Vi kan spare liv og milliarder ved at spise sundere

Forsiden Viden og Forskning Vi kan spare liv og milliarder ved at spise sundere

     6
Tre hyppige madfaelder

Vi danskere kan spare liv og milliarder ved at spise sundere. Det konkluderer en helt ny rapport, udarbejdet af forskere på Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi på vegne af Miljø- og Fødevareministeriet. Vi kender alle til de danske kostråd, og særligt de seneste grønnere og mere klimavenlige forslag er blevet populære. Det lader også til, at en grønnere levevis med mindre kød, kødpålæg og salt vil kunne øge livskvaliteten og spare såvel menneskeliv som milliarder.

Danskerne kan spare liv og milliarder ved at spise sundere, det viser en helt ny rapport. Vi kender alle til de danske kostråd, og særligt de seneste mere klimavenlige forslag har vakt genklang i mange dele af befolkningen. Vi skal spise grønnere; mindre kød, kødpålæg og salt og flere grønsager, lyder det. Nu har en gruppe forskere fra Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi på Københavns Universitet regnet på, hvor meget vi danskere egentlig vil kunne spare, såfremt vi rent faktisk følger og lever efter disse råd. Og selvom det for mange kan være en udfordring 100% at følge de officielle kostråd, så viser tallene, at der både er menneskeliv og penge at spare – mange liv og mange penge.

Det forudsættes i rapporten, at vi ved at spise sundere, også bliver sundere og derfor højere grad kan arbejde fremfor at være syge. Den formodede øgede arbejdsproduktivitet vil kunne spare os for cirka seks milliarder kroner hvert år. Det sparer også sundhedsvæsenet for udgifter, færre vil dø af sygdom, og flere vil leve længere, og dermed reddes der menneskeliv.

Så vi må hellere se at komme i gang med at leve grønnere og sundere og spise mindre kød, kødpålæg og salt. Belønningen er til at få øje på, færre dødsfald, bedre livskvalitet og livslængde og dermed en milliardbesparelse på det danske sundhedsbudget. I dag er det langtfra alle danskere, der følger kostrådene, viser undersøgelsen, men altså, hvis vi nu bare spiser:

flere grønsager,
flere kerner og fuldkorn,
mindre kød og kødpålæg og
mindre salt

vil det kunne gavne både vores livskvalitet, levetid, sundhed og økonomi.

Rapporten kritiseres dog for nogle af de faktorer, der automatisk forudsættes. Eksempelvis at vi ved at skære ned på indtaget af mættet fedt kan reducere forekomsten af hjertekarsygdomme. En sådan konklusion er vanskelig at drage med den viden, der i dag foreligger på området, hvor indtag af mættet fedt, jf. en norsk kost interventions undersøgelse (FATFUNC), ikke er det, der gør os fede og syge. Derimod har den generelle kvalitet af den mad, vi vælger at spise, afgørende betydning for den sundhedsmæssige påvirkning.

Man kan derfor håbe, at denne rapport og disse beregninger kommer til at få STOR effekt, både i alle landets kantiner, i ældreplejen og selvfølgelig også afspejle sig i maden, der serveres på landets hospitaler. Alle vi andre kan tage beregningerne med os ud at handle og lave sundere og grønnere mad. Du kan hente inspiration til grønne opskrifter lige her på siden, prøv for eksempel Madforlivet’s GRATIS MADPLAN 2.0.

Forhåbentlig kan tallene også afføde en oprydning i udbuddet af forarbejdede, saltede, fede og raffinerede fødevarer. Forbyd alt det ødelagte og forarbejdede , der potentielt kan gøre os syge, og inspirer i stedet bredt til alt det sunde.

Reference:
Du kan læse rapporten fra Københavns Universitet her
Vurdering af sundhedsøkonomiske gevinster ved øget overholdelse af kostrådene” 

Du kan læse mere om mættet fedt i artiklen Spis roligt mættet fedt
Du kan læse mere i artiklen Sådan får du 600 g grønt og frugt om sagen
Her kan du læse artiklen Sandheden om din mad

Var du tilfreds med denne artikel Vi kan spare liv og milliarder ved at spise sundere?  Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.