Gulerødder forebygger tarmkræft?

5 apr, 2017 | Viden og Forskning

Kan gulerødder forebygge tarmkræft? Det har forskere fra SDU og OUH en formodning om, efter en række studier af rotter. Forsøget skal nu afprøves på mennesker.

Det er en række gavnlige stoffer i gulerødder, der menes at kunne reducere forstadier til kræft i tyktarmen med op til 83 procent. Forsøgene på rotter viste med stor tydelighed, at indtag af gulerødder effektivt kunne forebygge og reducere tarmkræft blandt rotter.

Der er særligt fokus på forsvarsstofferne falcarinol og falcarindiol, som findes i gulerødder. Disse stoffer ser ud til at kunne forebygge og reducere kræft blandt rotter med hele 83 procent. Omregnet til mennesker vil det betyde, at et indtag på 3-4 gulerødder dagligt, vil kunne forebygge og afhjælpe, såfremt altså at stofferne falcarinol og falcarindiol virker ligeså effektivt på mennesker som på rotter.

Gulerødder forebygger tarmkræft hos rotter, men forskerne bag disse opsigtsvækkende og positive resultater ved dog ikke nøjagtigt hvilke mekanismer der igangsættes i forbindelse med den kræftforebyggende og reducerende effekt af gulerødder. De har siden 2003 arbejdet på at påvise gulerødders kræfthæmmende effekt og håber, at forsøgene på mennesker nu vil kunne belyse de bagvedliggende mekanismer mere tydeligt.

Gulerødder er desuden rige på fibre og carotener, men husk at købe de økologiske gulerødder. De er ikke alene fri for uønsket kemi, de indeholder også flere næringsstoffer end konventionelle gulerødder, og så smager de bedre. Stofferne falcarinol og falcarindiol findes udover i gulerødder også i persille, selleri, bladselleri og i ginseng.

Du kan finde opskriften på en delikat og cremet gulerodssmoothie HER
Du kan finde opskriften på gulerodspostej HER
Du kan læse mere om, hvorfor du skal vælge økologi HER
Du kan læse mere om betydningen af fibre i maden HER
Du kan læse mere om studiet HER

Var du tilfreds med denne opskrift? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

Græskarkerneolie – den bedste af slagsen

Græskarkerneolie – den bedste af slagsen

Græskarkerner er næringsrige og gavnlige for både hud, hår, urinveje, prostata samt for hjerte og kredsløb. Græskarkerner indeholder en lang række mineraler og sporstoffer som jern, magnesium, mangan, kalium, calcium, kobber, fosfor, selen og zink samt de livsvigtige...

Vitaminer og mineraler – vigtig viden

Vitaminer og mineraler – vigtig viden

Nu er det igen tid til at skrive: STOP nu den hetz mod vitaminer og mineraler! Det er ikke værdigt, at vi danskere skal udsættes for disse hyppige, ofte misvisende og unuancerede skræmmekampagner mod vitaminer og mineraler. Tværtimod var der en ide i, at vores læger...

Godt nyt om chokolade

Godt nyt om chokolade

Chokolade kan være noget så lækkert og delikat og er mange danskeres foretrukne søde forkælelse i selskab med en god kop kaffe. Vi danskere spiser i gennemsnit cirka 5 kg chokolade om året, men er chokolade egentlig sundt? Det afhænger af hvilken type og kvalitet...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Antiinflammatorisk madplan" (Værdi 99kr).

Du er blevet tilmeldt!