Surdej – let opskrift på surdej

Forsiden Sunde Opskrifter Sundt Brød og Bagværk Surdej – let opskrift på surdej

     1
Derfor skal du bage med surdej

Surdejsbrød er sundere, og derfor er det en god ide altid at have en aktiv surdej i køleskabet. Det er let selv at lave sin surdej, hadenten det er til rugbrød, hedebrød eller glutenfrit brød. Et godt brød bages på surdej.

De allerbedste brød bager du med surdej. Her får du en let opskrift på surdej, som du kan gemme fra gang til gang. Husk blot at tage fra, når du bager næste gang og opbevar surdejen i køleskabet. Se også gerne min opskrift på glutenfri surdej.

Ingredienser til surdej med rugmel:

1 dl rugmel + 1 dl rugmel
2 dl vand + 1 dl vand
1/2 tsk honning
1 tsk æbleedikke

Bland 1 dl rugmel og 1 dl vand med honning og æbleedikke i et glas. Rør med en finger eller træske (ikke metal). Lad blandingen stå utildækket på køkkenbordet og rør rundt hver dag. Næste dag tilsætter du yderligere mel og vand og lader det stå yderligere to dage, til det bobler og dufter surt. Allerede efter et par dage vil du opleve, at det bobler lystigt. Det tager 4-6 dage at lave en god surdej. Opbevar herefter surdejen i køleskab.

Ingredienser til surdej med hvedemel:

1 dl hvedemel + 1 dl hvedemel
2 dl vand + 1 dl vand
1/2 tsk honning
1 tsk æbleedikke

Bland 1 dl mel og 1 dl vand med honning og æbleedikke i et glas. Rør med en finger eller træske (ikke metal). Lad blandingen stå utildækket på køkkenbordet og rør rundt hver dag. Bliver surdejen for fast, så tilsæt lidt mere vand. Næste dag tilsætter du yderligere mel og vand og lader det stå yderligere to dage, til det bobler og dufter surt. Allerede efter et par dage vil du opleve, at det bobler lystigt. Det tager 4-6 dage at lave en god surdej. Opbevar herefter surdejen i køleskab.

Bruger du ikke surdejen så ofte, så kan det være en god ide at holde den ved lige ved at røre i den og fodre den jævnligt med lidt ekstra vand og eventuelt også lidt mel.

Her kan du finde opskriften på Glutenfri surdej
Her kan du finde opskriften på Surdejsboller
Du kan finde opskriften på et rigtig godt hjemmebagt rugbrød HER
Du kan finde opskriften på et rigtig godt fuldkornsbrød HER

Var du tilfreds med denne Surdej – let opskrift på surdej? Klik meget gerne “Synes godt om” nedenfor. Husk også at tilmelde dig mit gratis Madforlivet nyhedsbrev med masser af opskrifter og inspiration til en sund livsstil.