Giver MSC mærkede fisk falsk tryghed?

Forsiden Viden og Forskning Giver MSC mærkede fisk falsk tryghed?

     4
Giver MSC maerkede fisk falsk tryghed?

Vi har fået flere og flere fødevaremærker, herunder også MSC mærket til fisk. Men siger dette mærke noget som helst om fiskens kvalitet og indhold af omega 3 fedtsyrer og tungmetaller? Læs med her…

Mange danskere har den opfattelse, at MSC mærkede fisk er sundere end ikke MSC mærkede fisk. MSC mærket er et udtryk for måde fisken fanges på, men siger ikke noget om fiskens kvalitet eller indhold af omega 3 fedtsyrer eller potentielle tungmetaller. MSC er et mærke, som virksomheder kan købe, og øjensynligt skulle det sikre bæredygtige fiskemetoder, hvilket jo er fint og godt. Det er umiddelbart vanskeligt at gennemskue kontrollen af de opsatte krav, og det kan da også undre mig, at eksempelvis Pangasius fisk fra Vietnam kan få lov til at bære MSC mærket.

MSC mærket er et kommercielt mærke, der kan købes af virksomheder til deres produkter. Formålet er øjensynligt at sikre, at de fisk vi køber er fisket på en bæredygtig måde og med hensyntagen til dyrevelfærden. Udfordringen er, at mange forbrugere tror, at MSC mærket også siger noget om fiskens kvalitet. Det gør det slet ikke. 

Vi har fået mange fødevaremærker, der såfremt virksomhederne har råd til at betale for dem, skulle kunne forsikre alle os forbrugere om, at disse fødevarer er sunde og gode at købe. Efter min mening er rammerne og kravene ofte sat alt alt for lavt, og dermed kan disse mærker være med til at give en falsk tryghed. Mange mindre virksomheder, der har kvalitet og økologi som en hjertesag har ofte heller ikke råd til at iklæde deres produkter dette mærke, eller øsnker det ikke. 

Derfor handler det igen igen om at være en kritisk forbruger, der sætter sig ind i, hvilke fødevarer, der er oprigtigt sunde og gode for os, fremfor at gå efter en særlig mærkning, der som regel har et knivskarpt, målrettet kommercielt sigte; nemlig at overbevise dig om, at det borger for fødevarens sundhed og kvalitet. Min erfaring er, at det gør det ikke altid. 

Ved at vælge fisk og skaldyr med det blå MSC-mærke støtter du øjensynligt bæredygtigt fiskeri. Og det er fint. Men spiser du ofte fisk, så køb de danske økologiske ørreder, ørredrogn eller de skotske, økologiske laks, der får sundt og rent foder uden GMO soja, transfedtsyrer og antibiotika, men derimod med masser af sunde ingredienser, der gør, at disse økologiske fisk indeholder langt flere omega 3 fedtsyrer og langt færre problematiske stoffer. Vi har verdens stærkeste økologiske røde Ø mærke, og vi er verdensmestre i at producere de skønneste økologiske ørreder. Så gode, at langt hovedparten sælges til eksport, og det er trist. Disse fisk smager nemlig ikke bare fantastisk, de er også super sunde og så er produktionen såvel miljøskånsom som -bevarende. 

Læs mere om hvor du vælger de bedste fisk og undgår snydefisk HER  
Læs mere om økologiske fisk HER
Læs Politikens artikel om MSC HER 
Læs artiklen om MSC fisk og tun fra Greenpeace HER
Læs mere om tun og skadelige stoffer HER
Læs her, hvorfor du skal prioritere økologisk HER

Var du tilfreds med denne artikel om at prioritere økologi? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.