Gulerødder forebygger tarmkræft?

Forsiden Viden og Forskning Gulerødder forebygger tarmkræft, det har forskere fra SDU og OUH kunnet konstatere efter en række studier af rotter. Forsøget skal nu afprøves på mennesker.

     9

Kan gulerødder forebygge tarmkræft? Det har forskere fra SDU og OUH en formodning om, efter en række studier af rotter. Forsøget skal nu afprøves på mennesker.

Det er en række gavnlige stoffer i gulerødder, der menes at kunne reducere forstadier til kræft i tyktarmen med op til 83 procent. Forsøgene på rotter viste med stor tydelighed, at indtag af gulerødder effektivt kunne forebygge og reducere tarmkræft blandt rotter.

Der er særligt fokus på forsvarsstofferne falcarinol og falcarindiol, som findes i gulerødder. Disse stoffer ser ud til at kunne forebygge og reducere kræft blandt rotter med hele 83 procent. Omregnet til mennesker vil det betyde, at et indtag på 3-4 gulerødder dagligt, vil kunne forebygge og afhjælpe, såfremt altså at stofferne falcarinol og falcarindiol virker ligeså effektivt på mennesker som på rotter.

Gulerødder forebygger tarmkræft hos rotter, men forskerne bag disse opsigtsvækkende og positive resultater ved dog ikke nøjagtigt hvilke mekanismer der igangsættes i forbindelse med den kræftforebyggende og reducerende effekt af gulerødder. De har siden 2003 arbejdet på at påvise gulerødders kræfthæmmende effekt og håber, at forsøgene på mennesker nu vil kunne belyse de bagvedliggende mekanismer mere tydeligt.

Gulerødder er desuden rige på fibre og carotener, men husk at købe de økologiske gulerødder. De er ikke alene fri for uønsket kemi, de indeholder også flere næringsstoffer end konventionelle gulerødder, og så smager de bedre. Stofferne falcarinol og falcarindiol findes udover i gulerødder også i persille, selleri, bladselleri og i ginseng.

Du kan finde opskriften på en delikat og cremet gulerodssmoothie HER
Du kan finde opskriften på gulerodspostej HER
Du kan læse mere om, hvorfor du skal vælge økologi HER
Du kan læse mere om betydningen af fibre i maden HER
Du kan læse mere om studiet HER

Var du tilfreds med denne opskrift? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.