Kan psoriasis og gluten hænge sammen?

28 sep, 2018 | Viden og Forskning

Kan psoriasis og gluten hænge sammen? For nogle ser der ud til at kunne være en vis sammenhæng, men  ikke for alle. Mange mennesker med psoriasis eller hudproblemer er dog opmærksomme på, at gluten kan spille en rolle i relation til udvikling af deres hudsygdom og eksem. Gluten er et komplekst protein, der findes i hvede, byg og rug. Det forårsager problemer for mennesker, der har cøliaki, en tilstand, der skader tarmene, men kan også skabe udfordringer for mennesker, der blot er følsommme overfor gluten eller fordøjer det dårligt.

Den amerikanske cøliakiforening vurderer,  at op imod 25 procent af de mennesker, der lider af psoriasis, også er sensitive overfor gluten. Særlig følsomhed overfor gluten kan identificeres via en blodprøve for blandt andet transglutaminase antistoffer og endomysin antistof. Om der er grundlag for udredning for cøliaki kan idag bestemmes via generne HLA-DQ2 eller -DQ8. Gluten er således en faktor, som det betaler sig at holde et vågent øje med, hvis du har psoriasis eller eksem.

Et par undersøgelser har set nærmere på, om mennesker med psoriasis vil kunne lindres eller komme helt ud af sygdommen ved at leve glutenfrit. En mindre undersøgelse, hvor 33 psoriasis patienter deltog, der alle havde forhøjede blodprøve niveauer for glutenfølsomhed. De fulgte en glutenfri diæt i tre måneder og 73 procent af dem oplevede en 50 procent forbedring af deres psoriasissymptomer. Det viste sig også, at så snart de vendte tilbage til deres oprindelige kostvaner med blandt andet gluten, så vendte deres psoriasissymptomer tilbage for fuld styrke.

Selv om disse undersøgelser kun forsigtigt indikerer en sammenhæng for nogle, så bør de for mig at se alligevel give anledning til, at hele området bør undersøges yderligere, eventuelt med en undersøgelse af, om de danskere, der lider af psoriasis har særlig sensitivitet i forhold til indtag og fordøjelse af gluten.

Mens vi venter på det, så kan det betale sig at prøve en glutenfri periode af, hvis du lider af psoriasis eller eksem, gerne i samråd med din læge. At leve glutenfrit er ikke farligt, for gluten indeholder ingen livsvigtige næringsstoffer, som du ikke kan få fra glutenfri råvarer. Det kræver blot, at du sætter dig ind i, i hvilke fødevarer der findes gluten, og hvordan du fx bager godt glutenfrit brød. Det kan du finde en udførlig vejledning til via links herunder.

Selvom en glutenfri levevis måske blot bedrer dine symptomer, så skal effekten af en sundere og mere velfungerende tarm ikke underkendes. Tarmens biota og sundhed har stor betydning for dit immunforsvars effektivitet og din generelle sundhed. Det kan du også læse mere om herunder, ligesom det er værd at være opmærksom på, at et af de hyppigste tegn på overfølsomhed overfor gluten, netop er hududslet. Du kan samtidig, med stor sundhedsfordel, gennemgå dit indtag af fedtstoffer og få de sunde, nærende ind og de ulødige ud af dit liv.

Du kan læse mere om glutenfri levevis og få hjælp til glutenfri mad her på siden
Sådan bager du glutenfrit 
Du kan også læse mere om sundt fedt her på siden
Du kan læse mere om forskningsresultaterne på Den amerikanske psoriasisforenings hjemmeside

Var du tilfreds med denne artikel om Kan psoriasis og gluten hænge sammen? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

Kvinders biologi – der er stadig meget vi ikke ved…

Kvinders biologi – der er stadig meget vi ikke ved…

Indenfor læge- og forskningsverdenen har erkendelsen af, at der er forskel på kvinder og mænds fysiologi og reaktionsmønstre, været længe undervejs. I dag er vi heldigvis nærmere en forståelse for, at mænds og kvinders biologi er forskellig, men det afgørende...

D vitamin regulerer også kolesterol og blodtryk

D vitamin regulerer også kolesterol og blodtryk

Vi ved, at tilstrækkeligt høje D3 vitaminniveauer er livsvigtige for os mennesker. Det hormonlignende vitamin er først og fremmest vigtigt for immunforsvaret, hormonbalancen og knoglestyrken, og D3 vitamin har i det hele taget rigtig mange beskyttende funktioner i...

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

For cirka ti år siden skrev jeg en e-bog om faste. Det var i forbindelse med offentliggørelsen af et dengang nyt og ret interessant forskningsresultat, der viste, at mus, der blev udsat for 72 timers let faste (flydende mad), blandt andet begyndte at producere nye...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Antiinflammatorisk madplan" (Værdi 99kr).

Du er blevet tilmeldt!