Gigtsygdommen lupus kan skyldes bakterier i tarmen

Forsiden Viden og Forskning Gigtsygdommen lupus kan skyldes bakterier i tarmen. Endnu et forskningsresultat peger på vigtigheden af en sund tarmbiota. Et nyt amerikansk studie saetter nemlig en bestemt type tarmbakterier...

     4
Gigtsygdommen lupus kan skyldes bakterier i tarmen

Gigtsygdommen lupus kan skyldes bakterier i tarmen. Endnu et forskningsresultat peger på vigtigheden af en sund tarmbiota. Et nyt amerikansk studie sætter nemlig en bestemt type tarmbakterier, ”Ruminococcus gnavus,” i forbindelse med den autoimmune sygdom lupus.

Man ved allerede fra tidligere forskning, at netop bakterierne i tarmene kan spille en rolle i forbindelse med udviklingen af autoimmune sygdomme, og det nye studie er således bare endnu et fingerpeg i samme retning. Autoimmune sygdomme opstår, når immunforsvaret angriber kroppens egne celler – og eftersom op mod 80 % af vores immunforsvar sidder i tarmene, er der god grund til at gøre, hvad vi kan for at holde tarmene i absolut topform. Det er hjælp til selvhjælp, for din tarmflora kommunikerer med stort set alle celler i din krop. Man taler faktisk om tarmbiotaen som vores 3. hjerne, der via sine signaler til kroppens celler er med til at sikre, at både vores nerve-, hormon- og immunsystem fungerer optimalt. Når vores tarmbiota er i topform, har den også de bedste betingelser for at hæmme forekomsten af uønskede bakterier, svampe og parasitter, som kan gøre os syge.

Det skønnes, at omkring 300.000 danskere allerede går rundt med en autoimmun lidelse, og antallet er desværre i kraftig vækst i hele den vestlige verden. Det giver selvfølgelig anledning til at spørge sig selv, hvorfor det er sådan. Jeg er ikke i tvivl om, at det skyldes især to faktorer. Den ene er uhensigtsmæssig kost, som belaster vores tarmsystem i stedet for at støtte det. Det gælder især et alt for højt indtag af hvede, rug, kartofler, kød, mælkeprodukter samt forarbejdet mad fyldt med kemi og e-numre – og for få gode fedstoffer, mælkesyrebakterier og fiberrige grøntsager, der fremmer den gode fordøjelse.

Den anden grund er den alt for omfangsrige anvendelse af antibiotika i vores fødevareproduktion. Indtag af antibiotikarester fra blandt andet svinekød kan påvirke vores tarmflora og dermed også vores immunforsvar negativt. Selvom antibiotika er udviklet til at hjælpe mennesker, så anvendes omkring 70 % af al antibiotika i dag i det konventionelle landbrug, primært til produktion af svin. Det har skabt resistente bakterier, som gør os mennesker syge – faktisk i en grad, så der i dag er lige så mange mennesker, der dør på grund af resistente bakterier som på grund af trafikulykker.

Tallene er alarmerende, og derfor må vi fortsætte med at forsøge at råbe politikerne og landbruget op. Det gør vi blandt andet ved udelukkende at købe økologiske varer, der som de eneste sikrer os mod antibiotikarester – og som for øvrigt også hjælper vores krop med at rense ud i eventuelle pesticidrester.

Referencer: https://ard.bmj.com/content/early/2019/03/01/annrheumdis-2018-214856      https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29478734

Du kan læse mere om økologi og udrensning af pesticider HER
Du kan læse mere om sunde bakterier i sunde tarme HER
Få opskriften på Tarmbakteriernes festmåltid HER
Du kan læse mere om fordøjelsen og din 3. hjerne HER
Læs mere om svinekød uden antibiotika HER
Læse mere om antibiotika og resistente bakterier HER
Du kan læse mere om, at antibiotikarester kan gøre dig tyk HER

Var du tilfreds med denne artikel Gigtsygdommen lupus kan skyldes bakterier i tarmen? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.