Det går ned ad bakke med danskernes sundhed

19 feb, 2024 | Viden og Forskning

Vi får mere og mere viden om sundhed, men desværre udmønter det sig ikke i den måde, vi spiser på. Den seneste rapport fra Den Nationale Sundhedsprofil tegner et billede af en nedadgående kurve for kvaliteten af den mad, vi spiser. Med andre ord; Det går ned ad bakke med vores sundhed.

Siden 2010 har Statens Institut for Folkesundhed jævnligt udgivet en fyldig rapport om danskernes sundhed. I 2013 svarede 20,9 procent af de adspurgte danskere, at de havde et sundt kostmønster. Her ti år senere er tallet faldet til 12,1 %. Samtidig vurderer næsten 19 % af danskerne, at de har et direkte usundt kostmønster. I 2013 var det tal på knap 14 %. Kort sagt går det altså den forkerte vej med at spise sundt.

Det er heller ikke blevet nemmere at leve sundt. Vores drikkevand er forurenet med potentielt sygdomsfremkaldende PFAS og pesticider, og vores råvarer forarbejdes til ukendelighed af industrien. Ingen politikere griber ind, Vi ved, at den mad vi putter i munden, det vand vi drikker, og den luft vi indånder spiller en ubestridelig rolle for vores sundhed og velbefindende, og at forurening, skadelig kemi og forarbejdning udgør en risiko for udviklingen af rigtigt mange sygdomme. Derfor skriger det også til himlen, at ingen tager sig af at rense vores drikkevand, og at kvaliteten af den mad, vi efterhånden kan finde i de danske supermarkeder, i større og større grad udgøres af forarbejdede industriprodukter, der befinder sig meget langt fra udgangspunktet af råvarer.

Sammenligner man ovenstående  svar og ovennævnte udvikling med sygdomsstatistikkerne, er der et ikke overraskende sammenfald. For flere og flere af os kæmper med sygdomme som overvægt, diabetes og stofskiftesygdomme. Sygdomme, som ifølge en lang række forskningsresultater, kan hænge sammen med den stærkt forringede kvalitet af vores vand og fødevarer.

Når vi køber ind i supermarkedet, er vi sjældent bevidste om, at vi er oppe mod en tung industri, hvor producenterne gør alt, hvad de kan, for at få os til at købe netop deres produkter og for at få dem til at se sundere ud, end de er. E-numre, sukker, skadelige planteolier og masser af kemiske tilsætningsstoffer proppes efterhånden ind i vores fødevarer i en mængde, som er direkte skammelig. For vi bliver det, vi spiser. De råvarer, vi putter i munden, er de samme råvarer, som vores celler, signalstoffer, hormoner og enzymer bygges af. Du kan ikke bygge et ordentligt, modstandsdygtigt hus af porøse materialer, og det samme gælder kroppen. Vi får simpelthen ikke et godt resultat, hverken fysisk eller psykisk, hvis vores byggesten udgøres af industrielt forarbejdede og sprøjtede fødevarer, som i visse tilfælde knapt nok kan kaldes mad. I stedet bliver vi trætte, oppustede og i værste fald syge.

Det ville være skønt, hvis nogle af vores politikere for alvor ville sætte fødevarer på dagsordenen for at drage omsorg for danskernes sundhed fremfor at pleje industriens fede tegnebøger. Men indtil der dukker en så modig og ansvarsfuld politiker op, er vi som forbrugere nødt til at tage ansvar for vores sundhed selv. Hvis vi ikke passer på, kan jeg frygte, at vi får amerikanske tilstande. I USA er det efterhånden næsten umuligt at leve sundt og naturligt, og der er desværre intet, der tyder på, at udviklingen i Danmark går en anden vej. Er det virkelig dér, vi ønsker at ende? Uden sunde, økologiske valgmuligheder og retten til at vælge de gode byggesten for vores sundhed? Det kan jeg dårligt forestille mig.

Det kræver naturligvis en indsats at tage ansvar for sin egen sundhed, men jeg kan personligt skrive under på, at det er hele indsatsen værd. Belønningen er nemlig højere grad af velvære og sundhed, såvel mentalt som fysisk.

Det første skridt, du kan tage, er at vælge rene, økologiske, uforarbejdede fødevarer og sige nej tak til sprøjtede grønsager og færdigretter stopfyldt med unaturlige tilsætningsstoffer. I sidste ende lever industrien af os og på vores nåde, så hvis vi sender et tydeligt nok signal ved at fravælge deres ihærdige forsøg på at påvirke os med al deres forarbejdede mad, skal de nok lytte til sidst. Jeg tror på os!

Du kan læse mere her om, hvordan du selv kan skabe dig et godt og langt liv i min nye bog ”7 veje til et langt liv.”
Her kan du læse om, hvordan sund mad kan spare liv og penge 
Her kan du læse mere om Spis Middelhavsmad og lev længere
Du kan læse om Den store løgn om sukker 

Var du tilfreds med denne artikel Det går ned ad bakke med danskernes sundhed? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

For cirka ti år siden skrev jeg en e-bog om faste. Det var i forbindelse med offentliggørelsen af et dengang nyt og ret interessant forskningsresultat, der viste, at mus, der blev udsat for 72 timers let faste (flydende mad), blandt andet begyndte at producere nye...

Nyt studie: Sådan øger kvinder deres muskelmasse effektivt

Nyt studie: Sådan øger kvinder deres muskelmasse effektivt

Kvinder oplever med alderen ofte et hurtigere fald i muskelmasse- og styrke end tilfældet er med mænd. Dette fald hos kvinder relateres blandt andet til dalende østrogenniveauer, og det kan også hyppigt føre til dalende kondition og nedsat livskvalitet. Heldigvis...

NAD+ – stoffet, der kan holde dig sund og vital

NAD+ – stoffet, der kan holde dig sund og vital

I dette indlæg skal vi kigge nærmere på stoffet NAD+ og dets funktion, herunder særligt hvordan det potentielt kan forhale aldringsprocessen, afhjælpe inflammation og høje kolesterolniveauer og forbygge aldersrelaterede sygdomme. Vi lever længere og længere, og vores...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Antiinflammatorisk madplan" (Værdi 99kr).

Du er blevet tilmeldt!