Grønkål øger blodsukkerstabilitet og vægttab
Af professor phd. Per Bendix Jeppesen, Aarhus Universitet
Det har længe været kendt, at kosten spiller en central rolle i både forebyggelse og behandling af type-2 diabetes samt andre livsstilssygdomme. Anbefalingerne følger generelt de officielle kostråd om at øge indtaget af fibre og grøntsager.
Der forskes løbende i mere specifikke kostelementer, der anses for særligt gavnlige for personer med type-2 diabetes. Blandt disse er grønsager, der indeholder sekundære metabolitter, som er organiske forbindelser dannet af planter, men som ikke direkte påvirker væksten, som kulhydrater gør. Sekundære metabolitter har smagsgivende egenskaber og vigtige sundhedseffekter hos mennesker, såsom antiinflammatoriske og antioxidative virkninger.
Grønkål er en grøntsag, der er rig på sekundære metabolitter, og derfor blev den udvalgt til et klinisk studie på Aarhus Universitet, Institut for Klinisk Medicin. Grønkål indeholder blandt andet glucosinolater, polyphenoler og carotenoider. Derudover er den rig på vitaminer, mineraler, proteiner og flerumættede fedtsyrer.
I forsøget blev der anvendt et særligt udviklet frysetørret grønkålspulver (KALOHAS) for at bevare de sekundære metabolitter, som ellers kan nedbrydes ved varmebehandling. Dette
pulver blev brugt i en grønkålsbar, som deltagerne indtog tre gange dagligt. Mængden af grønkål i barerne svarer til, at deltagerne dagligt indtog 430 g frisk grønkål. Barerne blev udviklet i samarbejde med Naturli’ A/S og støttet af Future Food Innovation i Skejby.
Hypotesen bag forsøget er, at grønkålens høje indhold af næringsstoffer og sekundære metabolitter vil have en positiv effekt på glukose- og lipidmetabolismen. Det kliniske studie undersøger, om dagligt indtag af ca. 30 g frysetørret grønkål i tre måneder kan forbedre en række sundhedsmæssige parametre hos personer med type-2 diabetes sammenlignet med placebo. Der er også nyere studier, der viser, at grønkål og dets bioaktive forbindelser kan stimulere frigivelsen af GLP-1-hormonet fra tarmen. GLP-1 er et hormon, der har givet grundlag for udviklingen af diabetesmedicinen Ozempic, som indeholder semaglutid, og som også sælges som vægttabsmedicinen Wegovy.
Vores forskningsgruppe under min ledelse (Prof. PhD Per Bendix Jeppesen), er ved at afslutte en artikel om projektet. Studiet har blandt andet vist, at indtagelse af grønkålsbarerne i tre måneder kan medføre forbedringer i langtidsblodsukker (HbA1c), insulinresistens, vægttab og reduceret kalorieindtag. Forskerne observerede også en stigning i GLP-1-plasma-niveauet, hvilket kan spille en rolle, da GLP-1 sandsynligvis påvirker hjernens mætheds-center, hypothalamus, som styrer appetitreguleringen.
Læs med her Kan vi selv danne tarmens vægttabsmedicin?
Her finder du opskriften på Grønkåls smoothie
Her finder du opskriften på Omelet med frysetørret grønkål
Her finder du opskriften på Grønkålssalat
Var du tilfreds med denne artikel Grønkål øger blodsukkerstabilitet og vægttab? Så må du meget gerne klikke “Synes godt om” herunder. Du er også velkommen til at tilmelde dig mit månedlige nyhedsbrev med masser af opskrifter og inspiration til en sund livsstil. Det er helt gratis.