Er gær glutenfrit? – lidt om glutenfri gær

Forsiden Viden og Forskning Er gær glutenfrit? – lidt om glutenfri gær

     7
Er gaer glutenfrit?

Find svar på spørgsmålet: Er gær glutenfrit?

Er gær glutenfrit? Når der skal bages uden gluten, så kan det være praktisk at benytte sig af hævemidler som surdej, gær eller bagepulver. I kombination med piskede loppefrøskaller kan det tilføre den luftighed til brødet, som de glutenfri meltyper ikke indeholder.

Et ofte stillet spørgsmål er imidlertid, om gær er glutenfrit. Dertil kan jeg svare, at almindeligt bagegær eller frisk gær er naturligt glutenfrit. Jeg anvender som regel Rapunzels friske gær, som jeg køber i helsekosten.

Tørgær er også som udgangspunkt naturligt fri for gluten, men nogle producenter blander hvedemel eller hvedestivelse i tørgæren. Det gør den uegnet for alle os, der lever glutenfrit.

Du må derfor nødvendigvis nærlæse ingredienslisten på emballagen for at sikre, at din tørgær er glutenfri. Jeg bruger aldrig tørgær, men kan anbefale Rapunzels økologiske tørgær, hvis du foretrækker denne form for gær.

Den mest almindelige type gær herhjemme er den friske Malteserkors Gær. Den er fremstillet på sukkerroer og svampekulturer og indeholder ikke gluten, hverken i den økologiske eller konventionelle udgave.

Gå efter den økologiske gær

Jeg vil dog kraftigt anbefale dig at købe den økologiske variant, for ikke-økologisk gær produceres primært på basis af sukkermelasse fra det konventionelle landbrug. Her anvendes pesticider og andre sprøjtegifte samt kunstgødning, og når gæren skal forarbejdes, tilsættes der ovenikøbet ammoniak, syntetisk antiskummiddel, salte og svovlsyre med mere.

I produktionen af økologisk gær anvendes primært økologisk korn i kombination med solsikkeolie. Brød, bagt på økologisk gær skal måske hæve i lidt længere tid, men til gengæld får du bedre brød og helt uden uønskede rester af sprøjtegifte.

Inspiration

Du kan læse med her, hvordan du vælger Det bedste glutenfri mel
Her kan du finde oversigten over mine opskrifter på glutenfrit brød.
Har du lyst til at prøve at bage med surdej, så fin opskriften her på Det bedste glutenfri surdejsbrød
Her kan du finde opskriften på glutenfri boller med kanel og rosiner

Var du tilfreds med denne artikel “Er gær glutenfrit”? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned

Brug for hjælp til fordøjelsen og glutenfri inspiration? Jeg har udgivet en ny bog om tarmsundhed og glutenholdig mad

“Gaven til Maven” er min seneste bog om fordøjelsen og sammenhængene mellem irritabel tarm, oppustethed, diarré og andre udfordringer i tarmsystemet og så vores indtag af korn som hvede, rug og byg.

Løsningen kan være at leve glutenfrit. Bogen er et stort passionsprojekt, der har været undervejs i flere år og som udkommer på Politikens Forlag den 7. september 2021.

Du kan købe bogen her.