Prioriter årstidens økologiske råvarer

10 apr, 2023 | Viden og Forskning

Mange spørger mig ofte, hvorfor det er så vigtigt at købe økologiske råvarer, om det ikke er godt nok bare at købe dansk frugt og grønt? Men også danske afgrøder er desværre fyldt med pesticidrester og anden farlig kemi. Meget endda.

Tallene har indtil for knapt et år siden vist, at vi danskere gerne vil prioritere økologiske råvarer. Da priserne begyndte at stige, valgte mange familier at købe konventionelle råvarer i den tro, at de var billigere. Vælger du årstidens grønsager, så er det faktisk ikke tilfældet. Her er priserne på konventionelt dyrkede og økologisk dyrkede cirka det samme, men for kød- og mælkeprodukter er priserne for økologi ofte højere.

MEN, vi skal tænke os godt om, for vil vi ikke gerne have økologiske råvarer, dyrket udenalskens kemi? Ønsker vi ikke også, at vores børn får den mulighed? I givet fald, så skal vi købe de økologiske varer, for vores handlinger lige nu er ved at at ødelægge livsgrundlaget for mange økologiske avlere. De får ikke megen hjælp, hverken fra ministerier eller erhvervsorganisationer. Tværtimod har man indtrykket af, at de jubler i deres stille sind. Mange økologiske avlere opfordres endda i denne tid til at lægge om til konventionelt. Den er helt, helt gal, og det skyldes vores prioriteringer, når vi handler.

Pesticidrester i 9 ud 10 danske konventionelle jordbær

Vi er også bekvemme. Det betyder, at hvis forretningerne ikke lige har økologiske grønsager eller jordbær på hylden, så køber vi de danske. Dermed har du sikret dig og din familie pesticidrester i maden. Eksempelvis er der pesticidrester i 9 ud af 10 jordbær mod i 0 ud af 0, hvis du havde købt økologiske. Pesticidresterne er næsten umulige at vaske af jordbærrenes nubrede overflade. Og sådan er det med rigtig, rigtig mange råvarer. Kartofler hører til blandt de allermest sprøjtede afgrøder i Danmark.

I henhold til pesticidrapporten, publiceret i 2021, er der fundet pesticidrester i 78% af al konventionel dyrket dansk frugt. Der findes altså store mængder kemi i danske afgrøder.

For nogle år siden indgik den daværende fødevareminister en frivillig aftale med landbruget om at nedbringe anvendelsen af pesticider. Det er gået lige præcis modsat, det danske landbrug anvender flere pesticider og anden kemi end nogensinde set tidligere. De fleste pesticider indeholder også PFAS. Velbekomme siger jeg bare. For mig at se, er der kun en ting at gøre; køb økologisk!

OG netop pesticider, medicinrester, dioxiner, og stråforkortere er en af årsagerne til min anbefaling om kun at købe økologiske råvarer. Dermed undgår du nemlig alskens farlige kemiske stoffer i din mad, der potentielt kan fremkalde hormonforstyrrelser og anden sygdom. En anden årsag er, at pesticiderne og PFAS stofferne også er trængt ned til vores grundvand, hvorfra vi også henter vores drikkevand. Vores drikkevand er nu forurenet i en grad, så der efter min mening bør igangsættes en rensning af alt drikkevand, før det sendes ud, men de ansvarlige politikere lukker øjnene. Det gør landmændene også.

Vælg økologisk – hver gang – økologiske afgrøder indeholder flere mikronæringsstoffer end konventionelle afgrøder. Ved at vælge økologisk undgår du således uønsket kemi, og du indtager automatisk flere vitaminer og mineraler.

De 9 værste konventionelle:

  • Æbler
  • Salat
  • Tomater
  • Hvedemel
  • Kartofler
  • Agurk
  • Pærer
  • Jordbær
  • Vindruer

Vi er også bekvemme. Det betyder, at hvis forretningerne ikke lige har økologiske jordbær på hylden, så køber vi de danske. Dermed har du sikret dig og din familie pesticidrester i 9 ud af 10 jordbær mod i 0 ud af 0, hvis du havde købt økologiske. Pesticidresterne er næsten umulige at vaske af jordbærrenes nubrede overflade. Og sådan er det med rigtig mange råvarer.

Marion Nestle, PhD, der er professor i nutrition and public health på New York University, anbefaler, at vi udover at droppe de konventionelle jordbær også går i en stor bue udenom konventionelle pærer, blåbær, kirsebær, vindruer og æbler, fordi de typisk bliver behandlet med mange forskellige slags pesticider, og fordi vi oftest spiser dem med skindet på.

Vi er som forbrugere stærke, og prioriterer vi økologi HVER GANG vi handler, så får vi både sundere mad og får sendt et klart signal, ikke bare til supermarkederne om at oppe sig, men også til Landbrug & Fødevarer samt til landets politikere om, at vi altså ikke ønsker at spise potentielt forgiftet mad. Sammen kan vi gøre en forskel, så lad os dog gøre det, også selvom det måske tager ti minutter mere.

Læs med her Mit bedste sundhedsråd; Prioriter økologi
Og læs artiklen her Økologi kan brødføde verden 
Her kan læse min artikel Er økologiske afgrøder sundere?
samt artiklen Hvordan kan man være imod økologi?
og om den uhyggelige cocktaileffekt HER

Var du tilfreds med denne artikel Prioriter årstidens økologiske råvarer? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

For cirka ti år siden skrev jeg en e-bog om faste. Det var i forbindelse med offentliggørelsen af et dengang nyt og ret interessant forskningsresultat, der viste, at mus, der blev udsat for 72 timers let faste (flydende mad), blandt andet begyndte at producere nye...

Nyt studie: Sådan øger kvinder deres muskelmasse effektivt

Nyt studie: Sådan øger kvinder deres muskelmasse effektivt

Kvinder oplever med alderen ofte et hurtigere fald i muskelmasse- og styrke end tilfældet er med mænd. Dette fald hos kvinder relateres blandt andet til dalende østrogenniveauer, og det kan også hyppigt føre til dalende kondition og nedsat livskvalitet. Heldigvis...

NAD+ – stoffet, der kan holde dig sund og vital

NAD+ – stoffet, der kan holde dig sund og vital

I dette indlæg skal vi kigge nærmere på stoffet NAD+ og dets funktion, herunder særligt hvordan det potentielt kan forhale aldringsprocessen, afhjælpe inflammation og høje kolesterolniveauer og forbygge aldersrelaterede sygdomme. Vi lever længere og længere, og vores...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Antiinflammatorisk madplan" (Værdi 99kr).

Du er blevet tilmeldt!