Giver MSC mærkede fisk falsk tryghed?

6 maj, 2016 | Viden og Forskning

Mange danskere har den opfattelse, at MSC mærkede fisk er sundere end ikke MSC mærkede fisk. MSC mærket er et udtryk for måde fisken fanges på, men siger ikke noget om fiskens kvalitet eller indhold af omega 3 fedtsyrer eller potentielle tungmetaller. MSC er et mærke, som virksomheder kan købe, og øjensynligt skulle det sikre bæredygtige fiskemetoder, hvilket jo er fint og godt. Det er umiddelbart vanskeligt at gennemskue kontrollen af de opsatte krav, og det kan da også undre mig, at eksempelvis Pangasius fisk fra Vietnam kan få lov til at bære MSC mærket.

MSC mærket er et kommercielt mærke, der kan købes af virksomheder til deres produkter. Formålet er øjensynligt at sikre, at de fisk vi køber er fisket på en bæredygtig måde og med hensyntagen til dyrevelfærden. Udfordringen er, at mange forbrugere tror, at MSC mærket også siger noget om fiskens kvalitet. Det gør det slet ikke. 

Vi har fået mange fødevaremærker, der såfremt virksomhederne har råd til at betale for dem, skulle kunne forsikre alle os forbrugere om, at disse fødevarer er sunde og gode at købe. Efter min mening er rammerne og kravene ofte sat alt alt for lavt, og dermed kan disse mærker være med til at give en falsk tryghed. Mange mindre virksomheder, der har kvalitet og økologi som en hjertesag har ofte heller ikke råd til at iklæde deres produkter dette mærke, eller øsnker det ikke. 

Derfor handler det igen igen om at være en kritisk forbruger, der sætter sig ind i, hvilke fødevarer, der er oprigtigt sunde og gode for os, fremfor at gå efter en særlig mærkning, der som regel har et knivskarpt, målrettet kommercielt sigte; nemlig at overbevise dig om, at det borger for fødevarens sundhed og kvalitet. Min erfaring er, at det gør det ikke altid. 

Ved at vælge fisk og skaldyr med det blå MSC-mærke støtter du øjensynligt bæredygtigt fiskeri. Og det er fint. Men spiser du ofte fisk, så køb de danske økologiske ørreder, ørredrogn eller de skotske, økologiske laks, der får sundt og rent foder uden GMO soja, transfedtsyrer og antibiotika, men derimod med masser af sunde ingredienser, der gør, at disse økologiske fisk indeholder langt flere omega 3 fedtsyrer og langt færre problematiske stoffer. Vi har verdens stærkeste økologiske røde Ø mærke, og vi er verdensmestre i at producere de skønneste økologiske ørreder. Så gode, at langt hovedparten sælges til eksport, og det er trist. Disse fisk smager nemlig ikke bare fantastisk, de er også super sunde og så er produktionen såvel miljøskånsom som -bevarende. 

Læs mere om hvor du vælger de bedste fisk og undgår snydefisk HER  
Læs mere om økologiske fisk HER
Læs Politikens artikel om MSC HER 
Læs artiklen om MSC fisk og tun fra Greenpeace HER
Læs mere om tun og skadelige stoffer HER
Læs her, hvorfor du skal prioritere økologisk HER

Var du tilfreds med denne artikel om at prioritere økologi? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

D vitamin regulerer også kolesterol og blodtryk

D vitamin regulerer også kolesterol og blodtryk

Vi ved, at tilstrækkeligt høje D3 vitaminniveauer er livsvigtige for os mennesker. Det hormonlignende vitamin er først og fremmest vigtigt for immunforsvaret, hormonbalancen og knoglestyrken, og D3 vitamin har i det hele taget rigtig mange beskyttende funktioner i...

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

For cirka ti år siden skrev jeg en e-bog om faste. Det var i forbindelse med offentliggørelsen af et dengang nyt og ret interessant forskningsresultat, der viste, at mus, der blev udsat for 72 timers let faste (flydende mad), blandt andet begyndte at producere nye...

Nyt studie: Sådan øger kvinder deres muskelmasse effektivt

Nyt studie: Sådan øger kvinder deres muskelmasse effektivt

Kvinder oplever med alderen ofte et hurtigere fald i muskelmasse- og styrke end tilfældet er med mænd. Dette fald hos kvinder relateres blandt andet til dalende østrogenniveauer, og det kan også hyppigt føre til dalende kondition og nedsat livskvalitet. Heldigvis...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Antiinflammatorisk madplan" (Værdi 99kr).

Du er blevet tilmeldt!