Er cola usundt?

20 apr, 2016 | Viden og Forskning

Er cola usundt? Drikker du eller dine børn jævnligt cola eller andre former for sodavand, så kan det være relevant at vide, at sodavand ikke alene øger fedtindholdet i lever og bughule, det kan også øge kolesterolniveauerne og risikoen for udvikling af fedme og type 2 diabetes. Det viser en undersøgelse fra Aarhus Universitet, publiceret i American Journal of Clinical Nutrition.

Hver dansker drikker i gennemsnit 75 liter sodavand om året, og langt hovedparten af det, der drikkes, er cola. Det betyder, at rigtig mange børn og voksne indtager store mængder flydende sukker, syre og koffein hver eneste dag.

Grunden til, at cola er særligt populært, er muligvis virksomhedens intense markedsføring og udbredelse. Den signalerer nemlig meget mere end sodavand. Du kan købe Cola alle vegne, selv i ulande, hvor de knapt nok har rent drikkevand. Markedsføringen indikerer, at du ved at drikke cola bliver lykkeligere og kommer med i fællesskabet. Det er ganske enkelt en drøm om lykke og popularitet, der sælges.

Sådanne budskaber kan særligt børn og unge være sårbare overfor, og det kan være forbundet med høj risiko for udvikling af fedme at drikke meget cola og sodavand. Blot en enkelt sodavand om dagen kan give dig adskillige ekstra kilo på sidebenene i løbet af et år. Flydende sukker og flydende kalorier mætter nemlig ikke nær så meget som rigtig mad, og der er således risiko for at have indtaget alt for mange kalorier, inden dagen er omme, hvis du drikker sukkerholdige sodavand. Også sygdommen ikke-alkoholisk fedtlever bliver stadig mere udbredt blandt børn og unge, påpeger professor Bjørn Richelsen fra Aarhus Universitetshospital. Han er en af initiativtagerne til undersøgelsen.

Ud fra en sundhedsmæssig betragtning er det således efter min mening bedst helt at holde sig fra cola og sodavand, såvel de sukker sødede som de kunstigt sødede. Du kan erstatte sodavand med vand, iste eller saftevand, sødet med stevia. Du kan hente inspiration i artiklen herunder.

Kilde: Bjørn Richelsen et al; ”Sucrose-sweetened beverages increase fat storage in the liver, muscle, and visceral fat depot: a 6-mo randomized intervention study1,2,3”; 2012 American Society for Nutrition

Du kan læse om Jamie Olivers sejr og engelsk afgift på sodavand HER
Du kan læse mere om blodsukker og insulin HER
Du kan hente inspiration til sunde erstatninger for sodavand HER
Du kan læse mere om, at Light sodavands indflydelse på sygdomme HER

Var du tilfreds med denne artikel? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

For cirka ti år siden skrev jeg en e-bog om faste. Det var i forbindelse med offentliggørelsen af et dengang nyt og ret interessant forskningsresultat, der viste, at mus, der blev udsat for 72 timers let faste (flydende mad), blandt andet begyndte at producere nye...

Nyt studie: Sådan øger kvinder deres muskelmasse effektivt

Nyt studie: Sådan øger kvinder deres muskelmasse effektivt

Kvinder oplever med alderen ofte et hurtigere fald i muskelmasse- og styrke end tilfældet er med mænd. Dette fald hos kvinder relateres blandt andet til dalende østrogenniveauer, og det kan også hyppigt føre til dalende kondition og nedsat livskvalitet. Heldigvis...

NAD+ – stoffet, der kan holde dig sund og vital

NAD+ – stoffet, der kan holde dig sund og vital

I dette indlæg skal vi kigge nærmere på stoffet NAD+ og dets funktion, herunder særligt hvordan det potentielt kan forhale aldringsprocessen, afhjælpe inflammation og høje kolesterolniveauer og forbygge aldersrelaterede sygdomme. Vi lever længere og længere, og vores...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Antiinflammatorisk madplan" (Værdi 99kr).

Du er blevet tilmeldt!