
1 tsk flagesalt

Fremgangsmåde – sådan laver du de bedste glutenfri boller

Bollerne bliver bedst rørt på røremaskine, med elpisker eller i food processor. Rør vand og loppefrøskaller og lad det stå i 5 min. Pisk det herefter i to minutter til en geleagtig masse. Gær smuldres i og melsorterne, honning samt salt tilsættes. (Hold kernerne tilbage).

Dejen må gerne røres i 5 min., så der kommer så megen luft i dejen som muligt. Herefter tilsætter du forsigtigt, mens du rører videre i hånden, kærner og frø. Du kan justere med mere rismel. Dejen må ikke være for fast, men skal være som en tyk, lidt fast grød. Dejen hæver lunt tildækket i ca. 30 min.

Hænderne smøres med lidt god olivenolie og bollerne formes forsigtigt og lægges på plade. Du kan også anvende to skeer. Dejen er ikke fast som normal dej, den er lidt ”løs” i det, derfor olien. Laves dejen for fast, bliver bollerne let tørre.

Tænd ovnen på 200 grader. Bollerne efterhæver ca 30 min. eller på hæveprogram i ovnen, mens ovnen bliver varm. Bollerne pensles med æg eller olivenolie og bages ved 200 grader i ca. 35 minutter. Anvend helst økologiske ingredienser, så undgår du at belaste din krop med unødig kemi.

Inspiration til andre glutenfri boller

Få flere gode råd til et glutenfrit liv samt mange flere glutenfri opskrifter her på siden – og se gerne min oversigtsside over alle mine opskrifter på glutenfri brød.

Her kan du finde opskriften på lækre glutenfri valnøddeboller

Her kan du finde opskriften på et delikat glutenfrit “rugbrød”

Se også gerne disse glutenfri havreboller fra min nye bog Gaven til Maven.

Brug for hjælp til fordøjelsen og glutenfri inspiration? Jeg har udgivet en ny bog om tarmsundhed og glutenholdig mad

“Gaven til Maven” er min seneste bog om fordøjelsen og sammenhængene mellem irritabel tarm, oppustethed, diarré og andre udfordringer i tarmsystemet og så vores indtag af korn som hvede, rug og byg.

Løsningen kan være at leve glutenfrit. Bogen er et stort passionsprojekt, der har været undervejs i flere år og som udkommer på Politikens Forlag den 7. september 2021.

Du kan købe bogen her.

 

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

Salatbåde med hønsesalat

Salatbåde med hønsesalat

Skøn og enkel snack, der kan serveres som forret eller til en drink eller mocktail. Ingredienser til 4 stk. 4 hjertesalatblade 8 spsk. hønsesalat, enten købt fra Aarstiderne eller hjemmelavet, se fx link herunder Her finder du opskriften på hønsesalat Krydderurter og...

Saltmandler – opskrift på skønne saltmandler

Saltmandler – opskrift på skønne saltmandler

Saltmandler er en lækker, nem og sund snack. Ingredienser 200 g økologiske mandler 4 spsk uraffineret flagesalt 2 dl kogende vand Fremgangsmåde Tænd ovnen på 160 grader. Rør saltet ud i det kogende vand i en skål og hæld mandlerne i. De skal stå i blød i cirka 20...

Dressing – min favoritdressing med græskarkerneolie

Dressing – min favoritdressing med græskarkerneolie

Denne dressing hører til mine absolutte favoritter, når der skal lidt god olie over salaten, de nye kartofler eller asparges. Du kan sagtens lave en større portion og opbevare i køleskabet i en uges tid. Dressing til cirka 4 personer 2 dl græskarkerneolie fx. fra...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Antiinflammatorisk madplan" (Værdi 99kr).

Du er blevet tilmeldt!