PFAS og Pesticider – skeletterne vælter frem

Forsiden Viden og Forskning PFAS og Pesticider – skeletterne vælter frem

     6
PFAS og Pesticider – skeletterne vaelter frem

Snyder pesticid-producenterne bevidst med forskningsresultater, når de søger godkendelse i EU? Og vælger politikerne at vende det blinde øje til dette samt til ekspertadvarsler og uvildig forskning, når det gælder pesticider og PFAS? Hvornår stopper dette vanvid?

Det er, som om de bliver ved med at vælte frem fra skabene. Skeletterne. Senest er der opstået berettiget mistanke om, at pesticid-producenter tilbageholder væsentlige forskningsresultater om pesticiders negative sundhedspåvirkninger for at kunne opnå godkendelse i EU.

Producenterne er ellers forpligtede til at indsende alle relevante studier, der kan kaste lys over påvirkninger af mennesker og miljø. Men svenske forskere har rapporteret, at vigtige DNT-studier (studier af en specifik type hjerneskadelig giftighed, der betegnes som udviklingsneurotoksicitet). Visse pesticider er nemlig mistænkt for at kunne reducere børns IQ, og noget tyder på, at nogle af disse aldrig er blevet forelagt myndighederne. I de sager, forskerne undersøgte, gjaldt det for hele 26 %. Forskernes gæt er dog, at der formodentlig findes mange flere sager, der endnu ikke er opdaget. De pågældende pesticider anvendes blandt andet til sprøjtning af så almindelige afgrøder som jordbær, tomater, kartofler og auberginer.

Roundup
Ét af disse stoffer  er ukrudtsmidlet Roundup, hvis aktivstof glyphosat, ifølge WHO og en lang række forskere er kræftfremkaldende. Stoffet er også mistænkt for at forårsage misdannelser hos børn. Roundup er det mest anvendte sprøjtemiddel i Danmark, og udover at det sprøjtes udover konventionelle afgrøder, så findes det også i foderet til de dyr, som opdrættes i det konventionelle landbrug. Dyrene bliver til kød, som mange mennesker spiser, og derfor kan stofferne ende i menneskekroppen.

Mere end 100.000 kræftramte amerikanere har lagt sag an mod producenten af Roundup, fordi de mener, at det er glyphosaten i Roundup, der er årsagen til deres kræftsygdomme. Producenten benægter selvfølgelig, at anklagerne har noget på sig. Alligevel har de udbetalt 80 milliarder kroner i erstatning til kræftramte amerikanere, formentlig for at få ro på sagen. Imens fortsætter de ufortrødent med at sprøjte gift ud over verdens afgrøder og ødelægge vores mad og drikkevand. De har ovenikøbet tilsat verdens farligste evighedskemikalier PFAS stofferne til deres sprøjtegifte. I mine øjne en skandale, der burde få alle seriøse politikere og medier helt op at ringe og kræve, at dette vanvid stopper NU.

EU burde også for længst have sat en stopper for vanviddet. Men ifølge avisen The Guardian er ingen pesticidproducenter nogensinde blevet straffet i den slags sager. Kan det mon eventuelt hænge sammen med det faktum, at 30.000 virksomheder i EU lever af at producere kemikalier, og dermed er unionens fjerdestørste industri?

EU’s udvandede kemikalie-strategi
I oktober 2020 bekendtgjorde Den Europæiske Kommission ellers en kemikalie-strategi, som skulle ”beskytte befolkningen og miljøet,” blandt andet ved at forbyde de mest skadelige kemikalier i almindelige forbrugerprodukter. Der skulle også sættes en stopper for al ikke-nødvendig brug af PFAS. Forslaget er siden (endda med støtte fra Danmark)  blev udvandet til ukendelighed, og hverken udfasning eller forbud indgår idag som en del af arbejdsprogrammet.

