Jamie Oliver vinder over Coca Cola og andre giganter

Forsiden Inspiration og Oplevelser Jamie Oliver vinder over Coca Cola og andre giganter

     6

Jamie Oliver vinder over Coca Cola og andre giganter. Igennem det seneste år har Jamie Oliver ihærdigt forsøgt at overbevise den engelske regering om at indføre en sukkerskat på sodavand og læskedrikke. Målet var klart. Han ville hjælpe de mange britiske børn, der er overvægtige. Ved at indføre en ekstra skat på sukkerholdige læskedrikke, ville blandt andet sodavand og sød saft blive så meget dyrere, at børn og deres forældre forventeligt ville skære ned på indtaget.

Igennem hele forløbet har Premierminister David Cameron nægtet at indføre den omdiskuterede sukkerskat. Jamie Oliver er endda blevet latterliggjort af visse medlemmer af Parlamentet. Men nu har piben fået en anden lyd. David Cameron har ændret holdning, og der er nu indført en sukkerskat på læskedrikke i England.

Rent praktisk betyder det, at jo mere sukker, der er i en sodavand, jo højere er sukkerafgiften. Det vil sige, at prisen for Coca Cola, Pepsi og frugtsaft, sødet med masser af sukker vil gå kraftigt i vejret. Erfaringer fra en lignende sukkerafgift i Mexico har vist, at forbrugerne rent faktisk ændrer adfærd, når sodavand og saft bliver dyrere. Det er også håbet med den engelske afgift.

Jamie Oliver har igennem længere tid selv praktiseret en striks sukkerpolitik. Det har betydet, at han selv og hans børn har drukket primært vand eller fortyndet frugtsaft, og på hans restauranter har du skullet betale ekstra 10 pence, hvis du bestilte sukkerholdige drikkevarer. Jamie Olivers motiv til denne indsats, har været baseret på det faktum, at et britisk barn på fem år gennemsnitligt indtager sin egen vægt i sukker hvert år. Netop en af de primære årsager til den stigende vægtkurve blandt børn, men også til den voldsomt øgede forekomst af type 2 diabetes blandt såvel børn som voksne. Britiske børn hører til blandt de tykkeste i Europa, og cirka 10% af alle engelske børn kan betegnes som svært overvægtige.

Nu er sukkerskatten indført officielt, og erfaringer fra andre lande viser, at englænderne kan forvente at blive sundere af denne afgift. Særligt den gruppe af befolkningen, der har de laveste indtægter. De lande, der før England har vedtaget såkaldte ”junk food taxes”, har vist betragtelige sundhedsmæssige gevinster. Type 2 diabetes er den hastigst voksende sygdom i den vestlige verden, og fedme er stadigt et stigende problem, særligt blandt børn. Med den nye sukkerskat forventer englænderne at kunne forebygge, at mange tusinde mennesker udvikler disse livsstilsbaserede sygdomme.

Bravo Jamie, siger jeg, hvor dejligt at opleve, at det nytter at kæmpe for sundere fødevarer. Og til orientering, så er det ikke kun engelske børn, der spiser deres egen vægt i sukker hvert år. Det gør danske børn også. Vores ekstremt høje indtag af sukker, også skjult sukker, er ganske enkelt en tikkende bombe under vores sundhed. Lad os følge briternes eksempel og gøre noget ved det.

Du kan læse min omtale af Jamie Olivers seneste bog HER
Du kan læse mere om sukker og diabetes HER
Du kan læse mere om, hvordan du holder dit blodsukker stabilt HER
Du kan læse mere om kunstige sødestoffer HER
Du kan se en video med Jamie Oliver, der vil lære verdens børn at lave mad HER

Var du tilfreds med denne artikel? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.