Sukker – er sukker sundt eller skadeligt?

Forsiden Sund inspiration Sukker – er sukker sundt eller skadeligt?

     6
Sukker - er sukker sundt eller skadeligt?

Vi skal være opmærksomme på vores alt for høje indtag af sukker både fra det skjulte sukker og fra slik, kager og kiks. Sukker belaster din indre biokemi, og kan bevirke nedsat energi, humør og koncentrationsevne. Den største gave du kan gi dig selv og dine børn er derfor gode, sunde madvaner. Læs med her…

Sukker findes i rigtig mange fødevarer, også fødevarer, vi ikke forestiller os, indeholder sukker. Sukker tilsættes, fordi det er en billig ingrediens, men også fordi vi elsker smagen af sødt, og fødevarer, der smager sødt, sælger bedre. Vi danskere spiser generelt rigtig meget sukker. Et er alt det skjulte sukker, der er tilsat vores fødevarer, noget andet er slik, chokolade, kiks og kager, der også indeholder meget sukker. Alt i alt bliver det til indtag af alt for mange kilo sukker, og vi har faktisk verdensrekorden i slik- og sukkerspisning sammen med Finland. Et så højt sukkerindtag belaster kroppen og øger risikoen for udvikling af sygdom.

Vi spiser mere sukker og slik end nogensinde tidligere i historien. Selv vores grønsager er i dag designet, så de smager sødt, og de sunde men bitre sekundærstoffer, er fjernet med et snuptag. Det er et skråplan og en stor belastning for kroppen at spise så meget sukker. Det stresser ikke bare blodsukkerbalancen og insulin-produktionen, det påvirker stort set alle celler, organer og systemer i organismen negativt. Det betyder også, at vores børn ikke lærer at sætte pris på de forskellige grundsmage i maden som surt, salt, bittert, umami, men kun lærer den søde smag at kende.

Det kan være vanskeligt i dag at gennemskue en fødevares lødighed, og derfor er mange ikke klar over, hvor meget sukker de reelt indtager. Derfor er noget af det bedste du kan gøre, at lave din mad fra bunden af gode økologiske råvarer. Ved at gå i en stor bue udenom prefabrikerede og forarbejdede fødevarer, slik, sodavand og kager, vil du kunne undgå en stor del af det tilsatte sukker. Indtag af store mængder sukker kan lave ballade i kroppens indre biokemi. Jo mere sukker og hurtige kulhydrater du spiser, jo mere belaster du din organisme og dit humør. Et højt sukkerindtag øger risikoen for tristhed, angst og depression, men også for hyperaktiv adfærd, og den generelle risiko for udvikling af sygdomme øges, når vi indtager meget sukker. Derfor er en af de bedste sundhedsmæssige beslutninger du kan træffe at nedbringe dit indtag af sukker.

Et helt nyt studie har også sat fokus på flydende sukker som en stor risikofaktor. Studiet, hvor næsten en halv million europæere deltog, viste med stor tydelighed, at blot to glas sodavand om dagen var meget belastende for kroppen. En af de mere overraskende konklusioner fra studiet var, at indtag af kunstige sødemidler og lightprodukter også så ud til at være skadeligt. Muligvis fordi dem, der indtog mange lightprodukter, også havde en mindre hensigtsmæssig livsstil.

Vælg i stedet gode, næringsrige og uforarbejdede råvarer, lav din mad fra bunden og spis tre nærende måltider om dagen, der indeholder både masser af grønsager, gode proteiner og sundt fedt – til hvert måltid. Lav dine søde sager selv ud fra gode råvarer og sød dem med frugt, bær og tørret frugt med mere og vær kritisk og kvalitetsbevidst hver gang du åbner munden. Det betaler sig, og den største gave vi kan gi’ vores børn og børnebørn er sunde, gode madvaner. Du kan læse meget mere og hente inspiration via links herunder.

Du kan prøve Madforlivet’s Blodsukkerkur helt gratis HER
Hent inspiration til sunde måltider i MADPLAN 2.0 HER
Du kan læse mere om sukker og The Bliss Point HER
Du kan læse mere om blodsukker og insulin HER 
Du kan læse mere om insulinresistens og manglende vægttab HER

Var du tilfreds med denne artikel? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.