Hvor går grænsen?
Hvad skal der mon til, før politikerne siger stop? Når man taler om pesticider, taler man ofte om grænseværdier, der jo er fiktive værdier, der ikke tager højde for en eventuel cocktaileffekt. Måske skulle vi i stedet spørge os selv, hvad grænseværdierne er for den mængde af sygdomme, vi vil acceptere, at de giftige stoffer fører med sig? Er 40 % højere risiko for at få kræft okay? For det er så mange procent, glyphosat forhøjer risikoen for visse kræftsygdomme med ifølge ny forskning fra University of Washington. Og alligevel har miljøministeren stemt for fortsat brug af stoffet.

Og lad også lige inddrage PFAS, nu vi er i gang. Her har sager om manglende indsendt dokumentation for negative forskningsresultater også spøgt. Det undskylder dog ikke, at politikerne igen og igen blåstempler evighedskemikalier, for vi har i mindst ti år vidst, at stofferne ikke kan nedbrydes, og at de hører til blandt de allermest giftige for vores helbred. Studier har allerede påvist, at de kan fremkalde visse former for kræft, virke hormonforstyrrende og udfordre nyrer, lever og selv fostre og nyfødtes sundhed. I skrivende stund er forskere i gang med at undersøge, om de også kan foranledige brystkræft. Forskerne vil med deres egne ord blive overraskede, hvis det ikke er tilfældet.

Man kan undre sig gråhåret over, at myndighederne ignorerer de utallige, uvildige studier, der advarer om sundhedsrisici. Og over, at man i stedet forlader sig på producenternes både mangelfulde og subjektive dokumentation. Og over, hvorfor EU-myndighederne ikke arbejder ud fra et forsigtighedsprincip og allerede har sat en stopper for anvendelsen. Hvor mange flere studier skal der til?
Svaret blæser i vinden. Det burde ellers være både simpelt og indlysende: Sæt en stopper for alle kemikalier, som vi ikke med sikkerhed kender langtidseffekterne af. Og gør det nu! Better safe than sorry. Hvis det da ikke allerede er for sent. Indtil da – køb økologisk – hver gang!

Referencer og links:
Mesnage R, Panzacchi S, Bourne E, Mein CA, Perry MJ, Hu J, Chen J, Mandrioli D, Belpoggi F, Antoniou MN.; “Glyphosate and its formulations Roundup Bioflow and RangerPro alter bacterial and fungal community composition in the rat caecum microbiome”; Front Microbiol. 2022 Oct 5;13:888853.
Lesseur C, Pirrotte P, Pathak KV, Manservisi F, Mandrioli D, Belpoggi F, Panzacchi S, Li Q, Barrett ES, Nguyen RHN, Sathyanarayana S, Swan SH, Chen J.; “Maternal urinary levels of glyphosate during pregnancy and anogenital distance in newborns in a US multicenter pregnancy cohort”; Environ Pollut. 2021 Jul 1;280:117002.

Mie, A., Rudén, C.; “Non-disclosure of developmental neurotoxicity studies obstructs the safety assessment of pesticides in the European Union”; Environ Health 22, 44 (2023). https://okonu.dk/politik-og-udvikling/pesticidgiganter-har-tilbageholdt-informationer-om-skadelige-virkninger-for-myndighederne

https://www.reuters.com/article/us-bayer-glyphosate/bayer-reaches-2-billion-deal-over-future-roundup-cancer-claims-idUSKBN2A32MX

https://healthcare-in-europe.com/en/news/research-link-pfas-forever-chemicals-breast-cancer.html

Læs mere her om Kritik af myndighedernes PFAS og PFOS håndtering
Du kan læse mere her om Glyphosat og PFAS fundet i hovedparten af drikkevandsboringer 
Læs mere her om Stop anvendelsen af PFAS NU 
Du kan læse artiklen her Hvorfor skal landbruget have lov at forurene vores mad og vand? 
Du kan læse mere her om pesticidrester i vores fødevarer Prioriter økologiske afgrøder

Var du tilfreds med denne artikel PFAS og Pesticider – skeletterne vælter frem? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.