Antibiotikarester i kød kan gøre dig tyk

29 mar, 2016 | Viden og Forskning

Et nyt kinesisk studie viser, at børn, der spiser kød med rester af antibiotika, har op til tre gange så høj risiko for at udvikle fedme i forhold til børn, der ikke spiser kød med antibiotikarester. Drengene viste sig at være særligt udsatte for denne påvirkning.

Et forskerhold fra Fudan Universitetet i Shanghai har igennem tre år fulgt 586 børn i alderen otte til elleve år. De børn, der ofte spiste kød med antibiotikarester, var op til tre gange så tilbøjelige til at udvikle fedme. De børn, der fik målt de højeste niveauer af antibiotika i kroppen, havde således næsten tre gange så høj chance for at blive overvægtige i forhold til børn med en lav forekomst af antibiotikarester i blodet. Resultaterne af dette mindre men opsigtsvækkende studie er netop blevet publiceret i tidsskriftet Environmental International.

Kina har et årligt forbrug af antibiotika på cirka 150.000 til 200.000 ton. Halvdelen menes at blive brugt til dyrefoder. Næsten en tredjedel af det samlede forbrug menes også at ende i vandløb og floder. Disse skøn er baseret på målinger, foretaget af Guangzhous Institut for Geokemi i 2015. Det er på baggrund af disse tal ikke vanskeligt at forstå, hvorfor mange kinesere har rester af antibiotika i blodbanerne.

Herhjemme er forbruget af antibiotika i landbruget stadig særdeles højt, og trods en frivillig aftale med Folketingets parter om nedbringelse, er der ikke sket markante fald i forbruget i de seneste år. Antibiotika gives rutinemæssigt forebyggende til konventionelle dyrehold. Det betyder, at der gives antibiotika til dyr som eksempelvis kyllinger, svin og køer, såvel raske som syge. Da vi samtidig i Danmark hører til blandt verdens mest kødspisende lande, så er der grund til udvise forsigtighed og omhyggelighed i valget af råvarer. Uanset dette studies ringe omfang, så viser det nemlig en tendens, som vi har set fra flere andre mindre studier. Kemi og medicin i maden kan påvirke vores vægt og vores sundhed negativt. 

Overvægt er en voldsomt stigende sundhedsudfordring i den vestlige verden, og jeg har tidligere skrevet om, hvordan pesticidrester, kunstige farvestoffer og anden uønsket kemi i maden kan øge risikoen for overvægt. Du kan læse artiklerne herunder. Derfor forstår jeg ganske enkelt ikke, hvordan vores politikere kan tillade og godkende medicin og kemi i vores mad, som potentielt kan gøre os syge og tykke. Bevisbyrden er for mig at se helt omvendt, idet det er pålagt os som forbrugere at bevise, at et givent kemisk stof er sundhedsskadeligt, førend det kan forbydes. Er det rimeligt? Indtil disse forhold ændrer sig, er der kun et at gøre; spis økologisk. Økologiske afgrøder og kød indeholder hverken rester af medicin eller andre former for kemi. Derfor er det økologisk kød og grønt du skal vælge hver gang, du handler ind.

Du kan læse mere om, hvorfor du skal vælge økologisk HER
Du kan læse mere om lægernes bekymring over landbrugets stigende antibiotikaforbrug HER
Du kan læse mere om, hvordan kemi i maden kan øge risikoen for overvægt HER
Du kan læse mere om, hvordan du håndterer overvægt blandt børn HER

Var du tilfreds med denne artikel? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

C vitamin er livsvigtigt

C vitamin er livsvigtigt

C vitamin er livsvigtigt. I gamle dage døde sømænd af skørbug på grund af mangel på C vitamin. Det kan derfor betale sig hver dag at spise eller drikke C vitaminrige råvarer. Læs med her…

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

For cirka ti år siden skrev jeg en e-bog om faste. Det var i forbindelse med offentliggørelsen af et dengang nyt og ret interessant forskningsresultat, der viste, at mus, der blev udsat for 72 timers let faste (flydende mad), blandt andet begyndte at producere nye...

Græskarkerneolie – den bedste af slagsen

Græskarkerneolie – den bedste af slagsen

Græskarkerner er næringsrige og gavnlige for både hud, hår, urinveje, prostata samt for hjerte og kredsløb. Græskarkerner indeholder en lang række mineraler og sporstoffer som jern, magnesium, mangan, kalium, calcium, kobber, fosfor, selen og zink samt de livsvigtige...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Sommer på terrassen".

Du er blevet tilmeldt!