Kom godt gennem vinteren med kål, æbler og honning

Forsiden Viden og Forskning Kom godt gennem vinteren med kål, æbler og honning

     3

Med kål, æbler og honning kan du komme sund igennem vinteren

Der eksisterer et gammelt ordsprog der siger, at hvis man sørger for at spise kål, æbler og honning vinteren igennnem, så behøver man ikke få besøg af lægen. Det er vitterlig tre potente og supersunde fødevarer, som det faktisk godt kan betale sig at få integreret i de daglige måltider vinteren igennem.

Kål fordi kål er fiberrige og fyldt med vitaminer og plantenæringsstoffer. Kål kan hjælpe os med at forebygge sygdom, men desværre har mange danskere et anstrengt forhold til kål. Muligvis husker vi barndommens udkogte broccoli, mors blomkålsgratin eller farmors brunkål. Og hånden på hjertet: Kål fortjener en bedre behandling end som så, og kål kan tilberedes let, lækkert og velsmagende. Jo mere kål der er på middagsbordet, jo mere jubler fordøjelsen, jo hurtigere bliver vi mætte og jo sundere bliver vi. Fibre fra kål binder brugt kolesterol og brugte østrogener til sig og transporterer dem ud i toilettet.

Tips til tilberedning: Kål skal tilberedes nænsomt og delikat og tilsættes smag. Snit kål helt fint, for eksempel spidskål, hvidkål eller rødkål. Mariner det fintsnittede kål i en lækker dressing med olivenolie, honning og citron og smag til med krydderier og krydderurter og lad det stå og trække. Kombiner det med æblestykker og hakkede valnødder eller mandler. Rosenkål kan hakkes fint med æbler og vendes i en lækker dressing med olivenolie, honning og citron. Lad det trække og tilsæt mandler. Det smager fantastisk. Rå blomkål kan blendes og vendes i en lækker dressing med Acido, sennep, honning og krydderurter og kombineres med rødløg, ærter etc. til en meget lækker cremet salat. Spidskål kan snittes fint og vendes på panden med hvidløg, chilli, revet gulerod og til sidst lidt Acido og krydderuter. Damp broccoli i buketter, bland med æblestykker og lav en dressing af blendet, kogt selleri blandet med honning, sennep etc. Du kan se opskrifterne herunder.

Æbler ER supersunde, fordi de er rige på styrkende vitaminer og plantenæringsstoffer, der kan have sygdomsforebyggende effekt. Særligt stoffet pektin er interessant, idet det styrker og nærer vores vigtige tarm. Og en sund tarm er vejen til sundhed og balance. Spis derfor masser af æbler, bag dem, spis dem rå, anvend dem i salater, i brød og i kager.

Manuka honning er intet mindre end genialt, og det kan betale sig at have i køleskabet vinteren igennem. Det indeholder MGO, der har en stærk antibakteriel effekt. Det er dette stof, der adskiller Manuka honning fra andre typer honning. Det anvendes på hospitaler rundt i verden imod resistente bakterier, og det kan forebygge forkølelser, halsbetændelser med mere. Det smager oven i købet godt, og kan anvendes i en kop varm te eller i dressinger til salater eller i bagværk. Du kan læse meget mere om det fantastiske Manuka honning herunder.

Se opskrift på rødkålssalat HER

Se opskrift på Broccolisalat med cremet dressing HER

Du kan se opskrift på grønkålssalat med friske figner HER 

Du kan se opskrift på salat med rosenkål HER

 Se opskrift på Blomkålssalat HER

Læs mere om Manuka honning HER

Læs mere om æbler HER