Spis roligt mættet fedt

15 dec, 2016 | Viden og Forskning

Spis roligt mættet fedt! Dette er muligvis en god nyhed for mange, for igennem mere end en menneskealder har de officielle danske sundhedsudmeldinger været domineret af påstanden om, at fedt er farligt. Det sidder således dybt i de fleste af os, at vi skal holde os fra fedt, i særlig grad mættet fedt. Ja, vi er nærmest hjernevaskede til at tro, at fedt er noget skidt, og indtag af fedt har igennem de seneste 50 år fået skyld for at være årsag til en lang række dårligdomme. Ganske udokumenteret og også ubegrundet, viser det sig nu. For du kan roligt spise mættet fedt.

Endnu et studie har nemlig tilbagevist ovenstående påstande, der har været baseret mere på formodninger og politik end på solid forskning. En helt ny norsk kost interventions undersøgelse (FATFUNC), udført af forskere ved Universitetet i Bergen, har med stor tydelighed vist, at det ikke er fedtet, der gør os fede og syge, tværtimod. Derimod har den generelle kvalitet af den mad, vi vælger at spise, afgørende betydning for den sundhedsmæssige påvirkning.

I forsøget deltog 38 mænd, der vejede for meget, og som havde overvægten siddende midt på maven. De blev opdelt i to grupper, begge fik en sund og grøn basis mad, den ene gruppe med vægten lagt på en kulhydratrig kost, den anden med vægten lagt på en fedtrig kost, med et indhold af mættet fedt på cirka 50%. Forskerne målte løbende mændenes fedt%, levertal og markører for hjertekarsygdomme.

Gruppen, der oveni en sund og grøn kost også indtog en høj andel af fedt, klarede sig bedst. De havde bedre balance i såvel kolesteroltal som i blodtryk, blodsukker og insulin i forhold til mændene i gruppen med lavere fedtindtag og højere kulhydratindtag. Studiet tyder således på, at et højt indtag af mættet fedt ikke øger risikoen for udvikling af blandt andet hjertekarsygdomme og overvægt. “Det meget høje indtag af mættet fedt er ikke det, der øger den beregnede risiko for hjertekarsygdomme,” udtaler professor og hjertelæge Ottar Nygård, der har bidraget til undersøgelsen.

Det er desværre stadig den fremherskende opfattelse i dag i Danmark, at mættet fedt har afgørende betydning for niveauerne af LDL kolesterol i blodet. Mennesker med for høje kolesteroltal anbefales således stadigvæk at undgå smør, fløde, æg og andre fedtholdige spiser. Det på trods af, at de første studier om at mættet fedt ikke er skadeligt for sundheden og ikke påvirker LDL kolesterolniveauerne blev offentliggjort for mange år siden. Faktisk kom de første af slagsen for mere end 12 år siden. Alligevel florerer disse udokumenterede påstande og overbevisninger om mættet fedt stadig.

FATFUNC undersøgelsen fra Norge fandt i lighed med tidligere udenlandske studier, at de deltagere, der indtog den fedtholdige kost, havde en sundere kolesterolbalance, end de der spiste fedtfattigt. “Disse resultater indikerer, at de fleste raske mennesker sandsynligvis tolererer et højt indtag af mættet fedt godt, blot kvaliteten er god og så længe det samlede energiindtag ikke er for højt. Det kan endda være sundt,” udtaler hjertelæge Ottar Nygård.

Den norske undersøgelse viste også, at kvalitetsbevidsthed i vores daglige valg og indtag af fødevarer, er det, der virkelig har betydning for sundhed og indre balancer. Fødevarer af høj kvalitet er således både sundere og har større positiv indvirkning på din indre biokemi end fødevarer af ringe kvalitet. “Vores resultater tyder på, at en sund kost ikke primært handler om mængden af fedt eller kulhydrater, men derimod om kvaliteten af de fødevarer, som vi spiser,” udtaler ph.d.-kandidat Johnny Laupsa-Borge, som har bidraget til undersøgelsen.

Derfor; spis roligt mættet fedt, det tilfører smag og fylde, og det mætter dejligt. Men vær særdeles kvalitetsbevidst i dine indtag af fødevarer og fedt, og indtaget skal selvfølgelig ikke overdrives.

Undgå derimod alle former for raffinerede olier og margariner, forarbejdede fødevarer og færdigretter og salater.

De bedste kilder til mættet fedt er økologisk, gammeldags kærnet smør og jomfrukokosolie.Eksempelvis er Naturmælks gammeldags kærnede smør efter min mening den bedste på markedet p.t., og smør er rigt på den gavnlige fedtsyre smørsyre. Husk også at smør og piskefløde kan være udmærkede valg, hvis du indtager mælkeprodukter. Det skyldes, at indholdet af casein og laktose er lavt, og indholdet af mættede fedtsyrer højt. Andre gode kilder er jomfrukokosolie, der er det bedste, som du kan stege og bage i. Mandler, mandelfløde og mandelmælk er ligeledes næringsrige og sunde valg, der ikke alene tilfører lidt mættet fedt, men også sunde monoumættede fedtsyrer.

Husk altid at prioritere økologiske råvarer, de er mere næringsrige end de konventionelle, de er fri for kemi og dårligt fedt, og så smager de bare bedre.

Kilde: The American Journal of Clinical Nutrition

Du kan læse mere om sundt fedt HER
Du kan læse historien om æg HER
Du kan læse, hvorfor Kærgården IKKE er smør HER
Du kan læse mere om, hvordan du helt naturligt afbalancerer dine kolesteroltal HER
Du kan læse mere om hvorfor du skal vælge økologisk HER

Var du tilfreds med denne artikel? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

Vitaminer og mineraler – vigtig viden

Vitaminer og mineraler – vigtig viden

Nu er det igen tid til at skrive: STOP nu den hetz mod vitaminer og mineraler! Det er ikke værdigt, at vi danskere skal udsættes for disse hyppige, ofte misvisende og unuancerede skræmmekampagner mod vitaminer og mineraler. Tværtimod var der en ide i, at vores læger...

Godt nyt om chokolade

Godt nyt om chokolade

Chokolade kan være noget så lækkert og delikat og er mange danskeres foretrukne søde forkælelse i selskab med en god kop kaffe. Vi danskere spiser i gennemsnit cirka 5 kg chokolade om året, men er chokolade egentlig sundt? Det afhænger af hvilken type og kvalitet...

Konventionelle kartofler hører til de mest sprøjtede afgrøder

Konventionelle kartofler hører til de mest sprøjtede afgrøder

Kræftens Bekæmpelse har i en årrække opfordret danskerne til, at købe konventionelle lammefjordskartofler. De har (haft) en økonomisk aftale med kartoffelindustrien ved Lammefjorden i Odsherred om salg af deres lammefjordskartofler, pakket i lyserøde poser, for at...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Antiinflammatorisk madplan" (Værdi 99kr).

Du er blevet tilmeldt!