Kan forarbejdet mad gøre dig syg og tyk?

Forsiden Viden og Forskning kan forarbejdet mad goere dig syg og tyk? Muligvis viser et studie, du kan laese mere her...

     8
Kan forarbejdet mad goere dig syg og tyk? 

Kan forarbejdet mad gøre dig syg og tyk? En ny undersøgelse har set nærmere på, om forarbejdet mad gør os mere tilbøjelige til at overspise. Vi ved eksempelvis, at light produkter får os til at spise mere, men gør færdigretter og forarbejdede fødevarer det samme? Svaret er, at meget tyder på, at noget ved den industrielle forarbejdning af fødevarer gør os mere tilbøjelige til at overspise. Det viser en mindre, ny undersøgelse. De deltagere, der spiste forarbejdet mad, spiste mere og tog mere på i vægt i forhold til de deltagere, der spiste uforarbejdet mad, lavet fra bunden. Også selvom de to typer måltider umiddelbart havde samme kalorieindhold og næringsstofindhold.

Deltagernes indtag af mad og næringsindhold blev beregnet ud fra, hvad de hver især valgte. Forskerne fandt, at de deltagere, der spiste forarbejdet mad, i gennemsnit spiste op til 500 kalorier mere om dagen, sammenlignet med de deltagere, der spiste mad, lavet fra bunden af uforarbejdede råvarer. Det ekstra madindtag førte til cirka et kilos vægtøgning på to uger. Gruppen, der spiste hjemmelavet mad, tabte derimod et kilo henover de to uger.

Undersøgelsen giver ekstra næring til mistanken om, at indtag af forarbejdede fødevarer kan være forbundet med øget risiko for udvikling af overvægt og andre sygdomme, og dette mindre studie indikerer en årsagsforbindelse. Det kan vi efter min mening med stor sundhedsfordel tage alvorligt og gøre noget ved.

Forarbejdede fødevarer er ofte fyldt med dårligt fedt, salt og sukker, ligesom undersøgelsen viste, at forabejdningsprocesser går ud over næringsstofindholdet i fødevarerne, der ofte indeholder færre proteiner og fibre. Det kan være en af årsagerne til, at deltagerne, der spiste forarbejdet mad, spiste flere kalorier, før de følte sig mætte. En anden årsag kan være, at processeret mad ofte er blødere og dermed hurtigere og lettere af spise.

Flere og flere af de fødevarer, der udbydes i landets supermarkeder, er på en eller anden måde forarbejdede. De er enten tilberedte, pasteuriserede, tilsat salt, fedt, sukker, konserveringsmidler, farvestoffer, andre e-numre og smagsforstærkere etc. En række brasilianske forskere har udviklet kategoriseringen NOVA, der bl.a. beskriver “ultraprocesserede” fødevarer som færdige tilberedninger med fem eller flere ingredienser, der ofte indbefatter smagsforstærkere, farvestoffer eller stabilisatorer. For at en fødevare kan betegnes som “minimalt behandlet” kan eksempelvis frosne, tørrede, kogte eller vakuumpakkede fødevarer fint indgå, men kun såfremt de ikke er tilsat eksempelvis sukker, salt eller olie etc.

Fødevarer, der således er omfattet af betegnelsen ”ultra forarbejdede”, er eksempelvis diverse morgenmadsprodukter, sød yoghurt, færdigretter, dåsemad og færdigt bagemix etc. Uforarbejdede råvarer omfatter derimod eksempelvis friske grønsager, havregryn, frisk fisk og fjerkræ.

Ingen undersøgelse har tidligere forbundet indtag af forarbejdede fødevarer med den øgede udvikling af overvægt og sygdom. Forskerne anbefaler, at disse forhold undersøges yderligere og fremover mere tydeligt afspejler sig på næringsstofdeklarationerne og i de nationale kostanbefalinger. Eksempelvis har Brasilien taget konsekvensen og anbefaler, at befolkningen begrænser indtaget af forarbejdede fødevarer.

Kevin D. Hall og hans kolleger, der står bag denne undersøgelse anbefaler, at disse forhold undersøges nærmere og at de lande, der har kostanbefalinger, i højere grad anbefaler uforarbejdede, fiberrige råvarer, der kan inspirere befolkninger til at spise sundere, mere næringsrigt og langsommere. Indtil disse foreligger, kan jeg varmt anbefale dig og din familie at spise gode, hjemmelavede måltider, fremstillet af de allerbedste uforarbejdede , næringsrige og økologiske råvarer.
.
Reference: Kevin D. Hall, Alexis Ayuketah, Robert Brychta, Peter J. Walter, Shanna Yang & Megan Zhou;
”Ultra-Processed Diets Cause Excess Calorie Intake and Weight Gain: An Inpatient Randomized Controlled Trial of Ad Libitum Food Intake”; Cell Metabolism
May 16, 2019

Du kan læse mere om sammenhængen imellem kemi i maden og overvægt HER
Du kan læse mere om økologiske grønsager er sundere end konventionelle HER
Du kan læse mere om, hvordan pesticider skader børns hjerner HER 
Du kan læse mere om, hvordan god og sund mad fremmer humøret HER

Var du tilfreds med denne artikel Kan forarbejdet mad gøre dig syg og tyk? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned. .