Hårtab og sukkerindtag – er der en sammenhæng?

6 feb, 2023 | Viden og Forskning

Videnskaben har igennem en del år haft mistanke om en forbindelse mellem et højt indtag af sukker og så hårtab. For nyligt argumenterede endnu et nyt kinesisk studie for en mulig sammenhæng.

Forekomsten af hårtab er steget kraftigt gennem årene. Det samme er forbruget af læskedrikke med et stort sukkerindhold. Et hold forskere fra Tsinghua University i Beijing satte sig for at undersøge, om der mon er en sammenhæng mellem de to ting. Tesen om, at de to ting skulle hænge sammen, er ikke en ny tanke. Forskere har i mange år haft mistanke om, at et højt forbrug af sukker vil kunne forårsage hårtab.

Det kinesiske studie, som inddrog en stor gruppe mænd mellem 18 og 45 år, bragte da også yderligere ved til mistankens bål. Forskerne, som har offentliggjort deres resultater i tidsskriftet Nutrients, konkluderede nemlig, at deltagere med skaldethed drak næsten 4 ½ liter sukkerholdig læskedrik hver uge – dobbelt som meget som deltagere, der ikke led af hårtab.

Forskerne konkluderer selv, at der er brug for flere undersøgelser og studier for endeligt at kunne bekræfte sammenhængen, idet andre faktorer muligvis også kan spille ind. Men som sagt står studiet på ryggen af andre lignende undersøgelser, som indikerer, at der er en betydelig sandsynlighed for, at de to ting hænger sammen. For eksempel fandt finske forskere allerede i år 2000, at mennesker, der led af højt blodtryk, fedme og insulin-resistens i højere grad end andre deltagere led af skaldethed. Så der er helt klart grund til yderligere forskning i emnet.

En af de mulige årsager til, at et stort sukkerforbrug kan have en effekt på hårvæksten, kan bunde i, at for meget sukker virker inflammatorisk og dermed kan hæmme nogle af kroppens processer – som altså for eksempel at producere de hormoner, som er nødvendige for en normal hårvækst.

Det bliver spændende at følge forskernes arbejde med ovenstående, men der er dog i mine øjne ingen grund til at afvente resultaterne, før man skærer ned på sit sukkerforbrug. Et højt indtag af sukker har nemlig allerede så rigeligt bevist sin dårlige indvirkning på vores kroppe. Når man spiser eller drikker meget sukker, forringes kroppens evne til at reagere på insulin, og det kan i værste fald resultere i insulinresistens og type 2-diabetes. Et højt indtag af sukker forringer også blodgennemstrømningen i kroppen og dine blodkars funktionsevne, og øger dermed risikoen for, at du udvikler hjertekarsygdomme. Risikoen for, at du udvikler angst, depression eller hyperaktiv adfærd øges også med indtaget af sukker, ligesom et for højt indtag kan påvirke både dit humør og din vægt i negativ retning.

Hvis du overvejer at skære ned på dit sukkerforbrug, så husk også det usynlige sukker, som gemmer sig i rigtigt mange forarbejdede fødevarer, som for eksempel rugbrød, bagemix, ketchup og frosne kartofler, og så er alkohol i allerhøjeste grad også sukker.

Reference: Shi, X.; Tuan, H.; Na, X.; Yang, H.; Yang, Y.; Zhang, Y.; Xi, M.; Tan, Y.; Yang, C.; Zhang, J.; Zhao, A.; “The Association between Sugar-Sweetened Beverages and Male Pattern Hair Loss in Young Men”; Nutrients 2023, 15, 214.

Her kan du kan læse mere om sukkers skadelige effekt 
Her kan du deltage i Madforlivets Blodsukkerkur 
Her kan du læse om Den store løgn om sukker 
Her kan du læse om, hvordan du holder styr på blodsukker og insulin 

Var du tilfreds med denne artikel Hårtab og sukkerindtag – er der en sammenhæng?  Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

Kvinders biologi – der er stadig meget vi ikke ved…

Kvinders biologi – der er stadig meget vi ikke ved…

Indenfor læge- og forskningsverdenen har erkendelsen af, at der er forskel på kvinder og mænds fysiologi og reaktionsmønstre, været længe undervejs. I dag er vi heldigvis nærmere en forståelse for, at mænds og kvinders biologi er forskellig, men det afgørende...

D vitamin regulerer også kolesterol og blodtryk

D vitamin regulerer også kolesterol og blodtryk

Vi ved, at tilstrækkeligt høje D3 vitaminniveauer er livsvigtige for os mennesker. Det hormonlignende vitamin er først og fremmest vigtigt for immunforsvaret, hormonbalancen og knoglestyrken, og D3 vitamin har i det hele taget rigtig mange beskyttende funktioner i...

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

For cirka ti år siden skrev jeg en e-bog om faste. Det var i forbindelse med offentliggørelsen af et dengang nyt og ret interessant forskningsresultat, der viste, at mus, der blev udsat for 72 timers let faste (flydende mad), blandt andet begyndte at producere nye...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Antiinflammatorisk madplan" (Værdi 99kr).

Du er blevet tilmeldt!