Det er vigtigt at få en god nattesøvn

5 okt, 2024 | Viden og Forskning

Nattesøvnen er vigtig, og manglende eller ustabil søvn kan påvirke såvel vores humør som helbred, koncentrationsevne og livskvalitet. Cirka halvdelen af alle os danskere sover i perioder dårligt, så hermed gode råd til at få elimineret søvntyvene og få sikret en bedre nattesøvn til gavn for din sundhed og livskvalitet.

De største trusler mod den gode søvn
1. Vi har længe vidst, at en af de største trusler mod en god nattesøvn, er det blå lys fra mobiltelefoner, computere, tv og LED lamper. Et nyere forskningsresultat underbygger dette og slår nu fast, at mobiltelefonerne må og skal ud af soveværelserne om natten, hvis vi vil sikre os en god søvn. I studiet, der havde til formål at undersøge søvnpåvirkninger fra deltagernes adfærd med mobiltelefoner eller smartphones før sengetid, deltog 24.856 voksne danskere over 16 år. Deres mobilvaner og adfærd både før og efter sengetid blev kortlagt og holdt op imod deres søvnkvalitet. Konklusionen er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Journal of Sleep Research, og viste, at de deltagere, der brugte deres mobiltelefon lige inden, de lagde sig til at sove, oplevede en dårligere og mere forstyrret søvn, sammenlignet med dem, der ikke brugte mobilen. 58% af deltagerne oplyste, at de benyttede deres mobil, lige inden de skulle sove. Det var i højere grad de yngre voksne, der anvendte mobilen før sengetid samt i selve søvnperioden. 18 % af deltagerne, primært de yngre, angav i spørgeskemaet, at de også anvendte deres mobil i selve søvnperioden flere gange om ugen. Både daglig, natlig og problematisk mobilbrug er direkte forbundet med dårlig søvnkvalitet, men mobilbrug i søvnperioden er den faktor, der stærkest associeres med forstyrret og dårlig nattesøvn i forhold til andre tidspunkter. Så først og fremmest skal mobiltelefonen – og også gerne andre elektroniske elementer – ud af soveværelset for at sikre en god søvnkvalitet.

2. Aftenkaffen. Vi danskere er et af de mest kaffeelskende og kaffedrikkende folkeslag i verden. Vi elsker den koffeinholdige drik, som også har visse sundhedsfremmende effekter, men det kan alligevel siges kort og kontant; lægger du dig til at sove med for meget koffein i blodet, så påvirker det din søvnkvalitet, og ikke til det bedre. Koffein fremmer vores årvågenhed, og vi er vist mange, der synes, at dagen starter godt med en god kop kaffe. Koffeinet virker opkvikkende, primært ved at blokere stoffet adenosin, der blandt andet hjælper med til at gøre os søvnige. Koffein udskilles af kroppen igen via enzymer i leveren, og der er ganske stor og individuel forskel på, hvor effektivt vi danner disse enzymer og dermed vores evne til at udskille koffein.

Vores følsomhed overfor koffein varierer således og afhænger også af, hvor ofte vi drikker kaffe og hvor meget. Du kan givetvis mærke det, hvis du drikker for meget kaffe, det kan give rysten, uro, angst, hovedpine eller søvnløshed, særligt hvis det indtages sidst på dagen. Derfor er det en god ide at reducere dit kaffeindtag, hvis du mærker ovenstående symptomer og undgå koffein 8 timer før sengetid, hvis du gerne vil sove optimalt. Personligt drikker jeg dagens sidste kop kaffe senest klokken 14.

Koffein findes helt naturligt i mange planter, herunder kaffebønner, teblade, kakaobælge og kolanødder. Syntetisk koffein tilsættes også nogle gange til medicin og energidrikke. Det betaler sig generelt at være varsom med indtaget af koffein, energidrikke, tobak og alkohol. Alle disse energigivere kan ødelægge din nattesøvn.

