GMO soja – værd at vide om GMO soja

Forsiden Viden og Forskning GMO soja - vaerd at vide om GMO soja. GMO soja er genmodificerede sojaboenner.

     5
GMO soja - vaerd at vide om GMO soja

GMO soja – værd at vide om GMO soja. GMO soja er genmodificerede sojabønner. Det er forbudt at dyrke genmodificerede afgrøder i Danmark, og undersøgelser viser, at vi danskere heller ikke ønsker at sætte tænderne i  fødevarer, der er genmanipulerede eller indeholder GMO. Alligevel gør de fleste af os det hver eneste dag – formodentlig helt uden at vide det. Det skyldes, at vi i Danmark er et af de lande, der importerer mest GMO soja per indbygger. Det anvendes til dyrefoder i det konventionelle landbrug.

Genmodificerede afgrøder – eller GMO afgrøder – er ikke naturlige planter, men derimod afgrøder, hvor man har tilføjet særlige gener eller ændret på planternes genetiske design, så de eksempelvis er mere modstandsdygtige overfor særlige typer svampe eller insekter eller mere sensitive overfor særlige typer sprøjtemidler. Den oprindelige tanke bag GMO afgrøder var, at de skulle være lettere at dyrke og at anvendelsen af sprøjtemidler skulle kunne reduceres drastisk. Desværre har virkeligheden vist sig en ganske anden.

Der er adskillige udfordringer i relation til genmodificerede afgrøder, og de væsentligste er:

1.      Forskerne har ikke styr på, hvad der sker med mennesker, der spiser GMO afgrøder. Alligevel fodres dansk konventionelt opdrættede grise, køer, fisk og kyllinger med GMO soja, så vi får det indenbords, når vi køber og spiser helt almindelige konventionelle fødevarer som eksempelvis svinekød, bøffer, pålæg, mælkeprodukter, opdrætsfisk og kyllinger –  men det er IKKE deklareret på emballagen, at de indeholder rester af GMO

2.      Forskerne har ikke styr på, nøjagtigt hvor i planternes arvemasse de genmodificerede elementer ender op. Det betyder, at vi ikke kender langtidseffekterne af at anvende, dyrke og indtage disse afgrøder

3.      Forskerne har ikke styr på, i hvilken grad de genmodificerede afgrøder spredes og inficerer ikke genmodificerede marker eller dyrkningsarealer. Desuden har det vist sig, at genmodificerede afgrøder sprøjtes lige så meget eller mere end konventionelle, og ofte skal der anvendes særligt patenterede sprøjtemidler, designet til GMO afgrøderne. Det er i de fleste tilfælde Round up med aktivstoffet glyphosat. Vi kender heller ikke effekterne på mennesker og natur af disse specialdesignede sprøjtemidler.

Til trods herfor indkøber danske, konventionelle landmænd lystigt enorme mængder GMO soja, som de anvender i dyrefoderet. Det begrundes med, at det er billigt og det giver hurtigere vækst. Men GMO sojaen ender i flæskestegen, i spegepølsen og i kyllingen, som vi så får indenbords, når vi spiser disse fødevarer, og det skal IKKE deklareres på emballagen, at dyrene er fodret med genmodificerede fødevarer. Det skal heller ikke deklareres, at der kan være rester af glyphosat eller antibiotika i det konventionelle kød vi køber.

Sojabønner er en naturlig, men særdeles potent, østrogenkilde. Det betyder, at et højt indtag af GMO soja kan påvirke din hormonbalance, og ikke altid i den gode retning. Der er forskningsresultater, der påpeger, at der bør udvises forsigtighed i indtaget af soja, netop på grund af sojaprodukters høje indhold af naturlige planteøstrogener. Det viser sig også, at ufermenterede sojaprodukter, som fx sojamælk og tofu indeholder stoffer, der kan hæmme fordøjelsesenzymer og dermed optagelsen af eksempelvis zink og B12. For mig at se, er der klart stor forskel på at indtage ufermenterede sojaprodukter og så økologiske, fermenterede sojaprodukter. For begge grupper er det vigtigt ikke at overdrive indtaget, men der er klart større sundhedsmæssig fordel ved at indtage de økologiske og fermenterede sojaprodukter i mindre mængder. Det kan eksempelvis være økologisk miso, tempeh, natto og tamari.

Nogle vil mene, at vi med denne ukritiske og voldsomme brug af genmodificeringsteknologien sætter os selv over naturen. Vi aner ikke, hvilke effekter det vil have på os mennesker eller på vores natur, så hvorfor løber vi denne risiko? Hvorfor ser vi stiltiende til, at vores natur og fødevarer inficeres med GMO uden den mindste kontrol eller mærkning? Måske kender du svaret, men det er uhyggeligt, hvordan monetære interesser igen og igen sættes over naturens og vi menneskers sundhed. Vi deltager ufrivilligt i det største menneskelige eksperiment nogensinde, idet vores basale og grundlæggende næring – maden – manipuleres, raffineres, forarbejdes og tilsættes så megen kunstig kemi, at den ikke længere arbejder for os, men derimod arbejder imod os. 

Ved at købe økologiske afgrøder undgår du GMO i maden og du sender et klart signal til politikerne om, at du ønsker naturlige kvalitetsfødevarer i Danmark. Hvert eneste valg i supermarkedet har betydning.

Du kan læse mere om GMO fund i bihonning HER 
Du kan læse mine gode råd om soja HER  
Du kan læse mere om soja HER 
Du kan læse om dansk svineproduktions anvendelse af soja HER

Var du tilfreds med denne artikel, så er du velkommen til at klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.