Drik dine grøntsager

Forsiden Viden og Forskning Drik dine grøntsager

     10
Drik dine groensager

Det er så vigtigt for vores generelle sundhed, at vi spiser grønsager i rigelige mængder hver dag. Alligevel er det svært for mange at få det gjort. Løsningen kan være at blende dine grønsager. Det er ikke bare nemt – det er også effektivt. Blenderen frigør nemlig grønsagernes vitaminer og mineraler, så du får størst mulig gavn af dem.

600 gram grønsager om dagen. Sådan lyder det officielle kostråd, og der er tungtvejende sundhedsmæssige grunde til at følge dette. Grønt er nemlig tarmbakteriernes absolutte livret. 70 % af immunforsvaret er knyttet til vores tarmmikrobiom, og hvis vi drager omsorg for det, drager vi automatisk omsorg for os selv og vores sundhed. Tarmmikroberne spiller en afgørende rolle for vores helbred, idet de blandt andet påvirker både kroppens nerve- og hormonsystem.

Hvis du synes, det er svært at spise grønsager i de anbefalede mængder, så prøv at blende dem til grød eller smoothie. Du kan faktisk tyvstarte dagen med en grøn smoothie eller grød, og dermed drikke 3-400 gram grønsager allerede fra morgenstunden. Metoden gør det nemmere at spise større mængder af de grønne sager, men det er ikke den eneste fordel. Vitaminer og mineraler sidder i plantens celler, og når du blender, frigør du dem og gør dem lettere optagelige. Godt nok vil nogle vitaminer gå tabt ved blendning, blandt andet på grund af oxidation, men i den sidste ende vil indtag af de blendede grønsager alligevel give dig større fordele end når du spiser de uforarbejdede, som kroppen ikke altid når at få gavn af, inden de har passeret tarmen. Drikker du dine grønsager ved at blende dem til smoothies eller grød,  vil de gode sager i nogle tilfælde blive optaget allerede i mundhulen.

Vores tarm er vært for tusindvis af bakterier, virus og svampe, der tilsammen udgør vores mikrobiom, der har voldsom stor betydning for en velfungerende organisme. Det gamle slogan ”Du bliver, hvad du spiser,” er ikke taget ud af det blå. Spiser du sundt, uforarbejdet, økologisk og varieret, får du også et sundt og frodigt mikrobiom, som til gengæld vil belønne dig både fysisk og mentalt. Grønsager er en af de bedste kilder til fibre, som er med til at øge forekomsten af sunde tarmbakterier og forebygge livsstilssygdomme, som visse kræftsygdomme, overvægt, type 2-diabetes, hjerte- karsygdomme med mere.

Bakterierne nedbryder fibrene og omsætter dem til stoffer, der gavner vores helbred og sundhed. Det gælder blandt andet smørsyre, flavonoider og polyfenoler, som beskytter kroppen mod en lang række, kroniske sygdomme. Forskning har vist, at ubalance i tarmenes mikrobiom potentielt kan bidrage til udviklingen af så forskellige sygdomme som overvægt, tyktarmskræft, anoreksi, inflammatoriske tarmsygdomme, skizofreni, depression og autisme. Så ved at bringe balance i dit tarmmikrobiom kan du med stor sandsynlighed selv gøre en indsats for at beskytte dig mod en række sygdomme. Faktisk kan du på bare to døgn ændre tarmens mikrobiom ved at skifte kødet ud med grønsager.

Har du for vane at drikke dine grønsager som juice, skal du være opmærksom på, at du kun får fuld glæde af vitaminer og mineraler, hvis juicen opfylder tre krav:

  1. Den skal være hjemmelavet og frisklavet
  2. Du skal sørge for at få både saft og frugtkød med
  3. Drikker du kun saften, går du glip af både de sunde fibre og mange af vitaminerne, derfor er det en god ide at blende.

Hvis du synes, det kræver lidt tilvænning at spise eller drikke blendede grøntsager, kan du med fordel tilsætte for eksempel en halv banan, et æble eller en skive ananas for naturlig sødme.

Her kan du finde min opskrift på Super Smoothie med probiotika
Her kan du finde min opskrift på Tarmbakteriernes festmåltid 
Her finder du opskriften på Tarm Booster Smoothie
Du kan læse mere om Sunde bakterier i sunde tarme 
Du kan læse artiklen her om Sundheden sidder i tarmen
Læs også her om Klar besked om probiotika

Var du tilfreds med denne artikel Drik dine grønsager? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.