3. Det du spiser og rører dig, har også betydning for en god nattesøvn. Et stigende antal mennesker i den vestlige verden er udfordret af dårlig nattesøvn og manglende friskhed om morgenen. Udover eksponering fra blåt lys og koffein lige før sengetid, viser ny forskning fra University of California yderligere to nøglefaktorer, der har afgørende betydning for kvaliteten af din nattesøvn; graden af motion i løbet af dagen samt hvilken morgenmad du spiser. I studiet deltog 833 personer, som over en periode på to uger spiste forskellige morgenmåltider, bar armbåndsure, som registrerede deres fysiske aktivitet samt søvnkvalitet, førte kostdagbøger og helt enkelt registrerede, hvor friske de følte sig, når de vågnede og i løbet af dagen. Konklusionen var tydelig; En daglig og sund morgenmad med grove, gerne grønne kulhydrater, sundt fedt og gode proteiner, tilstrækkelig bevægelse og motion i løbet af dagen samt en god nattesøvn, fik deltagerne til at vågne mere friske og veludhvilede. Hemmeligheden bag årvågenhed og friskhed i løbet af dagen ligger ifølge dette studie blandt andet i at holde blodsukkeret i balance, spise kvalitets råvarer og have gode motionsvaner.

I det hele taget har nyere forskning vist, at vores valg af mad og blodsukkerbalance formodentlig kan have større indflydelse på søvnkvaliteten, end hidtil antaget. Forskning på mus indikerer også en sammenhæng imellem kvaliteten af vores vigtige tarmmikrobiom og så kvaliteten af vores nattesøvn. Tarmmikrobiomet formes blandt andet ud fra vores valg af mad.

Søvnhormonet melatonin 
Det vigtige hormonlignende stof melatonin er et væsentligt stof, der dannes i pinealkirtlen i hjernen om natten, mens vi sover. MEN, produktionen er, udover tilstedeværelsen af en række nærings- og mikronæringsstoffer, også afhængig af fuldstændigt mørke om natten og dagslys om dagen.

Vores døgnrytmen styres af melatonin, der udover at have en overordnet hormonel funktion også er en af de kraftigste antioxidanter, vi kan danne. En antioxidant med signifikant betydning for immunforsvarets effektivitet, for vores aldringsproces, for vores humør, nattesøvn, døgnrytme og meget mere. Derfor er melatonin et stof, som det kan betale sig at kende betydningen af. Vi danner mindre med årene, så det kan betale sig at stimulere produktionen af melatonin – hele livet.

Forsøg med mus har vist melatonins enorme betydning for velbefindende, aldringsproces og vitalitet. I forsøg byttede man om på pinealkirtlerne hos bedstefar mus og børnebørn mus med det resultat, at bedstefaren blev kraftfuld, ung og vital igen og barnebarnet blev synligt ældet og sygnede hen. Måske ikke det allermest charmerende at lave forsøg med små mus, men det har været væsentligt for at vi kunne tilegne os viden om melatonins enorme betydning og potentiale.

Lys og mørke påvirker pinealkirtlens produktion, og nyere dansk forskning underbygger faktisk dette. Den viser, at mennesker med natarbejde producerer mindre melatonin, og de har dermed højere risiko for at udvikle sygdom, end mennesker med dagsarbejde. Sygdomme, der primært forårsages af forstyrrelser i dannelsen af det væsentlige og sundhedsfremmende hormon melatonin. En anden, nyere undersøgelse har påvist en sammenhæng mellem lave melatonin niveauer og øget risiko for udvikling af type II diabetes, Alzheimer og demens.

Melatonin spiller faktisk en helt afgørende rolle for vores generelle sundhed og modstandskraft, og anvendes da også som lægemiddel i behandlingen af en række sygdomme. Det kan virkelig godt betale sig at gøre en indsats for at fremme dannelsen af melatonin, for produktionen af melatonin er med til at holde os sunde og raske.

Muligvis tænker du nu; hvordan kan jeg mon fremme dannelsen af dette stof hos mig selv? Det er forholdsvis enkelt at optimere produktionen af melatonin, der primært foregår fra lige før midnat til 5-tiden om morgenen. At opnå en optimal melatoninproduktion kræver primært tre ting:

1. Tilstedeværelse af tilstrækkeligt tryptofan. Tryptofan er en aminosyre, som vi kan få indenbords, når vi for eksempel spiser græskarkerner, sesamfrø, hørfrø, cashewnødder, ananas, kød, fjerkræ, ost og drikker hvedegræssaft. Det er også nødvendigt med tilstrækkeligt høje B-vitamin niveauer for at kunne omdanne tryptofanen til såvel serotonin (budbringeren af det gode humør) som melatonin. Vær opmærksom på, at tryptofan som kosttilskud ofte nedbrydes under fordøjelsen. Det er derfor en god ide at få tryptofan gennem maden, eller i kombination med komplekse kulhydrater som grønsager, bær eller eventuelt en banan, for bedre effekt og optagelighed.

