Prioriter årstidens økologiske råvarer

Forsiden Viden og Forskning Prioriter årstidens økologiske råvarer

     6
Prioriter aarstidens oekologiske raavarer

Mange spørger mig ofte, hvorfor det er så vigtigt at købe økologiske råvarer, om det ikke er godt nok bare at købe dansk frugt og grønt? Men også danske afgrøder er desværre fyldt med pesticidrester og anden farlig kemi. Meget endda.

Tallene viser, at vi danskere gerne vil prioritere økologiske råvarer, men vi er bekvemme. Det betyder, at hvis forretningerne ikke lige har økologiske jordbær på hylden, så køber vi de danske. Dermed har du sikret dig og din familie pesticidrester i 9 ud af 10 jordbær mod i 0 ud af 0, hvis du havde købt økologiske. Pesticidresterne er næsten umulige at vaske af jordbærrenes nubrede overflade. Og sådan er det med rigtig mange råvarer.

Pesticidrester i 9 ud 10 danske konventionelle jordbær

I henhold til pesticidrapporten, publiceret i 2021, er der fundet pesticidrester i 78% af al konventionel dyrket dansk frugt. Der findes altså store mængder kemi i danske afgrøder.

For nogle år siden indgik den daværende fødevareminister en frivillig aftale med landbruget om at nedbringe anvendelsen af pesticider. Det er gået lige præcis modsat, det danske landbrug anvender flere pesticider og anden kemi end nogensinde set tidligere. Velbekomme siger jeg bare. For mig at se, er der kun en ting at gøre; køb økologisk!

OG netop pesticider, medicinrester, dioxiner, og stråforkortere er en af årsagerne til min anbefaling om kun at købe økologiske råvarer. Dermed undgår du nemlig alskens farlige kemiske stoffer i din mad, der potentielt kan fremkalde hormonforstyrrelser og anden sygdom. En anden årsag er, at pesticiderne er trængt ned til vores grundvand, hvorfra vi også henter vores drikkevand. Vores drikkevand er nu forurenet i en grad, så det efter min mening ikke er forsvarligt ikke at igangsætte en rensning, men de ansvarlige politikere lukker øjnene. Det gør landmændene også. Endnu en årsag er, at økologiske afgrøder indeholder flere mikronæringsstoffer end konventionelle afgrøder. Ved at vælge økologisk undgår du således uønsket kemi, og du indtager automatisk flere vitaminer og mineraler.

De 9 værste konventionelle:

  • Æbler
  • Salat
  • Tomater
  • Hvedemel
  • Kartofler
  • Agurk
  • Pærer
  • Jordbær
  • Vindruer

Marion Nestle, PhD, der er professor i nutrition and public health på New York University, anbefaler, at vi udover at droppe de konventionelle jordbær også går i en stor bue udenom konventionelle pærer, blåbær, kirsebær, vindruer og æbler, fordi de typisk bliver behandlet med mange forskellige slags pesticider, og fordi vi oftest spiser dem med skindet på.

Vi er som forbrugere stærke, og vælger vi økologi HVER GANG, så får vi sundere mad og får sendt et klart signal, ikke bare til supermarkederne om at oppe sig, men også til Landbrug & Fødevarer samt til landets politikere om, at vi altså ikke ønsker at spise potentielt forgiftet mad. Sammen kan vi gøre en forskel, så lad os dog gøre det, også selvom det måske tager ti minutter mere.

Læs med her Mit bedste sundhedsråd; Prioriter økologi
Og læs artiklen her Økologi kan brødføde verden 
Her kan læse min artikel Er økologiske afgrøder sundere?
samt artiklen Hvordan kan man være imod økologi?
og om den uhyggelige cocktaileffekt HER

Var du tilfreds med denne artikel? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.