Sukker er skadeligt viser nyt studie

Forsiden Viden og Forskning Sukker er skadeligt viser et helt nyt studie fra Koebenhavns Universitet. Blot to ugers indtag af store maengder sukker, forringede deltagernes blodgennemstroemning. Alvorligt, kalder forskerne resultaterne...

     6
Sukker er skadeligt viser nyt studie

Sukker er skadeligt viser et helt nyt studie fra Københavns Universitets institut for idræt og ernæring. Instituttet har netop fået publiceret deres forskningsresultater i det videnskabelige tidsskrift The Journal of Physiology.

Studiet viser, at et for højt sukkerindtag i en to ugers periode forrínger blodgennemstrømningen i din krop og øger risikoen for udvikling af hjertekarsygdomme, fordi høje sukkerniveauer i kroppen forringer dine blodkars funktionsevne.

I studiet deltog 12 raske mænd, der indtog 225 gram sukker dagligt i to uger. Mændenes blodgennemstrømning til benene blev testet før og efter, og efter 14 dage med megen sukker, var deres blodgennemstrømning blevet forringet med 17 procent.

Det vurderes af forskerne bag studiet som særdeles alvorligt, og forskerne frygter, at sukkeret har samme negative effekt på blodgennemstrømning og cellesundhed andre steder i kroppen.

Du kan derfor med stor sundhedsfordel være særdeles opmærksom på mængden af sukker, som du indtager hver dag. Det gælder såvel synligt som skjult sukker. Der er sukker i rigtig mange forarbejdede fødevarer, også i fødevarer som du slet ikke forventer indeholder sukker som for eksempel rugbrød og frosne kartofler.

Vi behøver ikke særligt meget sukker, faktisk kan vi klare os på 5-10 gram dagligt, men de fleste af os spiser langt mere. Hver dansker indtager gennemsnitligt 40 kilo sukker om året, det svarer til cirka 111 gram sukker dagligt. Herunder kan du se, hvad Fødevarestyrelsen anbefaler som maximalt indtag af sukker.

SUKKERMÆNGDE PER DAG

Fødevarestyrelsen anbefaler, at madens indhold af tilsat sukker per dag maksimalt er:

  • 2-5 år: 14 sukkerknalder = 30 gram sukker.
  • 6-9 år: 21 sukkerknalder = 45 gram sukker.
  • 10-13 år: 26 sukkerknalder = 55 gram sukker.
  • 14-17 år: 31 sukkerknalder = 65 gram sukker.
  • Kvinder: 26 sukkerknalder = 55 gram sukker.
  • Mænd: 33 sukkerknalder = 70 gram sukker.

Kilde: altomkost.dk

En historisk metaundersøgelse har afsløret, at sukkerindustrien siden 60’erne har betalt forskere og læger for at nedtone sukkers betydning i forbindelse med udvikling af hjertekarsygdomme. Studiet redegør for sukkerindustriens betydelige rolle i forbindelse med financieringen af studier, der igennem årene har afledt opmærksomheden fra sukkers potentielt skadelige rolle i forbindelse med udvikling af hjertekarsygdomme og for høje kolesteroltal. Skylden blev istedet lagt på vores indtag af fedt. En usympatisk adfærd, der efter min mening har haft store negative konsekvenser for folkesundheden.

Heldigvis reagerer kroppen hurtigt, og blot få uger uden sukker og med øget motion kan nulstille de negative konsekvenser ved et højt sukkerindtag. Du kan helt GRATIS følge Madforlivets Blodsukkerkur med vejledninger og opskrifter. Blodsukkerkuren kører over tre uger, og du vil modtage syv inspirerende emails direkte i din indbakke.

Du kan deltage i Madforlivets Blodsukkerkur GRATIS e-kursus HER
Du kan læse om Den store løgn om sukker HER

Du kan læse mere om sukker og The Bliss Point HER
Du kan læse om, hvordan du holder styr på blodsukker og insulin HER
Du kan læse min omtale af bogen Sandheden om sukker HER   
Du kan læse mere om, hvordan du spiser dig til kolesterol i balance HER 
Du kan læse mere om fedt eller sukker, hvad der er værst HER 

Var du tilfreds med denne artikel? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.