2. Fuldstændigt mørke mens du sover. Blot den mindste smule lys fra eksempelvis en clockradio eller en mobiltelefon kan blokere for dannelsen af melatonin i pinealkirtlen i løbet af natten. Skal du op om natten, så lær vejen at kende og undlad at tænde lys. Blot det mindste lys kan ødelægge hele nattens produktion af melatonin.

3. At du får dagslys ind igennem øjnenes iris i løbet af dagen.

Produktionen af melatonin falder efter 50-års alderen, og særligt vi kvinder er udsatte for lave niveauer og dermed tidligere ældning, fordi melatonin hænger uløseligt sammen med østrogenniveauerne, der også er faldende hos kvinder efter 50-års alderen. Her kan det være aktuelt med fokus på tryptofanholdige råvarer og opmærksomhed på kvaliteten af det calcium, der eventuelt indtages som kosttilskud. Du kan læse mere om kalk, kalktilskud, melatonin og søvn på Madforlivet.com

Slip søvntyvene – generelle og gode råd til at sove bedre:
1. Undgå blåt lys en time før sengetid og sov i fuldstændigt mørke (eller anvend sovebriller eller mørklægningsgardiner)
2. Kom ud hver dag og få dig rørt og få dagslys igennem øjnenes iris
3. Tilstræb at gå i seng og stå op på cirka samme tid hver dag, og gå gerne i seng før midnat
4. Forsøg om du kan få cirka syv timers søvn hver nat
5. Spis blodsukkerstabiliserende, det vil sige, at du med fordel kan spise gode proteiner, sundt fedt og fiberrige kulhydrater som for eksempel grønsager til hvert eneste af dagens tre måltider
6. Undgå kaffe og sort te efter kl 14
7. Undgå så vidt muligt sukker og alkohol

Sovemedicin er ikke sundt. Hvis du sover dårligt, kan et alternativ være, at du drøfter muligheden for at tage ren melatonin med din læge. Det skal være ren melatonin, og det tages cirka en halv til en hel time, før du lægger dig til at sove. Effekten viser sig efter et par ugers brug.

Reference: Agnete Skovlund Dissing, Thea Otte Andersen, Liv Nielsen Nørup, Alice Clark, Miriam Nejsum, Naja Hulvej Rod; “Daytime and nighttime smartphone use: A study of associations between multidimensional smartphone behaviours and sleep among 24,856 Danish adults”;Journal of sleep Research; vol. 30, issue 6, December 2021, e13356

Her kan du læse artiklen Ny viden om søvn
Her kan du læse mere om Mørke om natten er vigtigt
Her kan du læse artiklenMelatonin, stoffet, der holder dig ung og sund
Her kan du læse mere omSøvn, børn og trivsel
Her kan du læse mere om Hvorfor sover vi mindre, når vi bliver ældre?

Var du tilfreds med denne artikel Det er vigtigt at få en god nattesøvn? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver uge.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

Mange danskere mangler vitaminer og mineraler

Mange danskere mangler vitaminer og mineraler

Halvdelen af jordens befolkning mangler vitaminer og mineraler, herunder også mange danskere. Mere end halvdelen af os får for få af de vitaminer og mineraler, der er afgørende for at leve et liv i sundhed. Det viser en undersøgelse, foretaget af forskere ved Harvard...

Solcreme med faktor og D-vitamin

Solcreme med faktor og D-vitamin

Den absolut bedste kilde til det livsvigtige D3-vitamin er solens stråler. Blot et kvarter til en halv time i solen – i Danmark mellem juni og august - giver dig cirka 20.000 i.u. D3-vitamin. Det er 50 gange mere, end Fødevarestyrelsen anbefaler os hver dag. Heldigvis...

Tarmmikrobiom og osteoporose kan hænge sammen

Tarmmikrobiom og osteoporose kan hænge sammen

Tarmmikrobiomet – betegnelsen for vores samling af mange milliarder mikrober i tarmen - spiller en afgørende rolle for vi menneskers generelle sundhed og velvære. Nylige undersøgelser har vist, at kvaliteten og variationen af tarmmikrobiomet også kan påvirke...

Gratis e-bogs pakke! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag gratis mine e-bøger "Tyvstart dagen GRØNT", "Fastebogen" samt "Madplan 2.0".

Du er blevet tilmeldt!

Oversigt over databeskyttelse

Denne hjemmeside bruger cookies, så vi kan give dig den bedst mulige brugeroplevelse. Cookie-oplysninger gemmes i din browser og udfører funktioner som at genkende dig, når du vender tilbage til vores hjemmeside, og hjælper vores team med at forstå, hvilke dele af hjemmesiden du finder mest interessante og nyttige.