Mere om ketogen diæt?

6 jan, 2020 | Sund inspiration

Den ketogene diæt eller KETO diæten er blevet en stadig mere populær slankekur, og den anvendes også hyppigt i behandlingen af insulinresistens og type 2-diabetes. Der forskes dog fortsat i de sundhedsmæssige konsekvenser af denne diæt, der bestemt ikke er lige velegnet til alle. Særligt i denne sammenhæng er kvaliteten af de råvarer, der indtages, samt din fysik og dine aktivitetsniveauer, helt afgørende for de sundhedsmæssige konsekvenser.

Den ketogene diæt går helt enkelt ud på at begrænse indtaget af kulhydrater til imellem fem og ti procent af det daglige kalorieindtag. Kulhydrater omfatter både sukker, flydende sukker, tilsat sukker, brød, korn, ris og grønsager. Derimod er indtaget af fedt og proteiner relativt højt. Kuren blev oprindeligt designet som en diæt til epilepsipatienter i 1921, men anvendes nu i vid udstrækning som en slankekur.

Det biokemiske rationale for den ketogene diæt stammer fra det faktum, at et meget lavt kulhydratindtag fører til, at kroppen frigiver mindre insulin og i stedet bruger fedt som primær energikilde. Under ketogenese reduceres insulin- og sukkerniveauerne og fedtforbrændingen øges. Nyere forskning har konkluderet, at en kost med lavt kulhydratindhold fører til større vægttab end mange andre former for diæter, herunder også fedtfattige diæter.

Selvom den ketogene diæt har vist sig relativt sikker og effektiv for mange, særligt mennesker med type 2-diabetes og insulinresistens, så er forskningen på området ikke entydig. To nylige metaanalyser har konkluderet, at et lavt kulhydratindtag kan være forbundet med uheldige sundhedsmæssige konsekvenser for nogle. Der viste sig dog en positiv forskel på indtag af en plantebaseret ketogen diæt kontra en animalsk baseret.

Et højt indtag af kød, fjerkræ og animalsk mættet fedt er ikke sundt. Ønsker du at prøve Keto diæten af, så er det særdeles vigtigt, at du vælger de sundeste, økologiske proteiner og fedtstoffer, da diæten ellers kan give fordøjelsesmæssige udfordringer. En ketogen diæt har vist sig at forbedre blodsukkerniveauerne for patienter med type 2-diabetes på kort sigt. Den mere negative side af diæten er, at mange oplever en forhøjelse i kolesterolniveauerne. Et par undersøgelser har påvist, at en del, der følger kuren, oplever en stigning i kolesterolniveauerne. Der mangler desværre langsigtet forskning, der analyserer kurens virkninger over tid på diabetes og højt kolesteroltal.

Vigtigste takeaways fra en ketogen diætanmeldelse?
En ketogen diæt kan være et interessant alternativ til behandling af visse tilstande og kan fremskynde vægttab. Men det er svært at følge, og det kan være tungt på rødt kød og andre fede, forarbejdede og salte fødevarer, der er notorisk usunde. Vi ved heller ikke meget om dens langsigtede effekter, sandsynligvis fordi det er så svært at holde fast ved, at folk ikke kan spise på denne måde i lang tid. Det er også vigtigt at huske, at “jojo-diæter”, der fører til hurtige vægttabssvingninger, er forbundet med øget dødelighed. I stedet for at deltage i den næste populære diæt, der kun varer et par uger til måneder (for de fleste mennesker, der inkluderer en ketogen diæt), skal du prøve at omfavne ændringer, der er bæredygtige på lang sigt. En afbalanceret, uforarbejdet diæt, rig på meget farverige frugter og grøntsager, magert kød, fisk, fuldkorn, nødder, frø, olivenolie og masser af vand synes at have de bedste beviser for et langt, sundere og levende liv.

kan også være meget syredannende, hvis ikke du er opmærksom i dine valg af råvarer og din grad af aktivitet. Med andre ord, så kræver Keto diæten et højt aktivitetsniveau og en høj grad af kvalitetsbevidsthed i råvarevalget.

Vi er alle forskellige, og mange er blevet hjulpet af den ketogene diæt, men kan du ikke motionere, har du gigt eller let til sure opstød, så vælg en anden slankekur, for eksempel blodsukkerkuren eller Middelhavskuren.

Referencer:
Bueno NB, de Melo IS, de Oliveira SL, da Rocha Ataide T. “Very-low-carbohydrate ketogenic diet v. low-fat diet for long-term weight loss: a meta-analysis of randomised controlled trials.” Br J Nutr. 2013;110(7):1178-1187.doi:1017/S0007114513000548
Noto H, Goto A, Tsujimoto T, Noda M. “Low-carbohydrate diets and all-cause mortality: a systematic review and meta-analysis of observational studies.” PLoS One. 2013;8(1):e55030. doi:1371/journal.pone.0055030
Seidelmann SB, Claggett B, Cheng S, et al. “Dietary carbohydrate intake and mortality: a prospective cohort study and meta-analysis.” Lancet Public Health. 2018;3(9):e419-e428. doi:1016/S2468-2667(18)30135-X
Haugaard SB, Krarup T. et al; “A carbohydrate-reduced high-protein diet improves HbA1c and liver fat content inweight stable subjects with type 2 diabetes: a randomized controlled trial” ‘Diabetologi’; 2019 Nov;62(11):2066-2078.doi: 10.1007/s00125-019-4956-4. Epub 2019 Jul 23.

Du kan læse mere om de mest populære slankekure HER
Du kan læse mere om Blodsukkerkuren HER
Du kan læse mere om Periodisk Faste HER

Var du tilfreds med denne artikel Mere om ketogen diæt. Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

Indkøbslister – 7 veje til et langt liv

Indkøbslister – 7 veje til et langt liv

Her finder du to af mine personlige indkøbslister til min nye bog 7 veje til et langt liv. Du kan printe dem ud eller klikke på produkterne for links. Indkøbsliste 1 Indkøbsliste 2 Her finder du ekstra inspiration til verdens sundeste middelhavsmad: finde opskriften...

Behandling af stress med osteopati

Behandling af stress med osteopati

Flere og flere danskere oplever fysiske symptomer på stress. Det er, når vi bliver såvel fysisk som mentalt udfordrede over en længere periode, og vurderer, at der ikke er udsigt til forandring, at vi oplever fysiske signaler på stress. De kan komme til udtryk på...

Vigtig viden før og under graviditet

Vigtig viden før og under graviditet

Graviditeten og tiden op til graviditeten er væsentlige tidspunkter for dit barns sundhed og for at sikre det det allerbedste udgangspunkt for et godt liv. Under graviditeten næres og bygges det lille nye liv af ”byggesten” fra mors krop. Muskler, organer, kredsløb,...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Antiinflammatorisk madplan" (Værdi 99kr).

Du er blevet tilmeldt!