Parkinsons sygdom kan stamme fra tarmen

7 dec, 2023 | Viden og Forskning

Ny forskning viser, at Parkinsons sygdom kan stamme fra tarmen. Den vil potentielt kunne udfordre den herskende overbevisning og behandlingsmetode i forhold til denne sygdom.

Forskningen er offentliggjort i tidsskriftet Neuron, og den vil potentielt kunne udfordre såvel diagnosticering som behandling af Parkinsons sygdom. Forskerne injicerede en særlig form for alfa-synuclein, et protein forbundet med Parkinson, ind i tarmene på raske mus. Det interessante var, at de efter blot en måned kunne spore dette protein i musenes hjernestammer og efter syv til ti måneder i selve hjernen. Teorien er, at Parkinsons sygdom opstår i celler i tarmen, som rejser fra tarmen til hjernen via Vagus nerven, den 10. kranienerve. Da forskerne sprøjtede proteinerne ind i tarmene på mus, der havde fået Vagus nerven skåret over, så kunne proteinerne ikke derefter konstateres i hjernen.

Der er dog andre medvirkende faktorer til Parkinsons sygdom, der er en alvorlig sygdom i centralnervesystemet, kendetegnet ved blandt andet rystelser og balanceproblemer. Denne nye samt tidligere forskning viser, at Forskning viser, at Parkinsons sygdom opstår i tarmen

Tarmsundheden er en spændende vej, der selvfølgelig skal udforskes yderligere i forhold til Parkinson, men der er også andre faktorer, der sandsynligvis også er involveret, herunder eksponering for eksterne toksiner som pesticider og PFAS. Pesticideksponering er stærkt forbundet med Parkinsons sygdom og ser ud til at kunne øge risikoen for udvikling af denne sygdom med op til 80%.  Der tegner sig et billede af, at disse kemiske påvirkninger kan bidrage til nedbrydning af substantia nigra, det område i hjernen, der blandt andet producerer dopamin.

Derfor er det naturligvis en god ide at spise og leve økologisk og undgå eksponering fra pesticider og PFAS. At passe godt på din tarmsundhed er en anden vigtig vej. Det kan du gøre ved at spise masser af økologiske grønsager, sunde fedtstoffer og gode proteiner hver dag.

Reference: Wang Z, Klipfell E, Bennett BJ, Koeth R, Levison BS, Dugar B, Feldstein AE, Britt EB, Fu X, Chung YM, Wu Y, Schauer P, Smith JD, Allayee H, Tang WH, DiDonato JA, Lusis AJ, Hazen SL. Gut flora metabolism of phosphatidylcholine promotes cardiovascular disease. Nature. 2011 Apr 7;472(7341):57-63.  

Her kan du læse artiklen Spørgsmål til Miljøminister Heunicke
Her kan du læse artiklen PFAS og Pesticider – skeletterne vælter frem
Du kan læse artiklen her Hvorfor skal landbruget have lov at forurene vores mad og vand? 
Du kan læse mere her om pesticidrester i vores fødevarer Prioriter økologiske afgrøder

Var du tilfreds med denne artikel Parkinsons sygdom kan stamme fra tarmen? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

C vitamin er livsvigtigt

C vitamin er livsvigtigt

C vitamin er livsvigtigt. I gamle dage døde sømænd af skørbug på grund af mangel på C vitamin. Det kan derfor betale sig hver dag at spise eller drikke C vitaminrige råvarer. Læs med her…

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

For cirka ti år siden skrev jeg en e-bog om faste. Det var i forbindelse med offentliggørelsen af et dengang nyt og ret interessant forskningsresultat, der viste, at mus, der blev udsat for 72 timers let faste (flydende mad), blandt andet begyndte at producere nye...

Græskarkerneolie – den bedste af slagsen

Græskarkerneolie – den bedste af slagsen

Græskarkerner er næringsrige og gavnlige for både hud, hår, urinveje, prostata samt for hjerte og kredsløb. Græskarkerner indeholder en lang række mineraler og sporstoffer som jern, magnesium, mangan, kalium, calcium, kobber, fosfor, selen og zink samt de livsvigtige...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Sommer på terrassen".

Du er blevet tilmeldt!