Opskrift på glutenfri rugbrød

25 apr, 2022 | Sunde Opskrifter, Sundt Brød og Bagværk

Denne opskrift på glutenfri “rugbrød” er i særklasse god og er udarbejdet af min gode ven og medforfatter til Den glutenfri kogebog Lone Bang.

Det er en fantastisk god opskrift, som jeg personligt vender tilbage til igen og igen. Brødet er let at bage, og smagen er næsten som rugbrød bagt af rug.  En fast del af min glutenfri levevis. Jeg kan kun sige; Prøv det…

Ingredienser til 2 glutenfri rugbrød

1 liter vand ca. 40 grader
20 g skallin, loppefrøskaller eller Husk
20 g carob
75 g hørfrø
30 g græskarkerner
30 g solsikkekerner
30 g sesamfrø
80 g hel boghvede
165 g knækket boghvede

Alle ingredienser røres sammen, trækker i ca. ½ time og piskes derefter i 3 minutter med håndpisker.

Derefter tilsættes:

125 g hirseflager
140 g rismel
140 g boghvedemel
2 tsk. uraffineret salt

Fremgangsmåde – sådan bager du det lækreste glutenfri rugbrød

Ingredienserne røres sammen og fordeles i to smurte forme ca. 18 cm. lange. Overfladen glattes med vand og pensles med olivenolie.

Brødet bages i 70 min. ved 180 grader i almindelig ovn eller ved 170 grader i varmluftsovn.

Glutenfri rugbrød skæres i skiver med hvid brødskærer

Mmm…. Bliver det bedre end et frisk, skiveskåret glutenfri rugbrød?

Hvorfor er det svært at finde lækre og nærende glutenfri rugbrød i butikkerne?

De glutenfri køberugbrød er på mange måder underlegne sammenlignet med de hjemmelavede glutenfri rugbrød. Det skyldes, at de glutenfri køberugbrød er lavet på renset hvedestivelse.

Når man laver renset hvedestivelse, tager man en masse krumspring for at fjerne det problematiske element – nemlig gluten – i stedet for bare at erstatte hveden med helt andre ingredienser.

Når man laver disse krumspring, går man glip af en masse fantastisk næring, som jo normalt kendetegner de bedste rugbrød. De glutenfri køberugbrød er derfor ikke noget at råbe hurra for, hvis næring er et af de primære formål med et godt måltid – som det jo bør være.

Heldigvis kan du lave dit helt eget hjemmelavede glutenfri rugbrød, der tilmed smager lige så godt som helt almindelige rugbrød, ved at bruge min opskrift.

Se også andre lækre og velsmagende glutenfri brød

Og særligt min opskrift på fantastiske glutenfri boller er en bagning værd. Dejlige, luftige og bløde.

Var du tilfreds med denne opskrift på glutenfrit rugbrød? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.

Brug for hjælp til fordøjelsen og inspiration til andre glutenfri brød? Jeg har udgivet en ny bog om tarmsundhed og glutenholdig mad

“Gaven til Maven” er min seneste bog om fordøjelsen og sammenhængene mellem irritabel tarm, oppustethed, diarré og andre udfordringer i tarmsystemet og så vores indtag af korn som hvede, rug og byg.

Løsningen kan være at leve glutenfrit. Bogen er et stort passionsprojekt, der har været undervejs i flere år og som udkommer på Politikens Forlag den 7. september 2021.

Du kan købe bogen her.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

Sund marmelade

Sund marmelade

Sund hindbær- eller jordbærmarmelade, sødet med abrikoser og dadler i stedet for sukker. Let og delikat. Ingredienser til 1 portion 3 dl hindbær eller jordbær, friske eller optøede 1 dl tørrede abrikoser og dadler (udblødte) Saften af en ½ citron 1 tsk vanillepulver...

Gazpacho med jordbær

Gazpacho med jordbær

Denne opskrift på jordbær gazpacho med chili er frisk og delikat og velegnet til sol og sommer og varme dage. Opskriften stammer fra Anette Hoeg Nielsens bog Det grønne Årstidskøkken. Ingredienser til 4 personer 40 g cashewnødder 75 g løg (renset vægt) 1 sød rød...

Sommer på terrassen

Sommer på terrassen

Denne skønne e-bog, fyldt med nye opskrifter og sunde råd, kan du downloade helt gratis. Det er min sommergave til dig. Holder du af en drink på terrassen før eller efter middagen, så finder du også et par skønne opskrifter i bogen på cocktails og mocktails - altså...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Sommer på terrassen".

Du er blevet tilmeldt!