Gluten og stenalderkost

13 jan, 2014 | Viden og Forskning

Mange danskere har oplevet at tabe sig i vægt, når kosten blev lagt om til glutenfri levevis. Gluten kan forårsage ophobning af væske i kroppen og kan aktivere vores urgamle sultmekanisme. Det kan skyldes, at indtag af gluten, såfremt vi ikke tåler det, kan bevirke at kroppen kommer til at mangle basale næringsstoffer. Kroppen vil i en sådan situation, i højere grad end normalt, indstille sig på at lagre fedt. 

Negativ effekt på vægttab

Gluten kan derfor, hvis du ikke kan tåle det, påvirke din vægt negativt og vanskeliggøre vægttab. Normalt forbindes glutenallergi og cøliaki med underernæring, men indtag af gluten kan således også påvirke vægten opad. Cøliaki er en autoimmun sygdom forårsaget af gluten, der bevirker en afkortning af tarmens fimrehår med nedsat absorption af vitale næringsstoffer til følge. Sygdommen kan, hvis den opdages i tide, kureres via total afholdenhed fra gluten.

Cøliaki og glutenallergi betegnes som verdens mest underdiagnosticerede sygdomme, men der er i de senere år kommet større fokus på problematikken. Dog mest i andre lande end i Danmark.

Forbindelse til autoimmune sygdomme

Gluten, som findes i alle danske kornsorter som hvede, rug og byg, forbindes i dag med øget risiko for udvikling af en lang række autoimmune sygdomme som eksempelvis type 1 diabetes, stofskiftesygdomme med mere. 

Flere og flere svært overvægtige amerikanere får konstateret cøliaki, og forskerne Federico Cuenca-Abente og Fabio Nachman fra Dr C. Bonorino Udaondo Hospital i Argentina har ligeledes fundet, at et forbløffende højt antal svært overvægtige patienter, havde cøliaki. De fandt ud af dette ved et tilfælde, da de i forbindelse med operationer lavede endoskopiske undersøgelser og derved kunne konstatere cøliaki.

Muligvis er det også derfor, at mange danskere befinder sig rigtig godt på stenalderkost. Det er glutenfri mad med masser af gode fedtstoffer, proteiner og grønsager. Har du mistanke om at du vanskeligt tåler gluten, så kan du prøve at udelade det fra din kost og mærke efter om det hjælper dig. Ønsker du at tabe dig i vægt, så kan en glutenfri levevis muligvis hjælpe dig på vej eventuelt kombineret med Stenalderkost eller 5:2 Kuren.

Inspiration

Se også opskriften på det glutenfri stenalderbrød.

Og få et overblik over alle mine glutenfri opskrifter.

 

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

C vitamin er livsvigtigt

C vitamin er livsvigtigt

C vitamin er livsvigtigt. I gamle dage døde sømænd af skørbug på grund af mangel på C vitamin. Det kan derfor betale sig hver dag at spise eller drikke C vitaminrige råvarer. Læs med her…

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

For cirka ti år siden skrev jeg en e-bog om faste. Det var i forbindelse med offentliggørelsen af et dengang nyt og ret interessant forskningsresultat, der viste, at mus, der blev udsat for 72 timers let faste (flydende mad), blandt andet begyndte at producere nye...

Græskarkerneolie – den bedste af slagsen

Græskarkerneolie – den bedste af slagsen

Græskarkerner er næringsrige og gavnlige for både hud, hår, urinveje, prostata samt for hjerte og kredsløb. Græskarkerner indeholder en lang række mineraler og sporstoffer som jern, magnesium, mangan, kalium, calcium, kobber, fosfor, selen og zink samt de livsvigtige...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Sommer på terrassen".

Du er blevet tilmeldt!